用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋小學 天主教聖安德肋小學
樓主: KCMAMA
go

天主教聖安德肋小學 [複製鏈接]

Dear All :

大家好

啱啱兩頭遊,好開心比我見到有聖安德肋小學topic呢~
我大囡Kelly今年讀聖安德肋小學二年班,我覺得呢間學校幾好(哈哈~因為唔係咁多功課囉 ),同埋佢用語境教學,真係幾好呢~

我啱啱先記得,原來我唔記得咗比錢佢買教材呢~大劑,要自己親身去買添

cherrylung

hi

我地e 度全部係一年級,終於有個舊生喇 有個有經驗既媽咪講下....好好多呀。

all

我都冇買教材,又係唔知咩黎又冇詳細介紹下, 叫人點買呀

我冇報自費班,因每個星期六卓卓都會跟我媽咪返沙田度假,而且又冇咩岩喎,珠算係出邊學緊,另又學緊台拳及畫班,都夠囉

cherrylung,

妳煮野好叻呀!咁妳係咪每日都送飯到學校比Kelly呀!

原文章由 cherrylung 於 07-9-28 13:06 硐表
Dear All :

大家好

啱啱兩頭遊,好開心比我見到有聖安德肋小學topic呢~
我大囡Kelly今年讀聖安德肋小學二年班,我覺得呢間學校 ...

KCMAMA:

我都冇同我大囡報星期六o既課外活動呀,因為我唔係住o係學校附近,要搭車同佢番o個一兩粒鐘課外活動,真係咪攪我喇~:tongue:

至於D教材,我覺得最有用係中文o個set CDIpen,因為我D普通話就真係一D都唔普通,哈哈~因為冇人聽得明咁滯,所以買支Ipen{聰明筆}番嚟,只要佢o係課文指定地方度畫一畫,支聰明筆就會出聲,教個小朋友正確發音呢

MKwok :

哈哈~我都係同佢訂飯咋,因為我唔係住o係附近,如果要送飯,一來一回D時間比曬佢啦,寫吓blog唔好~ Wakakakaaaaa.......我係懶媽一名

all moms,
想問下, 我睇學校個web, 7/9有好多通告, 但係唔係唔係個個都有架? 我見好多都無o既...
http://www.sacps.edu.hk/notice/notice/0708/0907.htm

hinhinmom :

我開咗你條link,但睇到o既係九月一日o既通告呢~而呢d通告,係番學第一日派o既呢,有好多張,填到我手軟呢~ 我囡囡讀二年級,我諗有部份通告一年級唔需要,所以冇派比你呢

其實你可以每張通告爆開嚟睇內容,咁咪知道詳情囉

我諗有些係高年級的通告,我都只收到手冊寫的通告號碼,其他沒有。點解今日手冊寫明天帶同小朋友返學校聽講座?之前通告寫小朋友可以選擇返吾返?

原文章由 hinhinmom 於 07-9-28 16:36 硐表
all moms,
想問下, 我睇學校個web, 7/9有好多通告, 但係唔係唔係個個都有架? 我見好多都無o既...
http://www.sacps.edu.hk/notice/notice/0708/0907.htm

何師奶,
嘩, 你整野食好叻呀~~
我見有好D通告關於種植等都無呀, 可能真係只有高年級有啦~

mkwok,
係呀, 我見手冊寫住請明天家長帶同學生出席呀, 如果要的話, 我都會帶埋hinhin o既.

HI cherrylung

妳好, 很開心有小二的家那我們不明白便可以問 ?
妳是不是教人? 妳兩位可人兒很美

dear all

:loveliness: 我有買教材, 因之前在topic看到家長問ipen及有家長講解,故訂了.
mkwok
我仔仔在外有學游泳 10-11:00 但我及仔仔都想報國術班,現我們都想緊最慘是到10月底  我仔仔就不段提報名報名

kcmama
妳仔仔是否仍在天平學珠心算 ?? 我仔仔現學基礎班為期7個月, 要到11或12月才完成, 但我們想放棄了因怕不夠時間故及功課.
但就有點15/16因只差2個幾月

明天家長會我一定出席因我們準備很多問題

[ 本文章最後由 MIHO.WAH 於 07-9-29 00:49 編輯 ]
MIHO

天主教聖安德肋小學

各位家長好Hi

小兒出年報小一我心水第一都喺呢間。想間吓在貴校己讀了二年之家長心聲。校風如何我睇到令一個triop講現校小一有個肥仔打同學仔。是否真有此事有否聽聞過這個消息?其實上次中秋晚會我有到校見識。我覺得只是禮堂細了些,其它學習環境我好喜歡!我都林住幫小兒報些校。昨天中午碰見一個舊鄰居。她說她小兒讀循道衛理,她說校風好活動多。她叫我考盧此校為首選!但我最唔因賞就不是小一開始用普通話教學。只淨得幾日要交表格。有冇人可幫吓忙比吓意見?你們知前呢間學校喺選第幾志願?可否給一個中肯的說話?

