用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想買鋼琴,請指教.....
樓主: Lotus
go

想買鋼琴,請指教..... [複製鏈接]

Re: 想買鋼琴,請指教.....

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

Thx, ming2. How about Yamaha LX113T and M112T?? Sorry for so many questions.

ming2,

唔該晒先.其實係因為我要返工,晚上又要親子時間,所以要找靜音琴.so far 我只見yamaha有.所以想各位介紹下有冇其他牌子lor

Dear ming2

我今日在琴倉見到幾部U1 (no. 28xxxxx) 要~$18000, 是display 琴,(包櫈,琴套,兩次調音,送貨,十年保飬), 不過內膽好新, 請問買唔買得過呢? 囡囡是初學, 不想買太貴, 最好大約二萬至二萬五啦, 你話買一部新ge 韓國琴好定條display yamaha/ kawai 琴好呢? 請指教 Thanks a lot.
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

我知樂韻琴行有部 wesberg 也有靜音, 但我沒有朋友 / 學生在用。有朋友用 yamaha 靜音琴, 說手感不是真的和鋼琴一樣, 所以我不太建議買這類琴, 貴得有點不值。

其實, 在家裏做好隔音, 也可以練琴練得很輕鬆, 做隔音成本不太貴, $20 一塊海棉, 買十塊八塊已經很足夠。
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

我想請問各位, 如到琴行買新琴, 他們是否就是俾 display 緊那隻琴給我? 還是就我所揀的model, 在倉取隻全新的給我?
您, 是我一個遙遠的夢~~~

簽名被屏蔽

Thank You Very Much, ming2!  

簽名被屏蔽

Hi, Ming2

Can you advise me how I choose among the following models:

1. Yahama U1 ($39,000)
2. Kawai K25E ($35,000) - may have further discount
3. Wilh. Steinberg ($41,800)

My daughter is 5 years old and she learnt the piano for half an year. Prior to that, she attended the music stimulatio class for more than 1 year.  Her teacher recommended us to buy a better piano for her.

Thank you

ngtw

簽名被屏蔽

hello!我最近到荃灣tomlee開倉買咗petrof二手琴,價錢$15000,sales話上手買咗2至3年,但好少彈,部琴內部都幾新,請問你點睇呢部琴呢 ?   

簽名被屏蔽

petrof 要看model no., 同每部琴彈上去的感覺, 但petrof 是出了名的sound box好聽, 彈出來的聲音有如在絨布上一樣, 很溫柔細膩, 但因琴而異, 有的琴鍵較重, 比較吃力, 但有一個很大很大的缺點, 它是一種很容易感冒的琴, 即遇到濕度高的地方, 音質會變, 要小心呵護, 若是買給小朋友練的話, yamaha會比較好, 因為比較襟, 加上是機製, 比較容易配配件, 即使琴面被搬屋公司弄花了, 也可以配上一個一樣的!! 有些yamaha的琴彈起來很似三角琴(grand piano), 可以試一試!!

somebody quoted that :至於咩價格的琴用到咩級, well, 好難答你, 我都有朋友用一部 $12000 的richmann 來練演奏文憑,佢咪一樣 pass... 同部琴有乜關係?!

that's the great point!! that depends on what you look upon your kid!!!

Hi all~  

Yamaha LU90 & Ottostein OJ042, which one is better?

Thanks!

囡囡出年考六級, 我諗住幫佢換琴, 所以最近我都揀緊琴.

我去通利試, 好鍾意Sauter 的音色, 但聽朋友講歐洲琴對香港天氣不太適應, 影響耐用程度, 而且價錢要成十萬, 對我來充說好貴(雖然可以分期), 而tune琴師父說這個價只是歐洲琴的入門級, 用料反而Yamaha 的u5好過佢.  

老師其實建議用歐洲琴, 她說無論手感音色都係Sauter好啲, 但我真係好擔心不耐用.  

Sauter 的C51-130TLR2/PE3 ($90000+), 和Yamaha 的U5 ($69500), 應怎樣選呢?

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題