用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 默書低分,你子女會唔敢俾你知嗎?
樓主: IloveJJ
go

默書低分,你子女會唔敢俾你知嗎?   [複製鏈接]

回覆 asweetmom 的帖子

聽過個講座,個講者講笑咁話,講大話系智力、認知嘅表現,代表孩子知道你有啲咩佢係知而你又唔知。所以每次聽到孩子講大話應該開心。
以我呢個有細講大話到大嘅死女包分享一下點解講大話:

講真相即刻俾父母鬧,如果講大話穿煲的話同樣被人罰,但係講大話有機會甩身冇事,既然罰嘅程度一樣,相比之下,我一定講。每次我父母都話「你講真話我唔會罰」但係最後出爾反爾,又係藤條炆豬肉。

同埋有陣個大話有得補鑊,例如打爛樽豉油,可以清理現場,落街買返支一模一樣。我中學因為要留係屋企溫書,溫到悶同肚餓,我會煮公仔麵。阿媽次次返屋企都檢查垃圾桶,所以和會用廚紙包住包裝紙。然後搵日放學買返公仔麵,當冇事發生。

講大話有無坐立不安嘅感覺?又冇喎,有時候講大話到自己都唔記得真相係咩,自己都呃埋。不過講大話要有技巧(自己慢慢領略到),唔可以有太多仔細資訊(一來唔好信,二來除非對自己記憶有信心,否則被人盤問多次找會「黃」),要保持面部表情冷靜,如果唔得就要引導自己喊,掩飾不安情緒。

到中學,講大話食生菜咁,好容易就瞞天過海。不過都因為自己講得多,會觀察到父母同學老師幾時講大話。

不過我個親戚就同阿媽講,因為佢係我講大話同講真相都罰得一樣嚴重,所以我好多時候唔同佢講真話/分享。反而佢從來唔鬧個女,好少罰,所以個女同佢咩都講,糖黐豆。

1998Ruby1998 發表於 17-10-8 23:24

聽過個講座,個講者講笑咁話,講大話系智力、認知嘅表現,代表孩子知道你有啲咩佢 ...

以我仔做例子,由佢細時開始,我已教佢做錯唔緊要,最緊要肯面對,主動跟爸爸媽媽講,想想今次學識什麼,下次可以點處理,我地從不出爾反爾,講咗唔鬧就唔鬧,這是誠信,所以仔會主動講比我地知自己做錯了什麼,或是在校比人罰都會講。

1998Ruby1998 發表於 17-10-8 23:24

聽過個講座,個講者講笑咁話,講大話系智力、認知嘅表現,代表孩子知道你有啲咩佢 ...

講大話與管教之間,係幾難下定論點樣先係好,都要睇埋小朋友的性格同講嘅大話有幾大同影響到咩事情,做錯家長唔責怪,可以令小朋友咩都同你傾,但亦可以變成縱容!個小朋友識得父母咁樣叫包容體諒就話啫,如果唔識,就會覺得自己錯都無問題,父母都唔會介意。如果個小朋友本質好,個大話好似你咁只係偷下野食咁小事,都還好。
我同我仔講,要同我講真話,原因是如果佢講大話,我就無辦法幫佢,佢都幾多時在學校招惹麻煩,佢講真話,我還可以嘗試同學校傾下點樣處理,佢若呃我,我就無得同學校傾,學校隨時連我講嘅說話都唔會相信,因為會覺得我都幫我仔講大話。
真係做錯咗就算坦白講出嚟肯認罪,都唔等於可以無後果,我都解釋比仔聽,犯咗法,上法庭認罪都唔會唔洗坐監,最多判輕D,錯就點都係錯,自己要承擔都係應該。
當然父母又真係當小朋友肯坦白時,唔好太嚴懲啦,要耐心慢慢教返好,
免得真係太驚呀爸呀媽,第日唔再同父母溝通。

回覆樓主:

先講大話不好的,但講真話也冇人信,孩子中文中學考全级尾尾,AL考得差最後remark入咗本地大學,親戚冇一個相信,問昰否二年制的!每次見面問重覆問题

回覆樓主:

孩子講大話自己選擇唔怪责/扮不知,明知佢吾做功課及番學抄同學的。。忍佢—年,终於考全级尾尾,第二年話去圖書館温習去全港最大個果乘地鐡要l小時才到,但學校附近有兩個圖書館,連自己另一半不相孩子,當分不凊是真話定大話,我會選擇相信,结果感恩…對每一個講大話的小朋友用不同方法對付,结果不—様的!

