用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: ckelsie
go

明慧 PN interview   [複製鏈接]

Ballack2012 發表於 12-11-14 00:46
回復 melonfans 的帖子

根本學校主要看地址收學生,只有mw要提交地址証明,其它學校都唔需要,我想這種商 ...

我地吾洗submit 住址証明喎?!

點解你同我地咁吾同架?!

引用:Quote:Ballack2012+發表於+12-11-14+00:46+

Ballack2012 發表於 12-11-14 11:42
您是否今年報北角校的???您可以現在上MW網頁入學須知部分,非常清楚寫明遞表時須交住址證明(如電話費單) ...

Melonfans,  係師姐............佢個仔讀左MW有1.2年啦........HAHA

karman888 發表於 12-11-14 00:29
講真,我本身唔熟呢間學校,對任何學校冇偏見,我b雖然7月b, 但佢in 學校,都被老師讚(我平時花左好多心机 ...

dbs/spcc/st margaret............ 都有係簡介會講學費問題, 學費係令好多家長卻步!

Down to earth la!  Miss!

你去小學嗰邊睇下d百年老校, 咪一樣咁多comments, 因為佢歷史悠久, 會有更多前人意見!

我都識個做小學教官校老師, 個女9月出世, 專登repeat pn考名校, 2歲幾參加8個特訓班!

我吾敢話老師一定啱同吾啱, 不過都係人一個 law!  個個價值觀吾同!

mw 都係問埋好common嘅問題, 當然有d問題家長覺得好不合理, 不過同一件事, 人地等3個鐘覺得無問題,
1個鐘就鬧到飛起!

就真係好多呢類apply mw 嘅家長!

Marco2010 發表於 12-11-14 11:45
Melonfans,  係師姐............佢個仔讀左MW有1.2年啦........HAHA

吾止!  我成家(兄弟姊妹)都係到讀!  我又係到讀, 我小朋友又係到讀, 絶對係真正用家,  人地話嘅die hard fans!

跟住考入RHS, 同埋另一間英小, 頭一年成績已經係10名內, 英文成績最好!  

atirw 發表於 12-11-13 22:14
Exactly, if they talk to your child in this tone, how will your child become? Attitude and value sys ...

After think deeply, I think this question should be a reasonable question in view of the school,
however, it is rather a little bit impolite toward parents.
I think they can do in a better way.

引用:Quote:Ballack2012+發表於+12-11-14+11:42+

melonfans 發表於 12-11-13 23:47
ms小學係咪英小呀?  有龍校係手, 就梗係走la, 依家競爭咁大!  隨非你係某校old student, 你又好想入番母校 ...

妳就好啦, 有老本吃.
        我得個15分, 現家唔主動出擊, 到時就等死了.
        不過最想入個間係,三文四語直資, 我覺得仔仔讀MW會配合些, 不過MW沒小學BACKUP風險大.
        仔仔最近IN得都幾好, 所以我好頭痛.

yau1015 發表於 12-11-14 00:08
回復 Marco2010 的帖子

有返個正常人係到....

正唔正常, 我自己都唔知!!
本來看在這個POST幾日, 自己都讀緊, 人地讀唔讀都唔關我事, 都唔想出聲.
不過, 點解MW家長會的用家都對MW COMMENTS幾好, 反而一些綱友的意見就相反.
希望有心MW家長有多元意見參考......要多分析每個POST內容.
你問多D..........你就知到底問題是否問題!

每個綱友都可以發表一些意見, 不過有D家長真係會比人洗腦,
例如有十個都講" 培X是一間黑店", 佢地又唔會問內容, 又唔去SECOND SOURCE求證, 就去信, 好得人驚

引用:+本帖最後由+melonfans+於+12-11-14+11:52+

SaBB 發表於 12-11-14 01:37
我之前教過既學校係連校長都出手親自批改課程,佢地經驗豐富會train up 老師去教小朋友,去改lesson plan 以 ...

妳講左好多都我都係唔明, 其實妳可唔可以直接D寫MW的課程有什麼問題啊? TKS!
上月22號是MW老師發展日, 應該就係比老師們有時間去檢討課程.
我唔知妳幾時教MW, 我亦唔知K1-K3課程係怎樣,

不過我可以好肯定講給大家知, N班課程好OK, 中及英文每星期都首尾叮呼應.
我係一個緊張家長, 每星期都同仔REVIEW, 學校教授了的, 佢回家都識.
1個月已識唱中文歌(我從來無教佢中文), 1.5月唱普通話歌.
可能我只係教佢英文, 學校教的,佢一早識, 所以我略嫌英文課程不夠.
2012-2013明慧家長會都有寫我們幾個家長由開學到宜家的實況, 當然有PROS及CONS,
夠唔夠客觀性, 就大家自行分析.

引用:Quote:Ballack2012+發表於+12-11-14+00:46+

Marco2010 發表於 12-11-14 11:55
妳就好啦, 有老本吃.
        不過最想入個 ...

食MUD鬼老本吖!  間學校鬼咁遠, 我依家呢到住得鬼咁舒服, 都吾想搬!

同埋嗰時真係好多功課做, 依家吾想自己個小朋友做填鴨!

不過呢幾年競爭咁大, 自己小朋友又吾知係咪咁掂, 考吾到其他學校, 可能到最後都要做填鴨!

希望新校長有新景象, 同埋自己個小朋友考到心儀學校LA!

Ballack2012 發表於 12-11-14 12:06
Top student!!!唔怪得成為 die hard fans!  Haha無論如何,這里在自由發表意見的平台,die hard ...

我只係可以講, 咁細個吾好搭咁耐校車同去咁遠, 又辛苦,  又攰, 小朋友又驚!  小學都還可以!

我地MW INTERVIEW 連父母做咩都無問!

同埋呢2年只會愈來愈多人, 真係辛苦家長, 小朋友同老師!

我嗰年都吾係弱, 貴有貴爭, 平有平爭!  我一心只係屋企附近讀PN , K1先再考出面, 好嗰 D 都只係WAITING/REJECT!
所以我好明你地心情, 加油LA!

引用:Quote:Ballack2012+發表於+12-11-14+12:06+

引用:Quote:Marco2010+發表於+12-11-14+11:55+妳

Ballack2012 發表於 12-11-14 12:42
MW有新校長?幾時到任?這是好事!

NO!  RHS PRIMARY SECTION!

原帖由 LEUNG2858 於 12-11-14 發表
我又覺得咁既學校, 家境富裕既家長不會選MW 做FRIST CHOICE WOR.....學校揀家長, 家長都會揀學校

...
Agree! 我去到見咁既環境,都唔會揀mw

Marco2010 發表於 12-11-14 11:55
妳就好啦, 有老本吃.
        不過最想入個 ...

你係咪話st margaret?

melonfans 發表於 12-11-14 13:22
你係咪話st margaret?
當然唔係啦!  個人喜好,私下再討論!
不過想問妳一樣好重要的東西,   MW PN課程是否同K1一樣?

‹ 上一主題|下一主題