用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 八大是否應降低宿舍豪華舒適度,讓更多的本地生有宿舍住 ...
樓主: Arabellahk
go

八大是否應降低宿舍豪華舒適度,讓更多的本地生有宿舍住 [複製鏈接]

Yanamami 發表於 23-9-24 12:57
我想問佢地自己唔住,做乜要霸住間房?

佢哋唔係唔住,係住得少,既然有正常交宿位費,而且學校同意,所以唔好話人哋霸住間房。若問點解佢哋住得少,咁就唔知了,可能因為佢哋係本地學生掛。如果係外地學生,相信唔會有嗰種情況發生。

Ella01 發表於 23-9-24 20:32
佢哋唔係唔住,係住得少,既然有正常交宿位費,而且學校同意,所以唔好話人哋霸住間房。若問點解佢哋住得 ...

按公共資源來看,都算是「霸」,交咗宿舍費但沒有善用,唔止係佢自己嘥錢,也是浪費了大學資源和資助。
我認識的學生,入咗宿發現唔適合自己,係會立時退宿的,雖然已交了一個學期的宿費。至少讓舍監可以再作安排。

Radiomama 發表於 23-9-25 07:10
按公共資源來看,都算是「霸」,交咗宿舍費但沒有善用,唔止係佢自己嘥錢,也是浪費了大學資源和資助。
我 ...

這個孩子很有教養。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Ella01 發表於 23-9-24 20:32
佢哋唔係唔住,係住得少,既然有正常交宿位費,而且學校同意,所以唔好話人哋霸住間房。若問點解佢哋住得 ...
所以降低宿舍"豪華舒適度"係唔會有更多本地生想住。

我 ...

學生去圖書館,自己唔睇書,但係佢攞d嘢霸住個位唔畀其他人坐,呢種叫霸。
學生去飯堂,買咗一個餐,食咗一半,倒咗一半,呢種唔係霸,係浪費。
所以一早講咗了:制度有問題!

我 ...
感覺亦睇出一位大學生應有既品行,在中小學及家中學到既所謂全人教育效果,除非係人人都有宿舍位置,學校比宿舍你又唔住要留著,讓申請唔到既人失去機會,這樣學生就算讀得好,在品行上都唔會好得去邊.
PS: 仲有一點,正常大學係一個學習地方,唔需要咩豪華住宿,想要豪華住宿可到校外其他地方租住合適.唔好霸佔其他需要既學生. 等同85樓家長所講,制度太有問題,估不到由幼稚園到大學,一整個教育制度都係有問題.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