用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 要成功考到小一,K3真係要學得咁深?
樓主: 甘恩
go

要成功考到小一,K3真係要學得咁深?   [複製鏈接]

oh..., i don't remember the meaning of "recipitation" !

Jane1983 發表於 14-1-9 11:39
其實即使外國人解释呢d概念比小朋友,都系用淺字去講,吾會用呢d甘冷門又吾常用的字。

呢d深而無用的名詞 ...

http://www.kidzone.ws/water/

外國G1 equal to 香港K3 都係用呢幾個key word 去教water cycle....如果你有其他常用字去解釋water cycle, 你不如提出來

The earth has a limited amount of water.  That water keeps going around and around and around and around and (well, you get the idea) in what we call the "Water Cycle".
This cycle is made up of a few main parts:
  • evaporation (and transpiration)
  • condensation
  • precipitation
  • collection

其實明白新聞係要有Noise, 但無全面分析, 斷章取意唔係好公平.

四隻貓    發表於 14-1-9 14:05

http://www.bbc.co.uk/bitesize/fi ... ates_of_water/play/
呢個link係from BBC, 好多簡單游戲教water cycle and matter state for G1.
用既都係個幾個key word

回覆 kitmantsoi 的帖子

會用佢同樣的淺字去解釋,但吾會highlight果d深字,列為vocabulary(在電視看到書上寫)成為key takeaway.

用Wind, rain, cloud, sea去教,用simple sentences去講清楚,仲有效,教evaporation, condensation, precipitation 係多餘,仲當vocabulary 咁highlight。小朋友大把有用字未識。
Water cycle係常識,應該學,但點樣學、點樣教,大家心裡有條線。

引用:其實即使外國人解释呢d概念比小朋友,都系

原帖由 Jane1983 於 14-01-09 發表
其實即使外國人解释呢d概念比小朋友,都系用淺字去講,吾會用呢d甘冷門又吾常用的字。

呢d深而無用的名詞 ...
對,呢d咪係又想叻過人,但又唔知自己無知囉

引用:回覆+kitmantsoi+的帖子 用Wind,+rain,+cl

用Wind, rain, cloud, sea去教,用simple sentences去講清楚,仲有效,教evaporat ...
咁"蒸發" ,"凝聚","凝結"係對K3是否太深既概念?

kitmantsoi 發表於 14-1-9 13:31
咁"蒸發" ,"凝聚","凝結"係對K3是否太深既概念?
你覺得呢?

我小朋友只讀普通kg, 屋企又冇勁教佢英文, 不過佢睇書多接獲到既英文字佢都識

有次去親戚家, 佢睇一本p.4既課外書, 佢都識大半既字 (當然唔係好深既)

我想帶出一點, 常用既字就算唔刻意教, 小朋友睇得多都會明.  反之唔常用既, 學左都會慢慢唔記得

如果要開發佢地潛能, 用左佢地腦袋既capacity去學一些唔著而且慢慢fade out既野, 而又搞到小朋友喊哂口, 似乎並冇合理既回報

其實係有d深咗,但佢地都大約get到個idea,水係循環不息。咁就夠,為佢地大d鋪咗條路,再學上去。

引用:我小朋友只讀普通kg,+屋企又冇勁教佢英文,+

原帖由 iluvchun 於 14-01-09 發表
我小朋友只讀普通kg, 屋企又冇勁教佢英文, 不過佢睇書多接獲到既英文字佢都識

有次去親戚家, 佢睇一本p.4 ...
絕對認同

引用:回覆+kitmantsoi+的帖子 其實係有d深咗,

其實係有d深咗,但佢地都大約get到個idea,水係循環不息。咁就夠,為佢地大d鋪咗 ...
我認為適中,如㷛水有煙出因為熱力"蒸發"水分變水蒸氣。常見物理現象亦係常問問題,我相信小朋友能理解。

其實都係大家傾吓,你覺得小朋友ok就ok,無也所謂

引用:回覆+kitmantsoi+的帖子 其實係有d深咗,

其實係有d深咗,但佢地都大約get到個idea,水係循環不息。咁就夠,為佢地大d鋪咗 ...
我覺得佢地有興趣地學,再深的概念理解明白學得開心就ok.

其實係,跟住興趣教係好effective,但就真係吾好逼佢地死記同串字。
見到個細路用紙巾抹眼淚,真係好心傷,5歲啫,做功課啫,人生日後大把嘢愁,細個盡情玩同笑。

四隻貓  同意.如果佢有興趣, 教同學深入一點也沒問題.但學到喊就好無謂了.  發表於 14-1-9 14:12

回覆:要成功考到小一,K3真係要學得咁深?

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-01-09+發表回

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-01-09+發表回

引用:回覆+kitmantsoi+的帖子 其實係,跟住興趣

其實係,跟住興趣教係好effective,但就真係吾好逼佢地死記同串字。
講黎講去,其實边間kg要串呢d字呢?

Jane1983  吾知呀  發表於 14-1-9 15:14

naughtybj 發表於 14-1-9 14:27
You think a kid crying means he is enjoying? You should double check with the concept of happiness a ...

新聞中主角唔係我個仔, 我只係話我個仔好享受學習. 我完全明白何為"happiness" 多謝關心!
‹ 上一主題|下一主題