用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 會計,科大/中大/港大好?
樓主: crystalli2009
go

會計,科大/中大/港大好?   [複製鏈接]

stillgood20 發表於 24-2-3 11:43
同 ANChan sir 分享.是一件有意義的事.需要深思.

我細囝也不是屬於自覺/有責任感的年青人.

account 出錯唔應該同個人喜好掛鈎, 出錯好大原因係已afford唔到人手去check完再check, 我當年要call over去check accounts, 即一個讀(包括大細階和標點符號), 另一個對, 我試過call份上市公司年報, 中英文, 因一個“券" 寫錯了"卷"比人隔條走廊大聲罵, 而家仲記得, 今時今日怎afford到人手咁做

poonseelai 發表於 24-2-2 12:34
除了上線教, 更要睇自己願意花幾多時間去睇資料, 我時常同新人講, 個個起步都係咁做, 為何有人行得快D, 除 ...

行业标准及法规不断修订,冇得赖。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Joe8889 發表於 24-2-2 16:52
Manage件事,還是manage同事去manage件事

是我最近幾年學到嘅

很好的诠释,有咁啱得咁喬,我刚刚在日誌讲后者。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

stillgood20 發表於 24-2-3 11:43
同 ANChan sir 分享.是一件有意義的事.需要深思.

我細囝也不是屬於自覺/有責任感的年青人.

多谢分享!

poonseelai 發表於 24-2-3 12:50
account 出錯唔應該同個人喜好掛鈎, 出錯好大原因係已afford唔到人手去check完再check, 我當年要call over ...

今時今日. 什麼工作都面對人手.資源分配的問題.

1. Audit report 做得馬虎. d客人(或者客人財務會計員)都可以話無人手,唔去睇.

但係. 究竟audit report 重唔重要?
收錢auditor 唔緊張. 比客人找錯漏. 於理不合.

2.checking, (或者系統)都要進步. 否則. 退步.更甚被淘汰.
AI 已經可以幫助.

我太太兩年前轉了新會計工作.
由於過往用的會計系統.與新公司不同.
但同時.新公司兩年都請不到合適財務主管.
曾請來兩個都係自以為是(以為好叻.實際各有各問題).

我太太沒足夠時間和能力應付新系統.
唯有自己組合自己的系統.
不過. 遇到相同困難.和時間消耗.

當掌握好自己作業基礎. 對於一些重覆而浪費時間的程序.

最後.跟細囝商量.

細囝花了一個小時. 研究了兩項excel 運用的編製.
把問題大覆簡化.

因此.減少工時調配和工作壓力.

一一一一一

我自己做贸易.
有一個叫做: 成本.時間.品質的概念.
而改變三個要素的一個關鍵.是科技.

stillgood20 發表於 24-2-5 15:22
今時今日. 什麼工作都面對人手.資源分配的問題.

1. Audit report 做得馬虎. d客人(或者客人財務會計員)都 ...

你可以叫你太太用的會計師試下用科技幫手先, 可能開發新財路

我自己有用chatgpd, 通常叫它edit下email, 都幫到手, 尤其是我唔肯定用詞和語氣啱唔啱, 但它提供的建議好多時好長

poonseelai 發表於 24-2-5 15:42

你可以叫你太太用的會計師試下用科技幫手先, 可能開發新 ...
我太太已不年輕了. 做多三幾年退休了.

宜家.最想輕鬆工作.

有位網紅: Miss Excel
就係靠Excel, Tip Tok賺錢.

回覆 stillgood20 的帖子

你見過audit opinion出咗再改再出clarification announcement 未

Joe8889 發表於 24-2-5 19:43
回覆 stillgood20 的帖子

你見過audit opinion出咗再改再出clarification announcement 未
咁出奇.
係自己去更正.

還是客人有反映?
需要改.

MGTM 發表於 24-1-30 11:16
回覆 crystalli2009 的帖子

同意其他JM, 唔好讀會計,太辛苦同有AI 後夕陽工業,我係好多年前讀會計出身, ...

阿囡想讀會計,預計可以攞到呢個成績
Economic 7
Geography 4
English 4
Maths 3
Chinese 3
請問入唔入到會計?

discuss 發表於 24-2-20 23:33
Economic 7
Geography 4
看你想入甚麼大學
不過數學科分數最好高些

Economic 7
Geography 4

非三大的分數要求會低d

Economic 7
Geography 4

科數學可以去到 5 嗎?
不過無 M 科嚟講最好唔揀科大啦,我女讀 M1 嘅朋友都唔太跟到商學院人人都要讀嗰科入門Finance, 無 M 科嗰啲朋友更加

YolandaTam 發表於 24-2-21 10:50
科數學可以去到 5 嗎?
不過無 M 科嚟講最好唔揀科大啦,我女讀 M1 嘅朋友都唔太跟到商學院人人都要讀嗰科 ...

下?果科Finance咁難讀?

我仔打算讀m1, 但如果讀完m1都無用。。。

中大係咪好d

crystalli2009 發表於 24-2-21 11:21
下?果科Finance咁難讀?

我仔打算讀m1, 但如果讀完m1都無用。。。

都真係唔容易,仲要有堆 QFin 同學一齊讀, chur 到個 mean 好高。
M1 同學主要跟唔到啲用到series 同 linear Algebra 嘅內容。

YolandaTam 發表於 24-2-21 11:28
都真係唔容易,仲要有堆 QFin 同學一齊讀, chur 到個 mean 好高。
M1 同學主要跟唔到啲用到series 同 lin ...

咁你女女跟得上嗎

crystalli2009 發表於 24-2-21 11:30
咁你女女跟得上嗎

佢 M2 人, 個 grade 過得去 (B+)打算 second major Finance.

YolandaTam 發表於 24-2-21 11:57
佢 M2 人, 個 grade 過得去 (B+)打算 second major Finance.

請問科大bba in professional accounting,係唔係year 1已經係accounting, 之後唔需要再選major?

crystalli2009 發表於 24-2-21 12:48
請問科大bba in professional accounting,係唔係year 1已經係accounting, 之後唔需要再選major?
...

我女當年搏 Econ & Fin 同 BBA Finance 失敗,入 JS5300 即係商學院大系收生; Year 2 fall sem 後 major selection exercise declare BBA professional accounting, 如果係 program based 收生 即係 JS5318 係毋須理會呢次 major selection 嘅。
任何人如果打算雙主修,spring semester 後有一段時間俾同學 declare second major (第二主修),我女打算到時 declare Finance. 如果成功讀到畢業,title 會係 BBA in Professional Accounting and Finance。

YolandaTam 發表於 24-2-21 13:02

我女當年搏 Econ & Fin 同 BBA Finance 失敗,入 JS5300 ...

即係dse後可以有機會直入professional accounting, 如果入唔到,year 2再有機會對嗎
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