用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 褔中vs 播道vs 優才,那間升大學成績最好? ...
樓主: waymon
go

褔中vs 播道vs 優才,那間升大學成績最好?   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 17-10-24 23:22
請不要對號入座,我講既係"部份家長"及"亦有其他人",上文寫得好清楚。我亦冇話"所有"考直私既人都一樣, ...

不過其實無論直私或官津都總有其粉絲。但常討論比唔比錢讀書的問題都非選擇學校重點。成日唸點解家長要比錢讀D非最優秀的官津或直私,你亦可理解為如讀較不理想的官津,不用比錢都唔想讀。咁當然要找較好出路又適合自己子女的學校。與其問為什麽要考直私,不如問為什麼有直私。

其實考直資/私校沒有問題, 只係如果唔係自己瞭解過學校就走去考, 慌死執輸, 呢種係好傻既行為

而且更加唔好人云亦云咁去胡亂吹捧學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-25 08:35
其實考直資/私校沒有問題, 只係如果唔係自己瞭解過學校就走去考, 慌死執輸, 呢種係好傻既行為

而且更加唔 ...

咁又奇怪,既然好多不代表真的好又好普通,仲有人去鼓吹大家不要怕辛苦,考多D直私?

mcl203    發表於 17-10-25 17:39
Mrs.Luckycat    發表於 17-10-25 09:48
hkpapa852    發表於 17-10-25 09:21

Soundervolt 發表於 17-10-24 23:22
請不要對號入座,我講既係"部份家長"及"亦有其他人",上文寫得好清楚。我亦冇話"所有"考直私既人都一樣, ...

好老實,仍然有好多家長真係好無知㗎喎!人報我報慌死蝕底,又認為讀直私一定好過官津,不過久不久都有人對號入座。

回覆樓主:

一:始終有部份家長沒有20分以上很難入到心儀的學校
二:直私始終是學校 挑選過的學生
三:學生沒有 津校複雜

ooking    發表於 17-10-25 14:06

waymon 發表於 17-10-25 12:56
一:始終有部份家長沒有20分以上很難入到心儀的學校
二:直私始終是學校 挑選過的學生
三:學生沒有 津校複 ...

直資學校部份家長既“心機”,應該比官津校既家長複雜
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Felix223 發表於 17-10-25 09:36
好老實,仍然有好多家長真係好無知㗎喎!人報我報慌死蝕底,又認為讀直私一定好過官津,不過久不久都有人 ...

EK都好多直資深粉,始終相信世間只有我最好嘛,包括一D知D又知唔晒既老師~

mcl203 發表於 17-10-25 14:06
EK都好多直資深粉,始終相信世間只有我最好嘛,包括一D知D又知唔晒既老師~
...

所以一去到升中版,比你地成日攪到一地玻璃碎。

Felix223 發表於 17-10-25 14:08
所以一去到升中版,比你地成日攪到一地玻璃碎。

中意大石碎玻璃係香港爸爸,我要求好低既,睇機會率,最緊要係我小朋友有份,成為小數民族就讀神都大㷛鳥~~~

Felix223    發表於 17-10-25 14:21

mcl203 發表於 17-10-25 14:14
中意大石碎玻璃係香港爸爸,我要求好低既,睇機會率,最緊要係我小朋友有份,成為小數民族就讀神都大㷛鳥 ...

我唔係用大石去碎玻璃嫁.....

我淨係識"以彼之矛" (學校自己公佈既資料) 去 "傷彼之盾" (學校既玻璃心鐵粉)

mcl203 發表於 17-10-25 14:06
...

請問閣下又知幾多去批評人地唔知幾多?

hkpapa852 發表於 17-10-25 14:24
我唔係用大石去碎玻璃嫁.....

人地既選擇唔到你管,研究完數據就多點指教鼓勵誠意討教的人。呢度係比你分享意見,並非叫你做評馬員,講股佬,需要聽你講非你心水的學校有幾掂同唔掂,要聽你批評家長的心態和決擇嗎? 基本尊重都冇幾叻都冇用。這就是只注重高分入u成績的產物。

pbhe 發表於 17-10-25 16:10
請問閣下又知幾多去批評人地唔知幾多?

我唔知亦無興趣知 其他人 知幾多去評論人地知幾多~~~

我只知我知既,我見既,我體會過既,同某D路人係唔同,我唔知既,點俾意見? ~~~

mcl203 發表於 17-10-25 16:18
我唔知亦無興趣知 其他人 知幾多去評論人地知幾多~~~

我只知我知既,我見既,我體會過既,同 ...

那就對不知的不用給無建設性意見。

李大人 發表於 17-10-25 14:38
回覆 hkpapa852 的帖子

真人真事,朋友讀城大出身,中學時期亦唔係讀D好中學,家景並不富裕,一樣可以爬上 ...

同佢講多都哂氣,完全不人性化。你再講佢又揾D數據成積之類撻你

pbhe 發表於 17-10-25 16:20
那就對不知的不用給無建設性意見。

是否回你都唔使,係最適合既做法~~~

你係邊處睇到我係呢個post俾左甚麼意見俾樓主,係咪你主觀式下既個人認為~~~

mcl203 發表於 17-10-25 16:27
是否回你都唔使,係最適合既做法~~~

你係邊處睇到我係呢個post俾左甚麼意見俾樓主,係咪你主 ...

當然,當然。就係睇完你一個批評人地的post。勁!
‹ 上一主題|下一主題