用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天水圍天主教小學 小一新生come!come!come
樓主: henryandjo
go

小一新生come!come!come [複製鏈接]

原文章由 appleandpear 於 07-10-18 02:02 硐表

我同兩個囡都有去,
不過佢地睇唔到一陣就叫走了...唉
最後我地重去左俾神父祝聖

sorry~剛剛先發現到lee個topic,入黎插下嘴先

重有冇人記得我丫? ...

我仔都週圍郁來郁去,小朋友都係咁架啦...唉
我仔都有去比神父祝聖呀,你2個囡囡有冇返主日學呀?

想問下大家關於英文每日一篇,係咪每月全校頭24名最高分,可頒進步徽章一個嫁??但每月頭24名同分高分都超過24人啦,咁點計呢??我個仔今日做錯左一條,佢好唔開心,話實冇得攞啦咁,係咪嫁??因佢不嬲都喺10名內,我都唔知點好,追唔追得返嫁呢??

原文章由 HoWangMami 於 07-10-20 10:10 硐表

我仔都週圍郁來郁去,小朋友都係咁架啦...唉
我仔都有去比神父祝聖呀,你2個囡囡有冇返主日學呀?

嗯~有丫,兩個囡都有返主日學
返星期日聖堂

原文章由 henryandjo 於 07-10-21 09:09 硐表
想問下大家關於英文每日一篇,係咪每月全校頭24名最高分,可頒進步徽章一個嫁??但每月頭24名同分高分都超過24人啦,咁點計呢??我個仔今日做錯左一條,佢好唔開心,話實冇得攞啦咁,係咪嫁??因佢不嬲都喺10名內,我都唔知點 ...

得罪得罪 我諗你一定係一個非常非常非常之緊張你小朋友既媽咪啦,....只係做英文每日一篇啫,唔好咁緊張啦!!!

11月吹水茶會

martha,
有關11月吹水茶會,我ok,幾時呀(我星期五看飯喎),其他姊妹呢?

原文章由 ykchow 於 07-10-21 21:52 硐表

得罪得罪 我諗你一定係一個非常非常非常之緊張你小朋友既媽咪啦,....只係做英文每日一篇啫,唔好咁緊張啦!!!

唔係喎,我嗰班有d媽咪都係咁嫁!有d媽咪唔係太識英文,成日打俾我問點做,一題都唔想錯,有d媽咪話日日都有做,但龍虎榜上冇名,都有打電話去出版社問點解,我以為人人都係咁緊張添~~
咁究竟有冇送徽章一事嫁?因我問過一個p.6學生佢話未聽過

大家好!  Hi!
我係小一新生的媽咪, 唔知係咪我同小兒都未習慣小一的生活, 自從入讀"天天"後, 真是很大壓力, 唔知大家初初有無同感?

我因為要返工, 返到屋企都夜晚八點, 個仔放學就要即刻午睡, 起身已經要食晚飯, 佢食飯又食得慢, 我返到屋企佢至開始做功課, 做完要10點幾, 跟住就要睡覺, 根本星期一至四都無時間溫默書, 更加無時間每日上網做每日一篇, 個仔又成日話辛苦, 又要成日做功課同溫書, 唔好話小朋友呀!  我係大人都覺得辛苦!

請問大家有無心得或意見可以比下我呀?  Thanks!

另外, 我想問下大家的小朋友小測係唔係會突擊測驗及唔會比範圍呀?

原文章由 henryandjo 於 07-10-22 11:02 硐表

唔係喎,我嗰班有d媽咪都係咁嫁!有d媽咪唔係太識英文,成日打俾我問點做,一題都唔想錯,有d媽咪話日日都有做,但龍虎榜上冇名,都有打電話去出版社問點解,我以為人人都係咁緊張添~~
咁究竟有冇送徽章一事嫁?因我 ...

嘻,咩原來有徽章送架,我都唔知呀,不過我都有盡量比佢做,因為可以幫下佢D閱讀能力O麻

原文章由 appleandpear 於 07-10-21 12:25 硐表

嗯~有丫,兩個囡都有返主日學
返星期日聖堂

我仔都係呀,返星期日聖堂,有機會相認下

原文章由 littlepenguin 於 07-10-22 16:55 硐表
大家好!  Hi!
我係小一新生的媽咪, 唔知係咪我同小兒都未習慣小一的生活, 自從入讀"天天"後, 真是很大壓力, 唔知大家初初有無同感?

