用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 兩歳小朋友已能認讀26個英文字母及數數1-10,是否不需讀 ...
樓主: BERNICEJUNE
go

兩歳小朋友已能認讀26個英文字母及數數1-10,是否不需讀N班 [複製鏈接]

我個女20個月識背三字經一本書嘅一半,又咪要返N班,返N班主要學自理能力

回覆:兩歳小朋友已能認讀26個英文字母及數數1-10,是否不需讀N班

返學唔係純粹為左學知識,否則我地個個都可以自己係屋企教啦!返學是讓他學習社群生活,讓他學習解難,讓他自行發現及學習,放眼這個世界。
(兩歲識英文字及1一10是普遍不過的事)

回覆:兩歳小朋友已能認讀26個英文字母及數數1-10,是否不需讀N班

你地d小朋友真係勁!我個囡歲半仲未識講野,我地有教佢,但佢都講吾到,灰爆

引用:你地d小朋友真係勁!我個囡歲半仲未識講野

原帖由 hello365 於 14-05-08 發表
你地d小朋友真係勁!我個囡歲半仲未識講野,我地有教佢,但佢都講吾到,灰爆

...
你唔好乜都信啦,好多人誇張咗,再者,識都唔代表啲乜,天才係99%努力+1%天份,要對自己仔女有信心,佢可能已有其他長處係show出嚟而你無留意到

回覆:Charlie妹 的帖子

谢谢你安慰

回覆:BERNICEJUNE 的帖子

我個囡16個月都已經識了,都有報N班,因為N班主要唔係學學術性,而是羣体、自理...

我個仔21個月,啱啱先識叫媽媽,冇特別教佢A-Z同數1-10,淨係唱兒歌同玩~~
學海無涯,無論學知識定學自理,要學有排學。計埋大學,一個人最少要讀18年書喎,都唔爭在嗰一年半載。
我同老公返工唔定時,冇請工人,揾咗間全日制PN託兒。工餘時間自己湊,多啲同佢玩,呢啲時間係無價的。
如果冇實需要,我覺得讀唔讀PN都冇所謂

引用:你地d小朋友真係勁!我個囡歲半仲未識講野

原帖由 hello365 於 14-05-08 發表

...
唔好太擔心,有人話叻人反而遲講野架,可能係觀察思考型。況且返左學就自然會多野講,好多小朋友都係咁

我仔22個月,仲乜都唔識

呢個thread好誇張乘數同背唐詩都出埋......

個版主都好奇怪,佢認為PN就等於26個字母和數數嗎??幼兒教育比你想像複雜得多。

PN最重要是俾佢學自理、適應校園群體生活,而家D小朋友俾工人、老人家照顧,又可能是獨生子女,返PN會是一件好事。我就俾我仔返,起碼見多D人。

引用:呢個thread好誇張乘數同背唐詩都出埋......

原帖由 emiliarabbit 於 14-10-04 發表
呢個thread好誇張乘數同背唐詩都出埋......
唔係唐詩咁簡單,係三字經!我三十x歲都未背到一半

我睇開柴灣陳少愉e生,他很出名,現在有65歲了,他告訴我,他7歲才讀書。

hiuking 發表於 14-4-30 11:35
我個女20個月識背三字經一本書嘅一半,又咪要返N班,返N班主要學自理能力
何解20個月要背三字經?

Charlie妹 發表於 14-5-8 16:36
你唔好乜都信啦,好多人誇張咗,再者,識都唔代表啲乜,天才係99%努力+1%天份,要對自己仔女有信心,佢可能 ...
其實2嵗識26個英文字母及1至10真是大有人在,PN面試都要問啦,仲要全程用説話答老師問題。不過,話説回來,即使小朋友叻,有些又會有情緒問題。識又可以在適當時候表現出來先係難度所在。

引用:Quote:Charlie妹+發表於+14-5-8+16:36+你唔

醒目開學勳章 貢獻勳章

BBMau818 發表於 14-3-25 21:28
回覆 BERNICEJUNE 的帖子

我個仔3歲讀緊PN喇
咁細已經識乘數同三位加數, 好好栽培,唔好只係集中响學術,多d接觸大自然,睇多d書,夠6歲可以去做評估,我相信你個仔IQ好高!

不過漫漫長路,作為家長,一d都唔易,我比你多行咗4年,超辛苦,EQ大挑戰!
我相信對小朋友亦然 (好多時有社交問題)
加油呀!

BBMau818  numbers and trains are his onl   發表於 14-11-27 11:33
恐龍家

引用:Quote:原帖由+rsx+於+14-03-29+發表呢度好

‹ 上一主題|下一主題