用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 西貢區景嶺係咪已經過咗宣基?
樓主: bb鼠
go

西貢區景嶺係咪已經過咗宣基?   [複製鏈接]

想確認一下, 宣基今年係咪仲有聯繫位?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-16 12:39

上年聽校長說是2018取消,應該是今年開始。咁,應該容易入了。
呂潤財都話取消,不記得是2018或19

anthony8899 發表於 17-8-16 13:21
上年聽校長說是2018取消,應該是今年開始。咁,應該容易入了。
...
呂潤財取消如否, 對大局都唔會有影響. 相信唔會有B1學生, 甚至B2A學生會諗呂潤財
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-16 13:22
呂潤財取消如否, 對大局都唔會有影響. 相信唔會有B1學生, 甚至B2A學生會諗呂潤財 ...

無錯,多數會撰王華湘。

回覆 anthony8899 的帖子

請問如果是資優生,宣中有什麼資源放在佢身上。謝謝。

anthony8899 發表於 17-8-16 13:21
...

即係今年9月先小6還是明年18年升小六的才受惠?

bb鼠 發表於 17-8-16 13:41
即係今年9月先小6還是明年18年升小六的才受惠?
根據EDB資料:

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/through-train/sch-list.html

上年應該係王余同呂潤財最後一年接龍. 今年應該會放番所有位出嚟

hkpapa852 發表於 17-8-16 13:45
根據EDB資料:

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/ ...

題外話⋯⋯
如果港島民生/聖馬可/中婦 三間你又覺得邊間好?

bb鼠 發表於 17-8-16 13:50
題外話⋯⋯
如果港島民生/聖馬可/中婦 三間你又覺得邊間好?
整體成績, 應該係中婦 > 聖馬可 > 港島民生
港島民生暫時主科表現較差

hkpapa852 發表於 17-8-16 13:54
整體成績, 應該係中婦 > 聖馬可 > 港島民生
港島民生暫時主科表現較差

我就是見民生好似主科比其餘2間弱
聖馬可英文比較強
中婦入好似太強
我只有自2選一間好難㨂

bb鼠 發表於 17-8-16 13:56
我就是見民生好似主科比其餘2間弱
聖馬可英文比較強
中婦入好似太強
如果你真係心儀又想入, 民生收B1B以下學生機會高D
聖馬可同中婦有唔少區內B1B學生爭

hkpapa852 發表於 17-8-16 14:02
如果你真係心儀又想入, 民生收B1B以下學生機會高D
聖馬可同中婦有唔少區內B1B學生爭
...

咁如果計落去係咪民生成績點都優勝過將軍澳果三間?
學校成績表無次第的,係咪可以要求學校出證明?

bb鼠 發表於 17-8-16 14:06
咁如果計落去係咪民生成績點都優勝過將軍澳果三間?
學校成績表無次第的,係咪可以要求學校出證明?
...
港島民生近年表現, 至少不會差過將官同景嶺, 甚至可能好過宣基 (應該都係差不多)

aa06 發表於 17-8-16 13:35

請問如果是資優生,宣中有什麼資源放在佢身上。謝謝。 ...

好似有抽離式教學,講白些應是精英小組教學。
學生可以申請資助做研究,實驗。

hkpapa852 發表於 17-8-16 12:39
小女今年九月升小六,2018升中,將會是最後一年與宣基中學有聯繫。

山海兒女 發表於 17-8-16 15:10
小女今年九月升小六,2018升中,將會是最後一年與宣基中學有聯繫。
謝謝確認

aa06 發表於 17-8-16 13:35

請問如果是資優生,宣中有什麼資源放在佢身上。謝謝。 ...
應該沒有.是什麼類的資優?
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

anthony8899 發表於 17-8-16 14:16
好似有抽離式教學,講白些應是精英小組教學。
學生可以申請資助做研究,實驗。

係有精英班.

但唔等同資優.

積優多d.

二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

Stillgood2 發表於 17-8-16 17:56
係有精英班.但唔等同資優.積優多d.

哈哈,我可能混亂了。資優是否指有特異能力?

山海兒女 發表於 17-8-16 15:10

原來是2018最後一年。
小學直升是級幾的同學?
‹ 上一主題|下一主題