用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友讀緊精英班,但個Group無家長肯分享下成績,唔明 ...
樓主: ak46
go

小朋友讀緊精英班,但個Group無家長肯分享下成績,唔明點   [複製鏈接]

我一向都係循序漸進, 所以會由下學期開始, 目標如家姐所言, 穩住成績, 然後, 5年級全停所有比賽表演, 暑假開始操fit兩科語文, 重點練作文, 教授視藝基本嘢, 多討論時事題目開下佢個腦袋。然後, 5年級開始每星期同佢覆習, 講解重點, 測考時製作mock卷, 每星期做相關數學既練習, 務求每一科都做到最好, 尤其聖經、常識、數學呢D可以攞高分既就盡攞高分。

我就循序漸進咁放手,阿子近年進步神速(排名方面),我估係我少係佢面前督住有關。

judy 發表於 17-1-13 13:04
我就循序漸進咁放手,阿子近年進步神速(排名方面),我估係我少係佢面前督住有關。 ...
我阿女就唔駛我理, 小一開始自己慢慢適應個學習模式, 成績係慢慢穩步上揚。不過, 個個同學仔有阿媽同補習社發功, 佢係唔夠人爭了。不過, 佢今年升咗小四之後, 唔知係功課深咗定係青春期, 脾氣大咗好多, 又成日呢度痛果度痛, 又話唔鐘意返學, 又成日瞓瞓下醒要起身搵爸爸。爸爸自己寫文寫唔順脾氣又臭, 唔想陪佢, 見佢成日發脾氣唔似以前咁可愛佢自己又發脾氣, 總之好多嘢。

阿大似乎開始感到有壓力了, 所以想幫下佢。

我阿女就唔駛我理, 小一開始自己慢慢適應個學習模式, 成績係慢慢穩步上揚。不過, 個個同學仔有阿媽同補習社發功, 佢係唔夠人爭了。不過, 佢今年升咗小四之後, 唔知係功課深咗定係青春期, 脾氣大咗好多, 又成日呢度痛果度痛, 又話唔鐘意返學, 又成日瞓瞓下醒要起身搵爸爸。爸爸自己寫文寫唔順脾氣又臭, 唔想陪佢, 見佢成日發脾氣唔似以前咁可愛佢自己又發脾氣, 總之好多嘢。

阿仔仲成個BB咁。

小朋友點都有壓力,佢前久不久會問我成績點,我就好認真同佢分析:1. 比起阿大、阿二同期,並没有落後;2. 以佢學校升中band1A嘅%來說,阿仔嘅位置又幾穩陣等等。另一方面,我繼續保持佢嘅課外活動,作息時間,以保持身心健康。

little_yolky 發表於 17-1-13 12:48
佢每教任何一樣嘢, 都係教錯既, 我已經下令功課唔准問爸爸了。

爸爸嘅景界太高!佢將小學雞嘅課程,諗得太複雜吧!

little_yolky  佢完全連數學文字題解題都解錯!  發表於 17-1-13 15:56

唔分享成績, 咁和平唔好咩?
反而你分享成績, 其他家長會覺得你好麻煩.

little_yolky  係。講講下風花雪月,大家放假去邊摘士多啤利,突然嚟個"今日測驗大家幾多分?"大煞風景。   發表於 17-1-13 16:21

回覆 vpo0615 的帖子

嘩,乜真係有人係group甘問!有無人答佢呢?

little_yolky  我哋group會當堂靜晒。  發表於 17-1-13 17:06

回覆 little_yolky 的帖子

亞爸睇功課唔掂的多,中外皆然,我女打波group中有個法國女仔,小四,有次聽佢同教練講,佢亞爸教佢做project,做得好差,但同佢亞媽做,次次攞A。

little_yolky    發表於 17-1-13 17:06

Jane1983 發表於 17-1-13 17:02
回覆 little_yolky 的帖子

亞爸睇功課唔掂的多,中外皆然,我女打波group中有個法國女仔,小四,有次聽佢 ...
我同個女做project既話,係教佢點用去做,然後自己做,咁個分就100%係屬於佢,媽媽出手唔知會佔左幾多成,咁個分要打折扣,咁表面個分當然有出入
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

亞媽通常細心d,亦睇得個分重d,難怪ga

MASAYA 發表於 17-1-13 17:22
我同個女做project既話,係教佢點用去做,然後自己做,咁個分就100%係屬於佢,媽媽出手唔知會佔左幾多成, ...
我同阿女做視藝project, 乜嘢生平、畫風簡介就抄wiki, 其他畫作介紹、感想、畫封面, 全部都係阿女自己做架, 小一佢唔識打字, 就佢講我打咋, 都係佢做架, 都係A架。小朋友都做得好好的, 莫欺少年窮呀。

MASAYA 發表於 17-1-13 17:22
我同個女做project既話,係教佢點用去做,然後自己做,咁個分就100%係屬於佢,媽媽出手唔知會佔左幾多成, ...

我屋企有些相反,次次爸爸教呀仔功課,我都要不斷提爸爸,唔準講埋個答案佢聽,唔準提到出面! 我點樣都要個仔自己諗到個答案為止,爸爸就容易衝口而出提水。
所以呀仔有時會想爸爸教佢,多過我教!唔洗諗得咁辛苦!加上呀仔就算做啱,我都會叫佢解釋返點解會出到呢個答案!

IloveJJ 發表於 17-1-13 19:41
咦!我同你一樣喎,我都係咁,唔會講個答案,就算佢啱,都要佢解釋點解
...

咁好!同你都一樣!小朋友要多些思考,呀仔學校會比4主科老師對學生學習態度評分,在"愛思考"一項上,呀仔次次滿分!

回覆:小朋友讀緊精英班,但個Group無家長肯分享下成績,唔明點

點解要分享成績

‹ 上一主題|下一主題