用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 爆腦:St Cat 下午英粤 vs 學之園(LH)下午英普 ...
樓主: EstherChoo
go

爆腦:St Cat 下午英粤 vs 學之園(LH)下午英普 [複製鏈接]

ensy 發表於 15-7-8 11:18
Thanks baby_sasa! 小女今年SC PN, 因性格怕羞慢熱愛觀察,一直有擔心佢唔敢表現自己。聽完你講我信心大咗 ...

因性格怕羞慢熱愛觀察<----我女都係, 但熟了就好多口好主動, 係相對其他LH, SC 學生比較輸蝕, 尤其考活動教學的直私, 表現不到自己, 但相信考做卷的私小冇問題的.....也因這原因, 所以K1下學期我俾佢外補英文等佢多接觸其他小朋友和NET去鼓勵佢開口....

ensy 發表於 15-7-8 11:18
Thanks baby_sasa! 小女今年SC PN, 因性格怕羞慢熱愛觀察,一直有擔心佢唔敢表現自己。聽完你講我信心大咗 ...

btw, 一直怕羞內向的同學也有, 有些真是太靜, 相對在SC 發揮不好, 不過家長多跟老師溝通, 多鼓勵小朋友, 情況定會改善.....

SC 老師真是十分有經驗去教小朋友, 好有辦法, NET 更十分受小朋友歡迎, 因她們教的TOPICS好廣好有趣, 上英文堂是最開心的.....呀女會突然返來教我不同恐龍的名稱, carnivores,herbivores, living habitats of animals, mammals reptiles amphibians , 恐龍絕種原因也是英文評估內容.....上個月回來, 呀女就突然教晒我SPACE TOPICS內各PLANETS的名稱, 連次序和邊個星星之間有碎石都講得清清楚楚, 我以前想教O下佢, 佢一D興趣都冇.....SC NET可以令小朋友有興趣學的, 全不覺得是壓力...

回覆:baby_sasa 的帖子

我也是不外補,自己教的。看見你的成果令我放心

回覆 baby_sasa 的帖子

感謝你的分享, 我都覺得感動, 小兒放了KM, KV位, 今年9月入ST 英普班, 不過暫時有少少擔心, 聽其他人講SC啲家長好谷, 提議我快啲外補,

引用:回覆+baby_sasa+的帖子 感謝你的分享,+我

原帖由 lexbb 於 15-07-09 發表

感謝你的分享, 我都覺得感動, 小兒放了KM, KV位, 今年9月入ST 英普班, 不過暫時有 ...
校內唔谷,校外谷十分普遍。

lexbb 發表於 15-7-9 23:08

感謝你的分享, 我都覺得感動, 小兒放了KM, KV位, 今年9月入ST 英普班, 不過暫時有 ...

經歷考小學呢一年, 結論係唔好俾人嚇親, 我真係識人冇補都考到好私校.....有D私校真係俾好多OFFERS 出來俾SC的, 我地K2學校有簡介會, 一睇真係嚇親, 好多學校俾好多Offers 我地學生....

不過唔外補的一定要跟貼學校課程, 英文科的4 Weeks plan.....做好功課和溫習....有d人係好谷好忘, 睇你target咩學校咯....但真係谷到癲都入不到dg , db, 因為人地揀埋你小朋友性格, 又interview表現才最重要

k1 是honeymoon, 先學好自理守規和愛上返學先, 小朋友好開心的

lexbb 發表於 15-7-9 23:08

放心,你小朋友同時考到呢3間, 本身已經超晒班! 俾心機帶佢去見識, 多伴讀和傾計, 升小都可以望住d 神校來考

sc英普班好多家長都好谷, 普班又真係考得好好

其實你自己係咩類型家長就做返自己, 小朋友自然考到o岩你地style的學校....意思係, 你如果係催谷行快d的, 小朋友受谷就會考到學術要求高的學校, 入o左小學就要keep 住谷落去.....如果係夾硬谷來入到小學, 又唔谷落去就搞事啦, 學校收你就係因為家長肯自己谷嘛, 明嗎? 如果唔谷就自然搵到唔使你谷都幫你教好佢的學校, 呢d學校interview時睇家教, 品格多於學術的, 咁小朋友讀小學時家長可以繼續跟返自己家庭教育理念去............如果係唔谷唔舒服的家長係唔會滿足於唔谷的學校ga!

真係句句真理!!

