用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 二線小學級頭MCS機會大嗎?
樓主: Leedsforever
go

二線小學級頭MCS機會大嗎?   [複製鏈接]

Rpp 發表於 23-12-6 11:36
仲以為你未IN所以問,MCS分組討論,之前我有分享過,依家忘記咗,人老左。
...

CC係今個星期六IN,宜家擔心緊。MCS未報。

Leedsforever 發表於 23-12-6 11:38
CC係今個星期六IN,宜家擔心緊。MCS未報。

明白了,哎呀你寫到模棱兩可。亞女講要答精而簡,唔好囉囉唆,因為無人想聽長篇大論,最好因為乜…. 所以咁..舉例說明。

Leedsforever 發表於 23-12-6 09:49
其實spcc 係咪女生多過男生?因為好似小六級頭都係女仔多,同埋女仔面試應該都比男仔叻,女生是否有著數呢 ...

中一大概係男女一半一半,即使有分別都唔會大

貓頭鷹之家 發表於 23-12-5 23:07
如果第二年保持唔到排名,就要交學費。
除了男女校問題,這個亦都係孩子同我講唔願入直資學校原因之一(以免令家庭開支更重負擔)

朋友女兒BAND1B 也想考MCS,其實機會是否好微?佢英文ORAL一般。GH/HY是否也不用想?謝謝

回覆 Leedsforever 的帖子

其實近日面試﹐我都好想知﹐其實點樣既英文ORAL 水平先叫做OK?
我見出面有D小朋友﹐講到好似NATIVE SPEAKER 咁﹐其實呢類小朋友又為數多唔多??

利申 : 小女能夠完全理解及可即時用句子做回應﹐唔會不停"er...."﹐又未屬於完全grammatically correct

Leedsforever 發表於 23-12-5 16:47
女仔級頭,不是一線小學,學校近年沒有人入MCS或女英華,請問自行機會大嗎?老師建議藍田ST PAUL,我小朋友 ...

如果想試,只可揀一間,但英文底要超班,特別係MSC。

我校一線小學收左2個(级二三),英文底好好再加好多獎。

Leedsforever 發表於 23-12-7 18:39
朋友女兒BAND1B 也想考MCS,其實機會是否好微?佢英文ORAL一般。GH/HY是否也不用想?謝謝 ...

HY收特異,無特異既1B當去練習

minnieevergreen 發表於 23-12-7 18:51

其實近日面試﹐我都好想知﹐其實點樣既英文ORAL 水平先叫做OK?

不用Native, fluent 已經足夠

Leedsforever 發表於 23-12-7 18:39
朋友女兒BAND1B 也想考MCS,其實機會是否好微?佢英文ORAL一般。GH/HY是否也不用想?謝謝 ...

1B靠抽獎,自行無咩機會。另外兩間都係有特異功能1B先有機會。

回覆樓主:

曾經聽過一些人說:MCS 自行喜歡先收他區學生(其他有些學校也有類似說法)。
如果樓主是KL3 , 揀MCS 之餘,可以考慮另一間揀他區同級而入咗又不會後悔的 eg. YWG , SSGC, QES, BPS or
HTC (同樣是band 1a )

樓主女兒是級一,嚟緊又有SPCC OS interview ( SPCC OS 只揀約100-120 個級一面試,可以有interview , 實力已肯定)睇你想
進取: 自一,二也選最top ( 本區一間,他區一間)
穩陣啲 : 自一 最top, 最喜歡with 自二 ( 次熱門band 1a 但入咗又唔後悔)

回覆 minnieevergreen 的帖子

gals must communicate in English even during recess.  That's y all the gals can speak fluently there.  When my daughters have gathering with her schoolmates, i can just hear them talk in English.  Their accents are good and speaks fluently.

Greylay 發表於 23-12-8 10:24

MCS 揀幾多人in?QES website 寫只揀200人in姐係約100女仔
我學校啲前輩講過,DGS 如果冇得in又唔想等大抽獎,自行進取自二就要保守啲

minnieevergreen 發表於 23-12-7 18:51

如果是 in HY , DGS, MCS 這個級數的oral 英文, 要流利,即時(不用諗, 自然用左英文MODE 去應對), 再睇埋用字, 是用太基本的vocab, 還是可以有多樣性, 多變化的vocab, 句式結構, 最重要是講出來要好自信。

又不用native speaker 咁, 更加不用native accent, do not have to be 100% grammatically correct

回覆 crysta2l 的帖子

[講出黎好有自信] 呢點其實都幾難﹐本身真係要習慣成日講英文同好確信自己英文得先做到
如果考次一線既直資﹐如NPL呢類﹐英文要求又如何?

minnieevergreen 發表於 23-12-8 14:40
回覆 crysta2l 的帖子

[講出黎好有自信] 呢點其實都幾難﹐本身真係要習慣成日講英文同好確信自己英文得先 ...

NPL 我冇考過, 不好意思, 不是太熟。 

如果口語只是欠了點自信就多read aloud , 一定要大聲讀出聲, 遇到唔識的字都要當佢識咁拼音照讀落去, 多些練習就會見到進步。  當然更理想的就是同朋友/父母。。。。 和他改為用英文日常對話, 溝通, 學校沒有這個語境就要自制語境, 這樣的英語才會自然流暢

Ocean419 發表於 23-12-8 13:16
MCS 揀幾多人in?QES website 寫只揀200人in姐係約100女仔
我學校啲前輩講過,DGS 如果冇得in又唔想等大抽 ...

MCS 係全部人有得in

Leedsforever    發表於 23-12-8 15:22

回覆樓主:

多年前的MCS成功個案,給你參考。
沙呂,級三,四,很多公開獎項。
將軍澳二線小學,級一,及一位級三,四, 共通點都是多公開獎項。
同校下一屆級二,長年英文級一,公開獎項少, 連會試機會都無。

BSCYL 發表於 23-12-9 10:16
將軍澳二線小學,級一,及一位級三,四 ...
MCS揀in㗎咩?

BSCYL 發表於 23-12-9 10:16
將軍澳二線小學,級一,及一位級三,四 ...

將軍澳二線小學都收兩位?佢哋英文是否很流俐?謝謝
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