我因為要返工, 返到屋企都夜晚八點, 個仔放學就要即刻午睡, 起身已經要食晚飯, 佢 ...

其實初時都幾唔習慣,因為我仔係抄寫方便都幾差,又成日抄唔齊功課,做功課更加係睇少眼都唔掂,不過我問佢,佢又話唔辛苦,仲好鐘意返學喎!
而家就好少少啦,不過我見佢都累架,好似尋日做做下功課都爬係度訓左 到我返屋企先叫佢,起身扭左陣計,跟住又同我做埋功課,所以尋日都叫有小小時間同佢睇下生字,10點又比佢訓覺啦!
小朋友,比多少少時間佢適應下,慢慢會OK架啦!

原文章由 HoWangMami 於 07-10-23 13:58 硐表

我仔都係呀,返星期日聖堂,有機會相認下

好丫~不過今個星期都唔洗返,最快都要等到下個月了
咁你地本身係唔係教徒黎嫁?

唔知係小朋友, 大人都要慢慢適應!

原文章由 HoWangMami 於 07-10-23 14:07 硐表

其實初時都幾唔習慣,因為我仔係抄寫方便都幾差,又成日抄唔齊功課,做功課更加係睇少眼都唔掂,不過我問佢,佢又話唔辛苦,仲好鐘意返學喎!
而家就好少少啦,不過我見佢都累架,好似尋日做做下功課都爬係度訓左 到我返 ...

原文章由 appleandpear 於 07-10-23 16:34 硐表

好丫~不過今個星期都唔洗返,最快都要等到下個月了
咁你地本身係唔係教徒黎嫁?

咦,原來今個星期都唔駛返呀,我冇留意tim
係呀,我本身係教徒

原文章由 HoWangMami 於 07-10-24 15:14 硐表

咦,原來今個星期都唔駛返呀,我冇留意tim
係呀,我本身係教徒

原本係要返既,不過有個導師打黎話唔洗返,
但11月全個月都要返,
咁其實要唔要返呢?
我下年復活節會受洗 好期待

原文章由 appleandpear 於 07-10-24 22:52 硐表

原本係要返既,不過有個導師打黎話唔洗返,
但11月全個月都要返,
咁其實要唔要返呢?
我下年復活節會受洗 好期待

有d咁既事,冇人通知我唔駛返喎,咁要唔要返呢
恭喜你呀,我果時領洗都好緊張架,買過新白衫白褲,仲有戴埋頭紗,覺得好靚

原文章由 HoWangMami 於 07-10-26 10:04 硐表

有d咁既事,冇人通知我唔駛返喎,咁要唔要返呢
恭喜你呀,我果時領洗都好緊張架,買過新白衫白褲,仲有戴埋頭紗,覺得好靚

咁奇怪既 等我打去問下洗唔洗返先~

今日終於考完試啦,之前幼稚園冇測試考試,冇咩點溫過書,我又衰,幼稚園冇同佢打好個底,今次考試真係攞命,開學冇來就知11月會考試,開學2個月就考試 ,前2星期先開始溫,不過佢都好吸收,都算叻仔嫁啦,係英文麻麻地,我諗住俾佢學公交英,trian下佢

原文章由 henryandjo 於 07-11-2 08:25 硐表
今日終於考完試啦,之前幼稚園冇測試考試,冇咩點溫過書,我又衰,幼稚園冇同佢打好個底,今次考試真係攞命,開學冇來就知11月會考試,開學2個月就考試 ,前2星期先開始溫,不過佢都好吸收,都算叻仔嫁啦,係英文麻麻地,我諗 ...

我仔咪又係幼稚園冇呢樣野,不過佢算乖,都好用心比我同佢溫,不過.今次我諗都係麻麻地...

我個囡英文唔係好得,我都怕怕地,公文英係唔係真的有用呢?

好似愈來愈少人入來講野lu.....

請問大家知唔知幾時會派成績表???
‹ 上一主題|下一主題