用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何令孩子聽教聽話
樓主: eviepa
go

如何令孩子聽教聽話   [複製鏈接]

回覆 bubuG 的帖子

即係咁,劉華同你分享成功故事,一定動聽。其實幾多人努力過但又懷才不遇,唉.....

xxxxxx

無論eviepa如何好命,也要讚賞他老早對女兒的性情拿捏準確。人與人之間的衝突,大部份來自誤解,如果能學摩斯摩斯,看到爛攤子,努力追查原因,用科學方法引證(放棄情緒論斷),才證實原來爛攤子並非如想像中的爛,處理手法便大不相同了。

今天追回不少好文,謝謝eviepa開題。

回覆 annie40 的帖子

我老細的想法更進取,他說越爛的攤就越多野學,別人鬧你是提醒你那裡要改進(必定是真心話)!他說一遇難便興奮!我在思想調較中……
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆 happy_lavender 的帖子

哈哈,愈難愈興奮?聽落有点變態嗌!如果唔系變態或口爽爽,就一定是位在各方面也很成功的人士了。

回覆:annie40 的帖子

他的確是高人,跟他獲益良多,亦衝破很多心結……真係好似粵語長片所講,打通任督二脈!

annie40  有機會請再詳細分享。  發表於 15-1-20 23:02
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:eviepa 的帖子

只能說,你好命,生了個聽話的女兒,但這世界又有幾多個?

Irismammy 發表於 15-1-21 01:28
只能說,你好命,生了個聽話的女兒,但這世界又有幾多個?
都唔可以咁講的, 都好似樓上講, 要Eviepa拿捏得準至得。

我囡囡都係好聽話, 99分啦。老師話齋, 唔好咁快俾滿分, 唔係就無進步既空間。但係都成日俾我鬧俾我炳。點解? 因為係佢聽話程度99分而已, 唔係整體(學業+品格+天賦)99分, 所以, 總有唔如意既時候。Eviepa就係分享處理呢啲唔如意既經歷, 變為成功既例子。我遇到挫折就發火, Eviepa就用引導.......所以, 佢依家上咗岸, 我仲水深火熱。

雖然, 佢一直係以分享手法來反映教育理念, 但對於我就有一D困難, 因為我要好清楚指出第一步要如何, 第二步要如何先可以做好, 你用比喻法, 我要諗好耐至明。好似, 呢個禮拜係大考, 無乜功課, 緊係啦, 老師俾你讀書嘛, 但阿囡居然唔讀書唔背乘數表, 走去睇無謂書, 你話火唔火

little_yolky 發表於 15-1-21 12:14
都唔可以咁講的, 都好似樓上講, 要Eviepa拿捏得準至得。

我囡囡都係好聽話, 99分啦。老師話齋, 唔好咁快俾 ...
用比喻先好,就係要妳諗過,先內化成自己既野,再自己安排每一步點做,人地話晒畀妳知每步點做,都未必適合自己小朋友,小朋友學習都係呢個道理
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-1-21 12:25
用比喻先好,就係要妳諗過,先內化成自己既野,再自己安排每一步點做,人地話晒畀妳知每步點做,都未必適合 ...
理解到就能化身做火鳳凰, 理解唔到就永遠係小麻雀。

回覆 little_yolky 的帖子

平日你女都睇啦,只是因為就考試,佢睇閒書你才覺得唔順眼!
我女中考前日天,老師無比任何功課佢做,結果佢拖到晚上8 pm 才温書,我等緊中文科出成績,佢話淺我就重驚,分分鐘無帶個腦去做卷!

scyauchris 發表於 15-1-21 12:30

平日你女都睇啦,只是因為就考試,佢睇閒書你才覺得唔順眼!
緊係啦, 適當時間做適當既嘢, 平時睇閒書由得佢, 但考試關頭唔該溫下書啦。

咁你囡囡8:00前做緊乜?

引用:Quote:201102+發表於+14-12-10+14:48+我正

原帖由 happy_lavender 於 14-12-11 發表
還可分享多少少以前上家長講座學到的技巧,我已在不同的小朋友/年輕人甚至老婆身上試過,行得通的。那就是 ...
可否講解下這五個方法?

回覆:417bbs 的帖子

睇post#42條link, 有好多例子,易明D。

回覆:如何令孩子聽教聽話

有十年功力,還有什麼難題。真係令孩子聽教聽話好定有獨立思考駁嘴好?初段聽話好,尾段駁嘴好,自己愚見,聽話將來長大男成老婆奴,女畢業成人妻,可就開心愉快讀書,選活動教學小學或國際國校,另朋友獨立思考駁嘴孩子,常考慮問題,多閱讀,英國留學大學笫一名畢業,學業全免,每年生活費+機費便可,出來是律師,真服佢,自己做唔到。。

食tea, 睇書,一路唱歌一路慢慢拾書包,澡涼,食飯我咪不停鵝佢。可能佢有做學校library file, 佢最愛我最憎,是記錄左佢睇左乜書。不過佢用得最長時間便是食飯,要一個多鐘,我要係飯枱不停叫佢快d食。
我昨天用timer計時拾書包,佢太慢,唔怪得班主任都頂唔順佢。昨日練琴我都set timer 只可以比45 mins 佢,費事佢彈彈吓彈左自己野!

