用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 政府應直接資助有子女讀幼稚園的父母, 應人人有份!!! ...
樓主: rognfan
go

政府應直接資助有子女讀幼稚園的父母, 應人人有份!!! [複製鏈接]

我讚同,Patpatmom 所說,唔係讀名教就能教到個個醒目叻仔出來的,我覺得品格及家教同樣重要

醒目開學勳章 王國長老

deleted..............

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 12-7-3 13:21
deleted..............

我想講的論點亦已講完, 本來不想再有任何回應(覺得認唔認同, 我都不想再重複, 因為大家有自己的想法), 但為何妳仍然要重複又重複將我的論點扭曲呢, 講到什麼無錢仲講咩考學校, 妳知不知妳咁講好不負責任架!

我由一開始說的是資助, 請攪清楚係資助, 不是全包全免, 你都講好多地方要洗錢啦, 少少資助對好多人係好重要的.

妳講如果講小學                               有大抽獎,個個有機會入名校, 我更唔明你論點o係邊, 讀咩幼稚園有關係嗎?ß------ 因為我立場係反對大抽獎, 所以唔係好明你所指是什麼????

又話我咬住個錢字唔放, 似乎係妳咬住個錢字唔放多D, 要知道這些納稅人錢是用在我們的未來主人翁身上, 不是其他不打緊的人, 不是一些不付出只問收穫的三無, 到他們長大後都會成為納稅人, 貢獻社會架, 你想佢地將來埋怨社會對佢地不公平? 如果人人都咁自私, 只係各家自掃門前雪, 這個社會何來進步呢?

支持你的說法﹐但我認為新政府處事不會改變﹐待批核後可能我們的小朋友已小學畢業﹗
香港前景不樂觀﹐實在可悲﹗

rognfan  謝謝妳的支持, 自己的小朋友受惠唔到, 我都希望將來的小朋友能夠受惠到.  發表於 12-7-3 14:37

rognfan 發表於 12-6-29 10:25
分別可大了, 例如一般有學劵的幼稚園可資助2千一個月, 如果我想讀私校, 只需支付學費差額, 我相信很多家長 ...

如果我想讀私校, 只需支付學費差額, 我相信很多家長都能夠afford到讀私校的學費,

你錯了, 私校係為錢, 佢地會不斷加價, 總之就係少部份人先讀得起.
‹ 上一主題|下一主題