用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 以近3年DSE成績計算,沙田那間中學屬於B1A? ...
樓主: yaumuimui
go

以近3年DSE成績計算,沙田那間中學屬於B1A?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

PeterWong2012 發表於 19-9-25 15:11
邊間學校肯講3322 over 9成而唔肯講入U率?

3322 同有jupus degree offer 既% 會有大分別?  

呢個帖你都好清楚
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3766729
SPC 3322 84.9 / 入3大50.36
王少清3322 88.3 /入3大27
沙田循道衛理3322 85 / 入3大27
港同3322 78.9 / 入三大50.79

估,係無意思的

Charlotte_mom 發表於 19-9-25 16:53
呢個帖你都好清楚
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3766729
SPC 3322 84.9 /  ...

同意,就算睇埋8大/3大都可以有頗大偏差,一些中學放洋率偏高,數字已經有頗大出入~~~

3322%  高  不等於入u率高。3322率高 同入u率亦  未必是成正比

PeterWong2012 發表於 19-9-25 17:09
由jupus degree offer 搬龍門搬到入3大?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthre ...

jupus degree offer 唔一定是3大或8大

當中包括sssdp已經唔係3/8大學的課程啦 !
(暫不講升格的恆大, 恆大未升已經有SSSDP)

所以33322相

若唔出奇架 ??!!!

我想講, 如果只是分Band 1 定Band 2, 3322或者可以.

想分是否Band 1A, 唔多唔少都要睇下有冇入到神科.
只比較入U%(尤其SSSDP only) 或3322 %,  有D Band 1B 可以高過Band 1A.

有D人情願Repeat一年入神科, 都唔入cheap cheap U.

入到神科, 5+% 一定高 !

subb 發表於 19-9-25 17:31
jupus degree offer 唔一定是3大或8大
當中包括sssdp已經唔係3/8大學的課程啦 !
(暫不講升格的恆大, 恆大 ...
我真係想知邊間中學 JUPUS degree 高?

JUPUS 全名係乜?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PeterWong2012 發表於 19-9-25 15:11

3322 同有jupus degree offer 既% 會有大分別?  

至少有呢間:

藍田聖保祿
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

YmOra 發表於 19-9-25 15:33
以DSE2018為例:

於核心科目中取得「3322」或更佳成績=21321人

何為“資助學位”?
如果係指UGC granted, 15000個位(其實好似加到~16000)係包埋AD/HD。

如果計JUPAS degree, 仲有幾千個由OUHK同SSSDP提供既 degree位。

如果計埋其他本地自資degree,總數應該至少有25,000

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-9-26 08:22
何為“資助學位”?
如果係指UGC granted, 15000個位(其實好似加到~16000)係包埋AD/HD。

咁又係,sssdp nmtss都係政府資助,不過唔係教資會資助之嘛

hkpapa852 發表於 19-9-25 18:07
我真係想知邊間中學 JUPUS degree 高?

JUPUS 全名係乜?
手誤.. JUPAS

PeterWong2012 發表於 19-9-26 09:10
我相信入U率係有講,只係係校內assemble 或家長會時同家長講

好多學校都只係校內公怖,要靠家長收到料後上 ...
只係好多人以為佢係觀塘區阿一........ 現實係幾殘酷

hkpapa852 發表於 19-9-26 12:11
只係好多人以為佢係觀塘區阿一........ 現實係幾殘酷
都應該仲係阿一!

沙田咁多英中,除了2-3間1A,又有幾多間1B呢?

sunflower2000 發表於 19-9-26 22:18
沙田咁多英中,除了2-3間1A,又有幾多間1B呢?
我都想知,係唔係LKM、沙循、沙官同蘇浙呢幾間?

沙官應該唔係
‹ 上一主題|下一主題