用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 any news on Ying Wa second round result
樓主: eva007
go

any news on Ying Wa second round result [複製鏈接]

I felt disappointed as not in the list. Because this is the second school my son couldn't get into 2nd interview. The remaining road is even harder.  

Cheer up! It is not the end of the process yet. Keep going don't loose faith yet!   

回覆 # 的文章

Keep on going!

原帖由 林嗅四 於 08-10-8 11:46 發表
前晚英華家長會林校長同我地家長提及

我舅母都有去聽家長會呢! 佢都有話我知有60個必入2nd in, 我個心都即時down左少少, 因為1784人爭240個位...

以我所聽返黎既, 上年有30個哥哥係度讀, 但只收左10個。

各位, 我今日又開心返哂啦!
考小學都係同仔仔一同經歷既一個小片段, 我已經為佢做好哂準備, 唔得都冇所謂啦

我個囝入唔到第二輪呀 我成日都無晒心機啦, 我想報smc但係又截左, 真係好down呀

原帖由 szewing0213 於 08-10-8 08:20 發表
其實大家不用太傷心!有時面試都要講luck!
例如同你個囝一齊interview班小朋友質素,編號次序,接見老師手鬆手緊等等!

對於編號次序,我個人覺得開首幾百編號入圍人次較後者小,可能初階段比較手緊和認真,而較後編號又似 ...

我真係好後悔咁早交了報名表,我個仔就係頭120名其中之一,我已數過,頭120位只有11位可以second in,而其他較後時段如由481-600就有25位可以second in,機會真係多足一倍有多!無理由頭120位小朋友都見得咁差架?

哎,一心唸誠意搭夠,點知反而害了個仔,我同個仔班主任講阿仔無得second in,佢老師都好愕然。szewing0123講得對,可能我阿仔真係唔夠幸運啦

抱抱BB

原帖由 silvia_ng 於 08-10-8 00:28 發表
抒發一下心情先...

早於仔仔兩歲選幼稚園時, 已經心儀英華小學。仲唸住同區津校, 有好大機會抽到。
點知上年轉左直資, 個心已經驚驚地。因為仔仔性格比較活躍, 講野又唔鐘意望人, 個腦唸野又唸得好快, 唔識佢既人一 ...

Silvia,

同是天涯淪落人.. . 好失望..
平日仔仔表現唔錯.係醒目型..而且係學校成績都好好.
係出面又考左幾個公開試. 又係同宗教...  
原本真係些小信心起碼可以玩多 round..
我同仔仔都同樣好鍾意這間學校..., 但係....
大家要振作呀. 重有排捱呀. 老友
如果 P2 有位, 我都會再去試一下. 真係有d不到黃河
心不死果種心情.... 加油呀

Catherine

醒目開學勳章

CSW
真心希望...與你有緣...加油!
原帖由 CSW 於 08-10-8 17:03 發表
我也是沒任何relation to 英華的, 不過今次小兒子終於有個2nd interview既機會.

以前我的大兒子也試過在最後20位選3位後補時去見過校長, 可惜落選了. 不過, 他現在讀的學校也是很好的學校, 只是沒有中學一條龍, 以 ...

010,

謝謝妳. 我會珍惜這個機會.

原帖由 010 於 08-10-9 00:44 發表
CSW
真心希望...與你有緣...加油!

醒目開學勳章

silvia_ng
欣賞你...態度正面!樂觀!
相信神必定為你的孩子準備一間更適合佢的學校!
加油!

有位朋友,去年考英華都無被選中,
但她的孩子卻考入了另一所更難入,
更為家長夢寐以求的小學!
所以唔需要質疑自己的小朋友能力不及人,
要相信,神會給小朋友安排最最合適的學校!

其實無論成功與否,大家都唔需要太難過,
考小一只不過係人生一個小小的階段.
相信大家都是為孩子好,
都願意花間精神悉心教導孩子的
小朋友無論讀那一間學校都一定會成材嫁!

加油.願神給每位小朋友更大的祝福!

真心希望並祝福每一位孩子
最終都能入到一間合適的好學校!

原帖由 silvia_ng 於 08-10-8 23:19 發表

我舅母都有去聽家長會呢! 佢都有話我知有60個必入2nd in, 我個心都即時down左少少, 因為1784人爭240個位...

以我所聽返黎既, 上年有30個哥哥係度讀, 但只收左10個。

各位, 我今日又開心返哂啦!
考小學 ...

醒目開學勳章

CSW
係-Try your best, God would do the rest!
另有些事想請教下你,please check PM!
Thanks

原帖由 CSW 於 08-10-9 01:02 發表
010,

謝謝妳. 我會珍惜這個機會.

原帖由 PoPobaby 於 08-10-8 23:24 發表

我真係好後悔咁早交了報名表,我個仔就係頭120名其中之一,我已數過,頭120位只有11位可以second in,而其他較後時段如由481-600就有25位可以second in,機會真係多足一倍有多!無理由頭120位小朋友都見得咁差架?

哎,一心唸誠 ...

坦白講, 你的分析不太logical, 現在不是大抽獎...

與其花時間在無謂估計, 不如繼續努力, 正面去面對.

大人的思想和行為, 不知不覺影響小朋友, 俾心機.
做大池小魚好or小池大魚好?

原帖由 poorpapa 於 08-10-9 08:15 發表

坦白講, 你的分析不太logical, 現在不是大抽獎...

與其花時間在無謂估計, 不如繼續努力, 正面去面對.

大人的思想和行為, 不知不覺影響小朋友, 俾心機. ...

我當然明白不是大抽獎,我只不過是舉例引證了szewing手鬆手緊的說法吧了。

雖然我很失望,但我仍然用樂觀的心情去面對未來的面試同大抽獎,我不是教徒,但我同阿仔講上天一定會安排一所合適的小學給他,所以阿仔知道再無得見校長時,他說不要緊,他下次會再努力架,總會有學校收我架。
抱抱BB

The whole interview process is very stress to both parents and kids. But sometimes when I look back this whole year of preparation (such as going for different exams, attending different type of activities to enrich his profolio) I get to know my son's strenght and interest better and my kid has really grow up to face different challenges/experiences.
No matter what the result turn out to be...we are all winners and we all grow together.

I am with you on this. Am told it's the same last year (i.e. the earliest batch did surprisingly badly). Don't worry, this school is just not meant for you son. You can now focus on interviews for other schools.

原帖由 PoPobaby 於 08-10-9 09:18 發表

我當然明白不是大抽獎,我只不過是舉例引證了szewing手鬆手緊的說法吧了。

雖然我很失望,但我仍然用樂觀的心情去面對未來的面試同大抽獎,我不是教徒,但我同阿仔講上天一定會安排一所合適的小學給他,所以阿仔知道再無得 ...

我識幾個大仔都入到2nd, 但兩個十月仔就入唔到!

Smalljokerbb

我個都係大仔, 仲1 月出世tim, 亦係學校獲老師讚及考獲名次, 但都入唔到2nd round.
可否pm 我, 那兩個小朋友 from which 幼稚園? thanks.

原帖由 Smalljokerbb 於 08-10-9 15:46 發表
我識幾個大仔都入到2nd, 但兩個十月仔就入唔到!

Just want to share my own experience.
My boy is so lucky that he can enter the second round interview of YW. However, I just learnt that he failed to enter the second round of a DSS school in HK Island.

However, most of the ppl think that the competition of YW is more keen when comparing with the DSS school I mentioned.

So for those who cannot go into the second round interview of YW. Don't feel so sad. Maybe even a better school is waiting for your son!

Cheer up!

我個係10月仔,都入圍.
‹ 上一主題|下一主題