用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 請問有無08-09年度K2H家長...快D入嚟傾吓啦 ...
樓主: graceshumwy
go

請問有無08-09年度K2H家長...快D入嚟傾吓啦 [複製鏈接]

11月尾先做assessment呀..咁呢2個星期老師見家長系傾乜嘢呀..我仲以唯評估咗添

graceshumwy,
多謝你&parco送咗張亞bell 貼紙俾kelly呀..kelly成日都收parco D禮品... ..

原帖由 graceshumwy 於 08-10-13 19:11 發表
各位: 

原來11月尾就會做assessment啦,大家要比心機啦.要好好預備一下! 加油呀!

我諗parents day都係講番開學到而家個學生適唔適應到學校生活, 有無太naughty之類啦! 我記得上年老師都係講妮d嘢.

唔使客氣! 其實都係因為kelly坐parco隔離, 所以先可以送到嘢比佢, 如果唔係parco一定話送唔到, 因佢怕miss chiu會angry, 同埋kelly都成日送貼紙比parco啦! 我地都要多謝你先啱.

另外知唔知yo yo係咪轉咗坐parco附近呀  因parco有時都話yo yo同佢玩喎, 但我知之前yo yo係坐另一張枱架.

原帖由 SharonFu 於 08-10-13 21:00 發表
11月尾先做assessment呀..咁呢2個星期老師見家長系傾乜嘢呀..我仲以唯評估咗添

graceshumwy,
多謝你&parco送咗張亞bell 貼紙俾kelly呀..kelly成日都收parco D禮品...ops:" /> ..

...

各位:

係喎! 你地有無細佬妹今年會去考kv呀? 有就可以傾吓...因我細仔11月都會去考.

Hi Parco mum,
When will you have the meeting with Ms Chiu, my appointment is on 25 Oct (Sat) at 9am.  if time is similar we can meet each other.  But Ryan can't come because he need to attend english class.
Ryan is in Green team and he know Parco but he said not very friend..
Joyce
原帖由 graceshumwy 於 08-10-14 00:23 發表
我諗parents day都係講番開學到而家個學生適唔適應到學校生活, 有無太naughty之類啦! 我記得上年老師都係講妮d嘢.

唔使客氣! 其實都係因為kelly坐parco隔離, 所以先可以送到嘢比佢, 如果唔係parco一定話送唔到, 因 ...

Joyce

Oh! My appointment is on 18 Oct at 9:30am, so cannot meet you. Parco is red team. He also know who is Ryan, and then not so friend, because not same the team.  
This time cannot meet you, may be join the gathering later.

原帖由 JoyceMum 於 08-10-14 20:34 發表
Hi Parco mum,
When will you have the meeting with Ms Chiu, my appointment is on 25 Oct (Sat) at 9am.  if time is similar we can meet each other.  But Ryan can't come because he need to attend english  ...

SharonFu

Thank you for your candy. Parco said was Kelly give him. He is very happy.

今日parco話要做"天氣涼了", 第一頁要貼貼紙同第二頁要做風車.

另外默書嗰度, 我地簽完名比完老師睇之後, 老師會tick一tick, 証明我地知道佢成績.

忘記問大家...parco話要執枯葉返學校喎! 係咪呀?

回覆 # 的文章

My Ryan didn't tell me anything, so poor, I think we missed a lot of mission.  Do wrong answer for dictation need correction>? I heard other class need Joyce

原來老師每日都有叫學生返屋企除咗做功課外, 仲要溫習之餘寫多d字返去比老師, 因為parco話老師叫佢整一行行紙寫字番去, 我又唔係好明咩一行行, 於是今日問咗老師, 老師話係日日都要寫多d字交比我地, 等我地知道個小朋友有無喺屋企溫習...嘩! 平時已經多功課, 仲要做埋妮d比佢, 有時又要做朗文系列d書, 真係好多嘢做呀! 放學返嚟真係唔夠時間用, 太吃力, 今日阿仔都忍唔住喺度話, 仲有咁多功課做架, 我隻手做到好tired, 我唯有叫佢休息一陣再寫囉...

Don't worry la...slowly, slowly, may be he can tell you later.  

Need!! 4 words for every correction.