Suetmama

MIHO.WAH,

妳囝囝想報國術班就好啦,其實係我同老公想囝囝學,而囝囝吾想學。現在諗緊說服佢。

miho.wah

我囝囝不是在天平學珠算架,佢係將軍澳廣場學的

all

今日家長日都聽左好多野,雖然有d上次聽過,但都好因上次時間太長又太多野聽,聽完都唔記得左

學校理念我都好認同 值得一讚係次次講座葉校長都全程係度 好勤力  同埋高年班既同學都好有禮貌。

聰明筆我今日問左老師係咩黎...我都諗住買,因我既普通話同何師奶一樣咁.......太普通了

DEAR ALL

我今天聽了學校家長座談會對學校更了解, 另外聽了校長說出年增加SMART BOARD 我很喜歡因我在電視 或 報紙(我忘了 )看到已覺很好玩了, 用人手直接代替 MOUSE 及很像WIL

今天我們跟班主任談了很久, 我同老公是最後走的 都5點幾了,
班主任好好又長細地講解功課方面及對小兒如何跟進地方,給我感覺她都很有經驗 , 我們已對囝囝日常學校生活明瞭:loveliness:

妳們有沒有人做了班代表 ?
MIHO

KCMAMA,

請問可否解釋多次關於聰明筆?係咪要成套買,用於學校的課本上呀,我聽另一位媽咪話小二時可以不用買筆,只買CD就可以裝上去,係咪大型書店就買到呀!

MIHO.WAH,

我班2位家長代表都是常常回校當義工的,他們真係有心。我都終於可以跟班主任傾下囝囝的情況。

我終於說服了囝囝報國術,但頭3堂可能會miss是但一面。

原文章由 MIHO.WAH 於 07-9-30 01:19 硐表
DEAR ALL

我今天聽了學校家長座談會對學校更了解, 另外聽了校長說出年增加SMART BOARD 我很喜歡因我在電視 或 報紙(我忘了 )看到已覺很好玩了, 用人手直接代替 MOUSE 及很像WIL

今天我們跟班主任談了很 ...

原文章由 mkwok 於 07-9-30 17:47 硐表
MIHO.WAH,

我班2位家長代表都是常常回校當義工的,他們真係有心。我都終於可以跟班主任傾下囝囝的情況。

我終於說服了囝囝報國術,但頭3堂可能會miss是但一面。

...

HI mkwok

是嗎 ?妳仔仔報國術班好呀我們仔仔可以做朋友, 其實我都要放棄4堂 , 我想第一堂會先國術之後告訴須返swing .

我今天剛試用聰明筆 開頭都不懂後出去書店問便知要DOWNLOAD 在支筆到.故妳鄰居說得對只須買CD更換便可了.
這支掣一點便讀了一頁了.
MIHO

MIHO.WAH,

希望囝囝明天記得交國術費用啦!10月國術返只係返3堂(可能最後一個星期係測驗),我會試下第一堂早走游水趕返去學國術,如趕不及都只係miss後2堂國術,好過吾報就要等下年。

我諗過都想買聰明律,妳係學校定係書局買呀,係邊間書局同有冇折呀!中文老師建議買課本CD可以聽課文,咁聰明筆係咪可以讀晒成本課本呀。

原文章由 MIHO.WAH 於 07-9-30 23:03 硐表

HI mkwok

是嗎 ?妳仔仔報國術班好呀我們仔仔可以做朋友, 其實我都要放棄4堂 , 我想第一堂會先國術之後告訴須返swing .

我今天剛試用聰明筆 開頭都不懂後出去書店問便知要DOWNLOAD 在支筆到.故妳鄰居 ...

all

即聰明筆都幾好用喎 我以幫到 ed 普通人

我報左逢星期三既油粉彩班 明日開始喇....咁急
我睇通告話有校車...唔知係米真,我晏D 要打去問下至得,因 E 間校車服務

all,
星期六聽完老師講聰明筆, 我都想買呀, 琴日同老公出左kln city書局, 但無開呀...

[ 本文章最後由 hinhinmom 於 07-10-13 12:07 編輯 ]

Hinhinhom,

天利行都冇個支聰明筆賣,我諗要出返去學校個間書局先有得賣。hinhin係幾月出世呀!

我囝囝吾係讀St. Andrew幼稚園,佢讀觀塘幼兒園。個日家長座談會,妳係咪最後同中文老師傾談幾位家長之一呀,我就跟班主任傾個位。

原文章由 hinhinmom 於 07-10-2 13:48 硐表
all,
星期六聽完老師講聰明筆, 我都想買呀, 琴日同老公出左kln city書局, 但無開呀...

班主任講,我hinhin係全班最細o個個....

mkwok
你仔仔係o米之前讀st andrew's 幼稚園架? ...
‹ 上一主題|下一主題