引用:回覆+little_yolky+的帖子 食tea,+睇書,

brother4 發表於 15-1-21 19:41
有十年功力,還有什麼難題。真係令孩子聽教聽話好定有獨立思考駁嘴好?初段聽話好,尾段駁嘴好,自己愚見, ...

我贊成獨立思想,我唔怕我個仔駁嘴,我會同佢鬥口才,[size=14.4444446563721px]鬥[size=14.4444446563721px]鬥下有時變成玩.

[size=14.4444446563721px]我最怕我仔唔出聲,唔反應,出聲有得傾,佢問極唔出聲,我先最激氣.

[size=14.4444446563721px]還有什麼為之聽話,言聽計從?男仔真係好難做到事事都聽,如果咁,我個人覺得有D鈍,我要求係我個仔負責好自己嘅事情,例如我建議佢睇一本書,佢唔想,佢要自己揀,咁當然可以,但就要認真睇佢揀嘅書.
[size=14.4444446563721px]生活上,好多時我會同佢分析下利敝然後叫佢自己選擇,自己選擇要做嘅嘢就唔可以求其做,我成日提佢,係你自己揀嘅,就算結果唔多好都要做埋佢,試過衰過,就會學識多嘢,同埋知道有時聽下爸爸媽媽意見,未必唔好,反而咁佢會認真少少聽我哋講,但終歸係男仔,始終都係有時堅持已見,但如果可以係每件事之前同個仔傾清楚先,一般較為順利,但要花嘅時間幾多,好多時依家父母工作忙,無咁嘅時間,我係FTM,時間比較好.

回覆:如何令孩子聽教聽話

我仔仔可以叫聽話,
你叫佢做乜,永遠唔會say no,
但上堂永是傾計,永遠要老師叫第二
聲先會停。

也想請教各位! 怎可解決小朋友太大意。
我仔仔成績可以,所有科測驗,默書,考試都拿9字頭,但永遠扣分都係d唔小心位,好似中文重組句子,比埋字佢抄,永遠都可寫錯扣分。供詞填充,又係比埋字佢抄填,又係寫錯,一係多一撇,一係少一橫。

英文就又係比埋字佢抄,又係抄漏一個字母,

hknote 發表於 15-1-22 10:45
我仔仔可以叫聽話,
你叫佢做乜,永遠唔會say no,
但上堂永是傾計,永遠要老師叫第二

你囝囝縱然大意,仍有9字頭,即是佢根本識,學習最重要是學懂,既然懂,已經唔需要太擔心,根本很多小朋友都有類似問題,呢D問題相信高年班就唔多會再犯,到高年班都唔會再比詞語有得揀啦.

上堂傾偈係老師向你投訴,想你係屋企教下小朋友?小朋友多口都係好平常,佢係學校,你睇佢唔到,都唔易控制佢,試下用獎勵囉,如果老師無再投訴,就獎勵佢.如果老師可能幫忙,可以叫老師係手冊比個當日評分比佢,咁就容易做到獎勵.

回覆 IloveJJ 的帖子

Two weeks ago, 為考試俾阿仔激到彈起 , 老公竟然同個仔一陣線o我今次立下心腸交大仔俾老公温習,講明無論結果如何也不呻半句, 只希望目標科科合格o於是 , 每晚放工回家 , 我用番老公以前D說話和口氣 , 然後入房關門煲韓劇 , 有四晚仲返外家多陪自己阿媽!

Tonight, 考試完了 , 結果----1我個樣後生了,因為有3個人問我是否去打針了; 2老公同我講說話客氣好多了;3大仔求我了;4細仔天天錫我了;5自己不用急,而沒發脾氣了o原來只要同老公易地而處 , 就會有意想不到的收獲! 而且會發現 , 做男人(大部份)真係好舒服o

eviepa  屋企最難最辛苦既都係我做。   發表於 15-1-24 22:14
annie40    發表於 15-1-24 08:28

yovin 發表於 15-1-24 01:57
回覆 IloveJJ 的帖子

Two weeks ago, 為考試俾阿仔激到彈起 , 老公竟然同個仔一陣線o我今次立下心腸交大 ...
同理心對人際關係影響好大, 好多事站在對方立場想, 根本唔需要爭吵, 你好好, 讓老公上了寶貴的一課
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題