原帖由 JoyceMum 於 08-10-16 22:44 發表
My Ryan didn't tell me anything, so poor, I think we missed a lot of mission.  Do wrong answer for dictation need correction>? I heard other class need Joyce

今日都要做"天氣涼了", 要貼貼紙同最後嗰頁呀, 我地用枯葉做咗隻蝴蝶.

乜要每日都要寫..咁咪好辛苦呀..每天要做3本功課..再要寫一張紙..咁耐我都係交過2張俾miss chiu ..成日咁寫我怕kelly對寫字有恐懼 ... k2真係寫好多嘢呀.
kelly 今早先同我講話要做豆豆(天氣涼了)著衫,又話要做風車同樹葉..一下要做3樣嘢..我最後同佢做豆豆先..其他留下星期一交 .
我差不多每次放學我都會問kelly老師有無要你做d乜呀或帶d乜呀..佢有時會同你講吓有時話乜都唔知呀..唔想講咁多呀 .. ..同k1相比佢少講咗學校d生活呀..K2真係嚴好多

原帖由 graceshumwy 於 08-10-17 01:00 發表
原來老師每日都有叫學生返屋企除咗做功課外, 仲要溫習之餘寫多d字返去比老師, 因為parco話老師叫佢整一行行紙寫字番去, 我又唔係好明咩一行行, 於是今日問咗老師, 老師話係日日都要寫多d字交比我地, 等我地知道個小 ...

背住window尾二?? 咁咪同parco同一張枱囉, 係咪miss chiu對住嗰張枱呀? 有一張近電視機都有window喎! 咁parco又話自己係紅組??

你幾時再會同大軒返學呀? 嗰日唔好意思! 細佬病咗要同佢睇醫生, 所以趕唔切送parco返學, 下次希望唔會再失約.

原帖由 lovepooh215 於 08-10-17 12:53 發表
唐立軒都係綠組, 我yesterday 送佢返學, 現在知佢坐近window, 係背住window尾二,我問佢坐係佢右手邊同學男仔叫咩名, 佢都話唔知, 你話佢係咪返學發夢
死未, ...

係呀! 無辦法啦! 自己選得妮間學校比佢讀, 佢又咁好彩考到, 注定佢係要行妮條路啦! 好彩小朋友都未知係好辛苦咋. 慢慢嚟啦...小朋友好容易適應!

原帖由 SharonFu 於 08-10-17 14:58 發表
乜要每日都要寫..咁咪好辛苦呀..每天要做3本功課..再要寫一張紙..咁耐我都係交過2張俾miss chiu ..成日咁寫我怕kelly對寫字有恐懼 ... k2真係寫好多嘢呀.
kelly 今早先同我講話要做豆豆(天氣涼了)著衫,又話 ...

今日去完parent day話阿仔對數概念唔夠清晰, 有時會調轉個數字寫, 要多d比佢寫, 但唔好成日就咁寫就算, 要用玩遊戲方式比佢做多d, 等佢唔好覺得咁死板好悶, 其他嘢都ok, 仲話佢讀書好大聲, 好鐘意答問題添, 終於佢都好過上年喇, 因為上年佢係唔願講嘢唔敢同人玩, 到而家已經可以應付, 我都算係安慰囉..

今日再問清楚miss chiu用環保紙寫字比佢嗰part, 佢話就算唔寫都唔緊要, 講就係咁講, 可以就寫, 因都怕小朋友會反感一日要寫咁多, 所以miss chiu唔會強迫一定要交到. 咁大家都可以放心d, 佢想寫咪寫囉, 唔想寫可以休息吓都得嘛...

多謝晒kelly送比parco珍寶珠同shell呀, parco一放學就同我講喇, parco話kelly叫佢如果咳就好番先食添! 真係多謝晒!

哦! 原來係近電視嗰張枱, 等我下次睇吓先.你幾時會再接大軒返學或放學呀? 約埋一齊呀?

細佬好番好多喇! 多謝關心! 而家我都係擔心怕細佬考kv唔掂咋, 佢比哥哥同期叻d, 但對外就好差, 唔鐘意叫人, 唔鐘意同人講嘢, 要 warm up咗佢先可以玩同講嘢, 所以好怕佢考唔到..
原帖由 lovepooh215 於 08-10-21 12:33 發表
大軒近後面電視背window,不是近miss chiu.
唔緊要,細仔好返未? 小心身體
下次在約
‹ 上一主題|下一主題