用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 基法小學(油塘) ... 家長嘉獎站 ...
樓主: Leiyuemun
go

基法小學(油塘) ... 家長嘉獎站 ... [複製鏈接]

Re: 基法小學(油塘) ... 家長嘉獎站 ...

Hi,  大小, 我係到.

我想問吓, 你有冇帶仔仔睇過中醫睇咳呀, 我心大心細, 今晚想帶仔去睇中醫清下痰.

HI!
大小不梁 寫道:
冇晒人ge   

minnie~~
hihi~~~冇呀.....好耐之前試過想去睇....但係後尾有d朋友話比我知,飲中藥ge小朋友係唔生肉架(都唔知真定假,但係我所知飲中藥ge又真係冇咩肉),再加上我mummy有個中醫朋友,佢話鼻敏感同哮喘都係冇得醫好,會斷斷續續咁,中藥=西藥.只不過中藥係治本,冇咁傷.而阿仔又唔會同我飲中藥,所以我冇去過~~

HIN_bb 寫道:
HI!
[quote]
大小不梁 寫道:
冇晒人ge   
[/quote]

minnie:
我唔知點解,我都係覺得honey係幫到阿仔,touchwood佢e+連感冒都少左好多好多.....

大小不梁,

我仔以前都成日咳, 因為我唔係好識煲野,
有人教我燉「川貝粉雪梨」
將雪梨挖核加入一茶匙川貝粉+少少冰糖去燉,
大概半個鍾就得。
入口都幾好味嫁
我覺都唔錯, 好似咳小左, 你都可以試下 :

yw:

thanks~~咁係咪成梨食晒呀,燉梨果時,梨同個燉鐘中間要唔要放水架!!
我都有煲好多湯水比阿仔.
我阿仔係有哮喘架,但係上年我叫朋友幫我買honey(純正),因為hong kong果唔係純正...之後就再冇咳lu~~所以我叫minnie睇下有冇朋友幫佢買到.
yw 寫道:
大小不梁,

我仔以前都成日咳, 因為我唔係好識煲野,
有人教我燉「川貝粉雪梨」
將雪梨挖核加入一茶匙川貝粉+少少冰糖去燉,
大概半個鍾就得。
入口都幾好味嫁
我覺都唔錯, 好似咳小左, 你都可以試下 :

大小, 我明白.   但係我諗住honey都係增加小朋友的免疫能力, 靠自己來醫好病.  

同時醫生仲係要睇.

大小不梁 寫道:
minnie:
我唔知點解,我都係覺得honey係幫到阿仔,touchwood佢e+連感冒都少左好多好多.....

minnie:
醫生要你定時返去,係一定架...我阿仔都係咁...只係醫生見我阿仔呢年ok,所以先比我地半年先至返去.....你e+幾時先要再去覆呀?

大小不梁,
成個梨食晒都得, 因為個皮都好'諗'
梨同個燉鐘中間唔洗放水架。

有野整. 轉頭返來

大小, 飲中葯唔生肉, 真的嗎 ?  咁可以試吓呢個方法減肥.

大小不梁 寫道:
minnie~~
hihi~~~冇呀.....好耐之前試過想去睇....但係後尾有d朋友話比我知,飲中藥ge小朋友係唔生肉架(都唔知真定假,但係我所知飲中藥ge又真係冇咩肉),再加上我mummy有個中醫朋友,佢話鼻敏感同哮喘都係冇得醫好,會斷斷續續咁,中藥=西藥.只不過中藥係治本,冇咁傷.而阿仔又唔會同我飲中藥,所以我冇去過~~

大小, 5月先復診呀.   我book咗今晚帶佢去銅鑼灣睇中醫了, 唉, 好累, 成日走來走去睇醫生.

我的病又未好返, 仲係好多痰, 吃咗四日西葯+2日中葯

大小不梁 寫道:
minnie:
醫生要你定時返去,係一定架...我阿仔都係咁...只係醫生見我阿仔呢年ok,所以先比我地半年先至返去.....你e+幾時先要再去覆呀?

yw, 川貝梨係熱咳先吃, 即痰同鼻涕係黄色的, 如係白色的, 就唔吃得啦.

minnie;
我都唔知架....
Minnieluo 寫道:
大小, 飲中葯唔生肉, 真的嗎 ?  咁可以試吓呢個方法減肥.

[quote]
大小不梁 寫道:
minnie~~
[/quote]

我要同阿仔溫書.....唔傾住..   

88. 大小, 我都放工了

各位我放工啦BYE BYE
88. 大小, 我都放工了

minnie,
哎呀, 原來有分嫁, 好彩你提醒咋, 如果對錯左就幣啦!!
唔好意思

[quote]
yw, 川貝梨係熱咳先吃, 即痰同鼻涕係

minnie,
唔用雪梨, 就用川貝"tan"蘋果啦, 掂gar, 我個女細個成日都係咁清痰.
我介紹過比好多人, 個個都話掂~

妳有無聽過廣華醫院有中醫睇gar, o個度d醫生係中山醫院派黎香港同廣華合作攪.
我個女細個係睇開呢度個中醫, 叫做"張大衛"中醫, 佢係兒科, 好多有哮喘的小朋友都係搵佢, 我覺得我個女係比佢醫好, 因為阿女飲左佢d藥一輪, 就病少左, 我就有機會比佢游水, 之後慢慢身體就好左.

我個經驗係:  如果阿女食西藥到尾聲, 又清唔晒時, 就搵呢個中醫清清個底, 之後再食多幾次中藥係調理身體, 斷斷續續咁, 阿女身體就慢慢壯起黎, 只要唔食咁多西藥, 就會長高長肉.

我有一次咳左好耐, 睇左3次西醫都唔得, 最後都係搵呢度個婦科女醫生, 睇左2次, 飲左好似5日藥, 就掂左.

不過食中藥真係好難頂, 我好怕飲 :-|

妳地個個都放工啦~ bye   

明天繼續

‹ 上一主題|下一主題