引用:+本帖最後由+EstherChoo+於+15-6-21+19:41+

原帖由 EstherChoo 於 15-06-21 發表

各位,我女现在LH,有K1下午英普。St. CatK1收左下午 ...
st cat緊係轉啦,仲使問咩

回覆:HMmummy 的帖子

一句講哂,兩間都無咩分別,(要自己考P1U出去博殺)自己屋企近边間就边間。

baby_sasa 發表於 15-7-10 13:39
放心,你小朋友同時考到呢3間, 本身已經超晒班! 俾心機帶佢去見識, 多伴讀和傾計, 升小都可以望住d 神校來考 ...
各位真係心多謝衷你地既分享及意見!特別係baby_sasa!你真的傾心分享,很是感動!St Cat 係名強,curriculum 亦當然不會差得去邊,應該係無得輸... 我個女有幸得兩閒學校收,實是幸運!
LH係真好唔捨得,尤其3位班老師!

引用:Quote:baby_sasa+發表於+15-7-10+13:39+放

原帖由 EstherChoo 於 15-07-11 發表
各位真係心多謝衷你地既分享及意見!特別係baby_sasa!你真的傾心分享,很是感動!St Cat 係名強,curriculu ...
自己小朋友係SC 畢業,朋友有兩個小朋友,一個SC 畢業兩年,一個剛LHK3畢業,佢話LH係目標/成績為本小學,目標係要入到好小學,k2做小一二做嘅野!學術超強,唔係易應付。

不如咁講,st cat 係將個鬆緊度交返俾家長,老實講唔係個個小朋友都谷得,或者大小肌肉發展得好好,st cat俾學生既基本野都唔係太淺,如果有d小朋友可以行得快d既,家長可自行教多d,但如果小朋友未ready,家長可跟住學校既指示教,慢慢黎,小朋友ready後可自行教深,壓力無咁大

十分感謝你既分享,我自己其實唔想佢入啲神校,我係平民家庭,最主要想校風好,我成日怕佢學壞,因為我見而家有啲又平又正既直資/私小超多人爭,我在KM的讀PN的一年, 沒有外補,我在家主要教佢品德,禮貌.我暫時唔知我仔係屬於谷唔谷得.不過我個人既缺點係好易受人影響,見其他家長話去報咩咩,我又心郁郁係咪要跟住報呢?搞到我自己精褲緊張,我朋友個仔KM英普班K3,考左好多間直資/私小全軍覆沒,最後派位.佢同我講, 後悔唔夠谷,外補唔夠....叫我而家好開始谷呀仔. 
聽到你咁講,我放心啲,謝謝您

引用:Quote:EstherChoo+發表於+15-6-21+19:35+各

原帖由 baby_sasa 於 15-07-08 發表
如果你女本身在lh 個個星期都全部5分就真的冇所謂, 一定考得好...

無論在sc, lh, 家長都會緊張子女表現,  ...
完全同意!我囡囡都有私小offer.叩到好津校,SC叩門真的強

咁想問各位過來人, 要唔要讀面試班呢? 有啲出名的又話要排成年先讀到, 係咪真係要讀呢, 作用大嗎?

Yes SC扣門應該係強。但可能係D小朋友本身係較叻叻,所以先有較好概扣門成績...

學校重要, 但家長既培育更重要.
我仔今年K3畢業, 過去一年既考學校經歷, 見到好多唔同個案. SC又好, LH又好, 都一樣有人零offer、 有人好多offer.

叩門方面, SC LH 都係強的. SC叩到不少名津, LH 又有人叩到LS.

有朋友仔仔入左SC, 諗住靠學校實掂晒, 考學校時先發現仔仔表現不理想, 原來其他家長係另外做左好多野. 同樣地也認識LH同KV家長出現這情況.

其實, 最緊要都係家長努力.

艾菊  最重要係家長努力--&gt; can't agree more.  發表於 15-7-13 11:08

四隻貓 發表於 15-7-13 10:33
學校重要, 但家長既培育更重要.
我仔今年K3畢業, 過去一年既考學校經歷, 見到好多唔同個案. SC又好, LH又 ...

非常同意, 千萬唔好神化學校, 學校做學校O個part, 家長要做返家長o個part....

好多家長冇時間心機教, 唯有去外補, 無可厚非, 也無可否認有外補係穩陣d, 去唔去谷, 要谷到去邊, 自己衡量啦...我自己咪又有迷失過, 都會受身邊家長朋友影響架

唔去外補學術, 靠自己, 其實仲辛苦, 好勞氣ga.......我都曾經想俾佢外補, 但時間就不到, 放棄了....

我女讀英粵, 其實諗返我k2下學期都有俾佢出去學了幾個月pth, 因為target 考港同, 知道有考pth(結果做不到正取生, 應該都係pth o個part衰o左, 不過最後收到call waiting), 又學人去o下朗誦比賽見識(冇盃啦梗係)...有考kpcc(出去學完都要我同佢溫先得), trinity(自己教), 今年5月都考埋starter(自己train串字, oral listening 係咁意溫o下, 因學校training都夠), 自己教都真係唔易架!

回覆:爆腦:St Cat 下午英粤 vs 學之園(LH)下午英普

請就讀LH 既人可以分享下嗎?

‹ 上一主題|下一主題