你倒坦白
那麼你對別人如何決定要不不要說謊呢?別人該不會打你。

brother4 發表於 17-10-9 01:29
孩子講大話自己選擇唔怪责/扮不知,明知佢吾做功課及番學抄同學的。。忍佢—年,终於考全级尾尾,第二年話 ...

哈哈,我沒見過比你更寬鬆的家長!

IloveJJ 發表於 17-10-8 22:44
我就唔係唔面對呢個問題啦!第一,我細個有對父母講過大話,但而家反而好少講大話,我唔記得幾耐無講了!
...

我想不起自己小時候幾年紀和為甚麼開始說謊,只記得也說了不少就是了。但並不算大事,也沒甚麼嚴重後果,遠不到犯校規/犯法那種程度,我心裏也並不覺得很歉疚。

怎麼你會理解成我因此不教女兒誠實呢?我並不打孩子,說是肯定會說的,就這樣她們還是出了ㄠ蛾子。這件事真是煩人呀!

視乎有沒有需要同個大話有沒有價值/風險高低。例如我清楚知道個老師會抽問,如果我冇溫書,我個大話只會 “有溫書,但系唔太熟”。如果系英文課,我知道個老師點都唔會抽問我,我會唔做“查字典” 功課。又例如我好唔想同一 d 同學一齊食飯,我會話 “XX Society 有會開”(事前要研究個 Society 負責老師星期幾會開會、出外用膳...)又或者同學問我住邊(父母千叮萬囑過我唔可以同人講住邊,驚人地家長白鴿眼睇唔起我成家人),我會答另一個地區,同樣事前要做足研究,附近有咩商舖,到中六畢業果陣,好多朋友都系唔知我住邊。有時候會講大話去利用人地同情心,扮下弱者,話呢樣野我未學過/扮到一臉擔心害怕,通常都會願意幫我。(感覺我有少少 psychopath...)
不過呢 d 大話要事前編織來龍去脈,要每日滲透一點 “提示”,好等我所有行為/說話都合理。通常我都係同父母講大話多,其他人就冇必要,因為好費神。不過有時候又覺得幾好玩,好似將人地思想玩弄於鼓掌之中。(死啦,越講越覺得自己有 d 精神問題...

1998Ruby1998 發表於 17-10-9 06:38

視乎有沒有需要同個大話有沒有價值/風險高低。例如我清楚知道個老師會抽問,如果我 ...

你父母怕人看不起你們家,叫你不要說住哪裏,你可以不說呀,這樣也不用說謊。還是不說不了事,反而引起同學的好奇心,更麻煩呢?父母只是叫你別說,沒有教你如何應對嗎?你為了圓父母的面子說謊心中有怨恨嗎?

shadeslayer 發表於 17-10-8 19:35
咁網友問父母要求100分,你引佢文,第一句就話廢話,跟著舉吸煙例子做乜?
...

我不是用 “吸煙” 做例子,你理解有問題。

唔講的話,班同學反而仲好奇,仲問得多,倒不如一次過編織好一個故事餵飽佢地仲好。
阿媽阿爸從來唔教我點應對,因為佢地覺得呢 d 係 common sense,唔洗用腦都知道點做。

我又冇因為要幫佢地講大話而怨恨嘅,通常都係我講真話之後畀佢地鬧得仲厲害而怨恨,不過我小學開始已經明白點樣轉移視線/話題,例如特登整達番茄醬/奶茶漬落阿爸件西裝,收埋佢地 d 銀包、眼鏡、電話等佢地搵餐飽驚嚇下,整污糟 d 家私然後嫁禍畀我哥。 諗返我真係好惡搞,怪唔得我阿媽要咁嚴明執法。

上幾年國內所謂學歷打假。有位唐先生曾經位居微軟及其他幾間國際大公司高層,亦被揭發學歷做假。潛伏一排,佢出來回應話:如果一個謊言可以呃到全世界,都係一種能力。

跟你提到位講員講既野,有二曲同弓之妙。

IloveJJ 發表於 17-10-9 07:20
佢理解力不嬲有問題的。

下?!你好直接喎!!

retriever 發表於 17-10-9 07:08
我不是用 “吸煙” 做例子,你理解有問題。

可能你表達有問題,我唔係唯一一個唔明。

我問多一次:

咁網友問父母要求100分,你引佢文,第一句就話廢話,跟著寫一大段尤伯連納吸煙事跡,唔係作對比,比喻,比較,例子,做乜?  

xxxxxx

無論你原意係乜,你咁做法,就有例子意思。

‹ 上一主題|下一主題