用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾神父教會學校(小學部) 各位瑪利諾神父既家長分享吓啦!
樓主: 芝芝媽
go

各位瑪利諾神父既家長分享吓啦! [複製鏈接]

Re: 各位瑪利諾神父既家長分享吓啦!

Hi ,

幸運地學校編了我囡囡同佢幼稚園的好朋友同班, 所以佢同我都好開心, 我就日日提佢唔可以上堂傾計有咩就小息講. 佢問點解老師無助手既? 仲話好想做班長幫老師... . 暫時囡囡都沒有問題, 遲d再請教妳地呀!

我係1及2號返了學校幫手不過是幫二年級手,見到學生好可愛,同我又咩都唔識好在家長姨姨好好人教我點幫樣做.

反而我就有d問題喇! 就係要17:45分起身所以返到公司都 wing wing 地 >_<!
>> Dear car-long,  多謝關心, 妳囡囡又點呢?相信應OK的!大家努力啦

芝芝媽 ,

對妳女兒實在太好啦     努力加油丫 ,  女兒今早看過利是 , 妳太客氣啦 , 唔使咁架 , 只係  d 舊校服 ........   

我女兒 13 /9 才番學 , 我今朝傻更更帶左佢番學        hehe.....

有時間再傾 , bye bye

carlo

Hi car-long,

妳唔好咁講啦!好多謝妳就呀,俾咁多心得我,我一來可以減輕負擔二來可以教我囡囡不要浪費資源.當日要妳同三位小朋友一齊趕來俾我,唔好意思就真!係喇∼真係睇唔出妳有咁大個仔啊!仲生得好SMART呀!

乜妳又真係咁朝傻更更架記錯開學日子.小心喇!好彩係返早咗姐,如果開學無返就大件事喇! 

芝芝媽

芝芝媽 ,

乜妳咁好心地丫 ! 佢明明係成隻蠢豬咁 :p  , 我最細果個好多野架 , 所以帶住佢就多數遲到 , sorry ,  難得妳女女唔介意咋 , 我仲有 P.2 書要唔要 ?   可以 1 月前先取 , 唔急既 ( 千其咪再比 $ 我丫 )

我一向都烏龍王見 " 清 " 架 ......

carlo :  :  :  :  :

car-long
Hi  
點解唔同返學日期既 ??
唔同年級~唔同架  

芝芝媽
你好呀!!
雖然仲有一年時間, 但唔知係咪緊張呢   成日煩惱出年揀學校.

禧媽媽 ,

因為我女離開 MFS 了 .

car-long

car-long
明白了.

我而家開始煩惱, 你上年有冇咁既經驗 ??
其實都唔知點揀  
可以指教我嗎 ?

禧媽媽 ,

我都唔識架 , 我只係覺得小學打好個語文聽 > 講 > 看 > 寫 ( 我都覺遲 d 先寫無所謂 )
您有好多選擇丫 .

car-long

car-long
你意思係~係小1之前, 打好個底呀 ??
我囝囝而家讀梗活動教學, 如果要咪困難囉  

至於有好多選擇, 其實我而家住係青衣架, 對學校唔熟, 而且比較鍾意九龍網(+埋升中學), 所以想試下! 但只有15分, 對於有"宗教"黎講, 已經輸蝕左, 就算 mfs 係收20分先啦.
所以都要搵d比較好(我認為)但又有機會果d, 我都知貪心左少少  
其實以前住係 mfs 附近, 所以覺得幾好, 可能"先入為主", 所以之前唸過佢  

禧媽媽 ,

活動教學有活動教學的優勝 , 不用擔心  .   MFS 我女兒係考入去唔係派架 ,  妳可以 " 抽" 間好 d 野 , 再考 MFS 都可以丫 .

car-long
好奇~點考呀?? 係咪真係睇誠意?? 還是囡囡做試題??
又想問你, 你當時係咪報左其它 net 38 失意, 所以再考 mfs ?
另外, 協和你認識嗎??  

對不起, 太多問題.

禧媽媽 ,

當時囡囡係用屯門網架 , 派到 band 1 , mfs 同其他都有考 , 我貪 mfs 唔使 $$ , 味入左去讀 law .........

mfs 無咩考 , only 問下野 ( 亞女講架咋 )

carlong

car-long
點解派到 band 1 都唔讀? 唔係心儀學校?
聽你咁講, 到最後可以試叩門啵??

禧媽媽 ,

我要搬出九龍 , 所以放棄派左果間 ,  個個都會叩門心儀學校 ,   睇妳有幾誠意揾學校啦 !  

car-long
明白了  

簽名被屏蔽

emmyliu ,

hihi ~  我地識唔識架 ?

car-long

Hi Car-long,

明天記得帶妳囡囡返學喇! 唔好又傻更更喇 ~ 哈哈!!   
祝開學大吉!   

芝芝媽

Hi emmyliu ,

謝謝妳的提議, 我有交表做家長姨姨, 係開學時有家長姨姨已叫定我係運動會幫手, 我會請定假的了!   

我都有興趣講故事, 但我驚我講得唔好笑呀! 係呢, 我點樣申請做,應搵邊個呢?  

芝芝媽

我都係故事EE, 都做了四年, 嘻!emmyliu, 我想我地應該相識的. 做故事EE或義工家長是可加深家長與學校的了解. 多d支持!
‹ 上一主題|下一主題