用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我們一起向升中結果進行倒數
樓主: dickychui
go

我們一起向升中結果進行倒數 [複製鏈接]

回覆 1# MonMonLam 的文章

雖然尚未發過"放榜夢"...但是只剩一個月,真係好難捱好難撐.....雖則在band 1 個pool內,但最重要的是幸運的隨機號碼究竟有冇囝囝在內.....心情真係好忐忑不安, 我也感覺到囝囝本身也好擔心...畢竟對他來說中一是他暫時一生中的轉捩點...就環境而言可說是全新的開始,學校和老師同學都不一樣了...加上又未知道能否獲派到心儀的學校....那真是又迷茫又不安.....一想到屆時如果派得唔好...要去叩門求讀的情境....就更加悽慘...時間又如此的急速真不知點面對才好....仲慘過等判刑...因為連犯了什麼罪都不知道...香港教育制度就係如此迷迷糊糊,不清不楚...真是苦了孩子和家長...

回覆 1# MonMonLam 的文章

雖然尚未發過"放榜夢"...但是只剩一個月,真係好難捱好難撐.....雖則在band 1 個pool內,但最重要的是幸運的隨機號碼究竟有冇囝囝在內.....心情真係好忐忑不安, 我也感覺到囝囝本身也好擔心...畢竟對他來說中一是他暫時一生中的轉捩點...就環境而言可說是全新的開始,學校和老師同學都不一樣了...加上又未知道能否獲派到心儀的學校....那真是又迷茫又不安.....一想到屆時如果派得唔好...要去叩門求讀的情境....就更加悽慘...時間又如此的急速真不知點面對才好....仲慘過等判刑...因為連犯了什麼罪都不知道...香港教育制度就係如此迷迷糊糊,不清不楚...真是苦了孩子和家長...

魅力公主 醒目開學勳章

請問叩門係咪唔駛帶埋小朋友去架??

係咪放榜前打去想叩門既學校問要帶咩?? 同埋想問係咪叩幾多間都得架??

唔好意思, 我俾亞女攪到個心好亂, 好多問題未攪掂
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

醒目開學勳章

我都覺得時間越來越近,心情真係好緊張

NO eyes see la ! Depends on his luck ! I've already done my best!

原帖由 wing 於 11-6-2 04:16 發表
請問叩門係咪唔駛帶埋小朋友去架??

係咪放榜前打去想叩門既學校問要帶咩?? 同埋想問係咪叩幾多間都得架??

唔好意思, 我俾亞女攪到個心好亂, 好多問題未攪掂 ...

你早o的打電話問清楚, 有o的學校交完form走得, 有o的要即刻面試, 有o的要筆試, 唔可以唔帶小朋友. 雖然叩幾多間都得, 但你會筋疲力盡.

昨天係電視見到d升小一既家長中左第一志願, 喜極而泣, 我想好想一個月後升中派位中獎試下係咩心情~~  可唔可以比我試下~~   

我當年派小一係派得好慘架.....

原帖由 Siuchoi 於 11-6-5 12:49 發表
昨天係電視見到d升小一既家長中左第一志願, 喜極而泣, 我想好想一個月後升中派位中獎試下係咩心情~~  可唔可以比我試下~~   

我當年派小一係派得好慘架..... ...

我同你一樣, 小一嗰時派得唔好, 我都希望有機會嘗試派到第一志願嗰種心情.

在此,誠心祝福:

今年,不公平的一年,因自行後才公佈整體縮班情況。

在這升中forum的媽媽,都能如願以償,大家各有所求,但最低限度都希望各小朋友能入頭3志願,當然包括我自己啦...........
****未經本人許可, 不得轉載****

原帖由 carchu12 於 11-6-5 21:01 發表
在此,誠心祝福:

今年,不公平的一年,因自行後才公佈整體縮班情況。

在這升中forum的媽媽,都能如願以償,大家各有所求,但最低限度都希望各小朋友能入頭3志願,當然包括我自己啦...........
...

絕對同意, 不過唔明點解今年既家長就好EQ, 唔投訴, 唔出聲 !!!

回覆 110# 霖霖B媽咪 的文章

唔係唔想出聲, 咁教育局都決定了, 我地d無地位嘅家長仲可以講d乜呢!! 又無人出嚟攪遊行, 有都話出去支持下.

原帖由 alice44 於 11-6-5 20:34 發表

我同你一樣, 小一嗰時派得唔好, 我都希望有機會嘗試派到第一志願嗰種心情.

同是天涯淪落人!

而家剩下一個月不到,時間愈近,我愈覺得後悔,後悔咁搏做乜鬼。愈覺得好像填錯學校,選擇錯誤,愈來愈覺得沒有把握!

噚晚就為放榜失眠了

我就唔敢博..... 好保守, 因為我唔信個號碼....
唉, 希望不用扣門啦.... 祝大家好運, 唔駛左騰右騰.

原帖由 傻妹 於 11-6-13 11:08 發表
噚晚就為放榜失眠了

咁快開始失眠?  幾時捱到7月5呀~~

我都開始緊張, 緊張過小一派位, 今日先同老細講, 如果派得唔好到時要請假叩門, 希望唔使啦, 不過個protfolio應該點落手呢?有冇媽咪有個格式來參考下呢?
我係Dong Dong,我家姐係Ding Ding

回復 109# carchu12 的帖子

六年班下學期開始,無停過:以為自行面試和呈3次分後可以鬆一下,點知一陣又話畢業試,一陣又要操TSA,依家又驚派唔到心儀學校,要預備叩門的Portfolio!

究竟幾時先可以抖一抖呀,救命!

仲有兩星期就放榜喇! 現在真係有開始倒數嘅感覺.

回復 118# alice44 的帖子

係吖.....講講下原來就快到了.....

原帖由 Siuchoi 於 11-6-19 21:07 發表
係吖.....講講下原來就快到了.....

考完畢業試,成绩麻麻,開始有D壓力,好驚.......
‹ 上一主題|下一主題