用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 知名男中學, 點解老師唔點教書...
樓主: retriever
go

知名男中學, 點解老師唔點教書...   [複製鏈接]

ffaye 發表於 16-2-5 09:34
你揾次D1學屆田徑去運動場就會明。brotherhood係,四五十歲都仲會著住件印有校名既tee去打氣,我fb有db仔嗰 ...
快到啦......19號開波

retriever 發表於 16-2-5 10:29
同意!

但其實老師教書同你講既野無矛盾...
明白的
我之前有説「有心教有料唔代表識教」,與之類同,我瞓覺唔代表我唔喜歡這位老師,只是當時精神對我來說很寶貴,要用得更有效率,留來之後溫習。

他雖然不是明師但絶對是一位賢師,早年他過世,我和很多我輩的學長學弟都有出席喪禮

mcl203 發表於 16-2-5 12:16
快到啦......19號開波
唉,一針見血!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我諗名校教書方式同一般人認知好唔同: 請睇以下帖 33 樓回覆:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2597820&page=2&from=space

回覆:知名男中學, 點解老師唔點教書...

現任中大副校長(其中一位),當年在普通中學教書時也只是說:上次教(?)的有沒有問題,冇問題就繼續自修。跟著自己去電腦室做paper。回來後也問:今天教的有沒有問題?每天如是 ... 2年的會考課程,是他成功轉到中大教書,但同學們的成績 ...

故此,香港大部老師也一樣。

我覺得名校唔教書一啲都唔出奇。我不是名校出身,但學校公開試成績突出的同學,基本上自己學習的速度會快過老師教。名校如果多勁學生,俾時間學生自修會更好。

我覺得名校唔教書一啲都唔出奇。我不是名校出身,但學校公開試成績突出的同學,基本上自己學習的速度會快過老師教。名校如果多勁學生,俾時間學生自修會更好。

還有,名校提供的是搵工時的一個標籤和舊生的網絡

回覆 qualcomm 的帖子

精英班教得快,教高啲level知識係真的,絶對無唔教書

ANChan59  Don't be so serious.  發表於 16-2-10 00:08

問過現任DBS家長,她説有教書,而且教得深,她仔仔是精英班學生。我覺得學校因材施教就真。

回覆 ms.giggle 的帖子

中學?

Yes, 她仔仔是中學的

引用:又咁講,+如果間間男校都唔教書,點解QC+LC成

原帖由 NeoMom 於 16-02-03 發表
又咁講, 如果間間男校都唔教書,點解QC LC成績又可咁突出而其他男名校又差一截呢?
...
因為入得QC,LS嘅, 唔需要上堂聽書都有能力明晒D野囉

我仔吾係名校,有位同學每曰放學後去補習操到9,10點有時仲11點,返到學校上堂瞓覺,同學向老師投訴佢瞓覺,点知老師話由得佢吾好嘈佢。

kkhon 發表於 16-3-3 01:29
我仔吾係名校,有位同學每曰放學後去補習操到9,10點有時仲11點,返到學校上堂瞓覺,同學向老師投訴佢瞓覺 ...
小兒科……
我同学女女係TST名女校讀,話早讀課係重災区,校長經过班房巡視,見半班人爬哂係枱瞓着……係熟睡果隻。

引用:Quote:原帖由+NeoMom+於+16-02-03+發表又咁

原帖由 千語mami 於 16-03-01 發表
因為入得QC,LS嘅, 唔需要上堂聽書都有能力明晒D野囉
咁唔可話唔教書係正常。。。

係老師既責任。

我自己后生時都係瞓到會考,入到大學都有瞓,一半聽、一半係自己睇書學,我有時諗香港的課程(OR老師的教學方法)是否太悶?對比會考,而家DSE 會否進步了?有趣了些?

回覆:ms.giggle 的帖子

咁可能不是精英班的老師便不教。因為我親戚個仔不是精英班 他說上堂成日睡覺 番學唔知為乜 因放學補習

引用:咁可能不是精英班的老師便不教。因為我親戚

原帖由 luvgaga 於 16-03-05 發表
咁可能不是精英班的老師便不教。因為我親戚個仔不是精英班 他說上堂成日睡覺 番學唔知為乜 因放學補習

...
我自己當年都係咁,上堂就瞓,但老師有教書,只是自己聽唔入耳,瞓咗,中六、七就跟風補過習幾個月(為note),又等又坐車,補完好夜才做功課,第二日咪仲眼瞓,其實好鬼浪費時間,之後覺得自己讀好過。

大學同學係男拔畢業,佢都話老師唔係教得好,有D學生唔讀書亦唔會理,成績好係因為學生自己勁而已。

請問老師如果真係上堂唔教書,成堂40分鐘,日日上堂做些什麼?
‹ 上一主題|下一主題