用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC DSE成績是否比SPC差少少?
樓主: Snoopyboy
go

QC DSE成績是否比SPC差少少?   [複製鏈接]

medicine 發表於 22-4-18 13:40
宜家係好易做到丫,打幾個字就得啦.

你唔好再搞亂人哋思維啦,好簡單嘅咁多年都仲未掂,簡單啲啦,睇唔明㗎,新派永遠都係Best of the Best~~~

mcl203 發表於 22-4-18 13:42
又嚟斷估,連乜係B1A都係斷估,已經提咗啦,仲嚟自曝其~~~
仲有話會自行分流添~~

請問,有沒留意開個幾間官小入QC的排名分佈尼~~

medicine 發表於 22-4-18 13:44
仲有話會自行分流添~~

請問,有沒留意開個幾間官小入QC的排名分佈尼~~

分流可以有唔同原因,可以係分流A,可以係分流C,唔知咁解釋明唔明呢,已經盡力簡單化了~~~

回覆樓主:

IAL/DSE論,某校校長,有辦IAL嘅,曾經嘅言論係,除非你一定會放洋,如果唔係,仲乜走去讀IAL,讀DSE仲直接~~~

個人斷估嘅認為,IAL除非你認為自己仔女真係對中文完全冇信心,否則作用係唔大嘅。又除非,你係玩回流倒插~~~

利申我個人鐘意qc 多d,研究下果堆收生數據

144個中學學位

1)43個自行: 呢堆一定係band 1A

2)聯小25% 最多: 呢批是否又band 1A? 我個人有保留,就假設有一半有band 1A,即係15個左右。

3)抽獎入: 相信真係band 1a既已經係好小好小數,因為1A生理應自行已有著落,抽入既全落入band 1b區,就當有5個1A生堅持抽都要抽入qc

1+2+3 = 63人左右,我唸唔到點解會有70% band 1A 學生,如果夾硬話灣仔1B = 全港1A, 咁點解呢堆band 1A生入唔到其他band 1A直資/官津?

有錯請指點,我唔係住灣仔區

Zleep 發表於 22-4-18 14:01

144個中學學位

只識答下你(3)嘅少少觀察,(3)未必適用於聯小,一係聯小是否真係咁強,二係當你有望QC,甚至乎必入,有乜誘因你會放棄QC,三係兩軒有分流,盡量分走佢唔想你入QC嘅學生~~~

至於其他,留返俾新派去斷估~~~

mcl203 發表於 22-4-18 13:38
如果,真係要將小學嘅Banding,套落中學最終嘅DSE成績,就可能會發現小學嘅所謂嘅B123ABC,只有某程度上嘅 ...

願聞其詳

rsx 發表於 22-4-18 14:38
願聞其詳

你去EDB睇吓DSE Stat,若引用B1A= ~11.1%,究竟係DSE Scores邊個range?你可能會有少少印象,小學B1A Vs DSE,當中係可以如何理解,從而自行評估小學嘅B1A,究竟有幾真實~~~

144個中學學位

3)抽獎入: 相信真係band 1a既已經係好小好小數,因為1A生理應自行已有著落,抽入既全落入band 1b區,就當有5個1A生堅持抽都要抽入qc

抽奬可入QC,自行自然進取,估计對band1A地區中學興趣亦不大.
全港1/9屬band1A都好几千人.
1A中學大概十几個收一個,1A生報最top中學自行好大機會冇著落.

144個中學學位
QC 43位自行,應該大部分屬於B1aa  , 也是將來DSE取星星主力部隊,而43位同學的總體水平,應該高過SPC前43名同學 (假設有排名次)
不過再之後的大抽獎入同學,可能就未必叻過SPC中一收到的同學,即係第44名,至100名同學水平,可能SPC總體質素高d

再之後,兩間可能打和。

假設:

QC 準確收到43位自行。
SPC 中一收外來同學100名。
假設兩間學校有排名次。

b3410 發表於 22-4-18 16:40
QC 43位自行,應該大部分屬於B1aa  , 也是將來DSE取星星主力部隊,而43位同學的總體水平,應該高過S ...

QC一定係好想係自行盡收B1AA,相信大部分中學都係咁想,但事實係咪真係可以係自行收到嘅全部都係B1AA,值得研究下。

亦適用於,包括坊間嘅自行必收B1A生嘅B1A中學~~~

mcl203 發表於 22-4-18 16:58
QC一定係好想係自行盡收B1AA,相信大部分中學都係咁想,但事實係咪真係可以係自行收到嘅全部都係B1AA,值 ...
其他中學唔知,QC喎,點可能收唔到1aa,留返幾個叩門都補到數

b3410 發表於 22-4-18 17:03
其他中學唔知,QC喎,點可能收唔到1aa,留返幾個叩門都補到數

我係用數據去參考,當然6年內可以好多變化,正如小學得中學未必掂,所以,1A都要各自演繹,何況1AA~~~

Sing13 發表於 22-4-18 13:02

SPC一條龍教育有其優勢.

但之前有不少網友話一條龍中學要硬食BAND2生, 所以會拉低左成績, 而家又變左?

咁其實應該係好定壞呢?

我當佢直升90人, 當50% BAND1率, 去到中學BAND2生其實都佔總人口約25%.

acgy 發表於 22-4-18 17:18
但之前有不少網友話一條龍中學要硬食BAND2生, 所以會拉低左成績, 而家又變左?

咁其實應該係好定壞呢?

近年唔知,SPCPS唔係一定可以直升的~~~

acgy 發表於 22-4-18 17:18

咁其實應該係好定壞呢?
按需而定丫嘛.
有人批評個陣,咪賴落有B2咯.

有人讚賞時,咪又話學校增值咯

b3410 發表於 22-4-18 16:40
QC 43位自行,應該大部分屬於B1aa  , 也是將來DSE取星星主力部隊,而43位同學的總體水平,應該高過S ...
假設唔係好合理咯:
SPC中一收外來生100人,似乎沒錯.

但話100名后和QC打和(1),甘就大大個問號啦.

(2)SPC原小學部升上去約80人,即假如(1)成立,即講明咩?

(3)究竟係外來相當一部分都不如QC的大抽獎后半部分?

(4)如(3)是否定的,即外來生超越絕大部分QC的大抽獎,那麽是否原小學部的80個在QC的大部分大抽獎之下?

似乎(4),是絕大部分B1直資(即前幾位直資)學校的家長都否定的,他們一貫認爲原校好多勁學生咯

mcl203 發表於 22-4-18 17:20
近年唔知,SPCPS唔係一定可以直升的~~~
咁當然唔係一定直升啦, 我唔相信全港有邊間係100%可以直上一定收.

但我聽過SPC約有9成人直上, 其實都算直上架啦.

有冇人知SPCC, DBS果D係幾多%直上?
‹ 上一主題|下一主題