用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一個小三學生的心聲
樓主: py84ko
go

一個小三學生的心聲   [複製鏈接]

cmchang0927 發表於 17-10-2 16:35
回覆 1998Ruby1998 的帖子

係呀,坑真在灣仔女校中算舒服(除了marymount)

不過,仲有好多網友深信傳統小學係不可能會唔谷又少功課既,唔谷唔會保持到成績,仲有,你漏左假期仲少D功課呢一樣,唔知宜家係唔係,但當年一定係,和現在中學部初中都係好輕鬆~

ar_mak 發表於 17-10-3 14:32
我唔太清楚你小朋友果位中文老師想教咩,我以前作呢句野,係學"發現,發明"既分別,所以會有DD執著.
不過佢打得 ...

絕對不是考發明,發現!
是考:自從。。。就。。。

shadeslayer 發表於 17-10-3 14:10
小朋友心散,怪邊個?  How about God.  上帝做人做到細路只有平均半小時專注力。
...
唔好賴上帝, 叫佢睇漫畫書幾個鐘好專心睇的, 做圖工半日坐响度屁股唔離開張櫈, 飯都可以唔食, 叫佢計數已經係最專長, 都响度發呆。

wan_sosin 發表於 17-10-3 14:35
絕對不是考發明,發現!
是考:自從。。。就。。。
有咩辦法, 舊年阿細考因為...所以...., 阿細寫:
因為我努力溫習, 所以測驗時有一百分。

都係錯, 老師要寫「所以測驗獲得好成績」。佢話阿細句嘢唔合邏輯, 測驗「時」係唔會有一百分。即係話阿細寫少隻字就可以攞滿分。

shadeslayer 發表於 17-10-3 14:03
應該係小朋友叫自殺,阿媽話「做乜講到甩甩咳咳,又太細聲,眼睛又唔望人,練好就唔使自殺喇。」
...
我老細好多嘢做, 趕deadline, 同我講:我要跳海死咗去。我同佢講:你跳海之前做好晒D嘢先好去跳。同埋, 你識游水, 跳海係無用的。

IloveJJ 發表於 17-10-3 15:06
雖然發明了電腦,係可以用來做網上功課,但感覺的確有點怪,又唔可以話錯,不過係唔係幾好咁。我估,老師 ...

你講嘅我同意,我仔咁作係有點怪,明顯為求做咗功課就算,但唔係叫好錯。
不過唔洗咁認真追究,我只係舉例講下老師的傳統,唔容許一些小朋友的簡單直接思想,其實小學生從自己生活出發去思想,係好平常,一般到大個自然唔會再寫出此類真係好小學嘅野

little_yolky 發表於 17-10-3 15:22
有咩辦法, 舊年阿細考因為...所以...., 阿細寫:
因為我努力溫習, 所以測驗時有一百分。

老師嘅邏輯,真係好邏輯,其實你細女嗰句意思已絕對明,唔通會有人唔明?
我仔幼稚園時造句,寫「水果是有益的」一個幼稚園學生,識咁樣寫已幾好。
但老師話佢錯,應該寫:水果是有益的食物。
當然這樣寫是非常完整,但我實在諗,其實就算唔寫都知水果是食物啦。
所以要當讀者係傻瓜咁樣嚟作文先唔會錯。
實有人話我咁諗又係唔啱,中文要點點點,我都明,不過唔順氣啫

wan_sosin 發表於 17-10-3 15:52
老師嘅邏輯,真係好邏輯,其實你細女嗰句意思已絕對明,唔通會有人唔明?
我仔幼稚園時造句,寫「水果是有 ...
「水果是有益的」完全沒有錯, 正如「毒品是有害的」。因為「有益的」不一定是形容詞。不過, 為咗教導小朋友adj後要加一個noun, 所以, 老師只好穩陣D咁教。其實咁教係安全但無益的, 小朋友會討厭寫作, 只要小朋友多看書又鼓勵多寫, 之後就唔會confuse了。

little_yolky 發表於 17-10-3 15:15
唔好賴上帝, 叫佢睇漫畫書幾個鐘好專心睇的, 做圖工半日坐响度屁股唔離開張櫈, 飯都可以唔食, 叫佢計數已經 ...
總之錯既係冇跟足唔夠好做唔到既學生,而且自殺都係一條罪?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 17-10-3 16:05
我諗,你同現代社會對小朋友既標準唔同。你覺得小朋友咁細個作成咁已經好好,但現代社會,好多人對小朋友 ...
10歲係小朋友, 鐘意玩乜咪玩乜, 又無危害公眾安全。我反而偶然見到家姐有幼稚既BB表情會好開心, 佢太成熟了。

MASAYA 發表於 17-10-3 16:08
總之錯既係冇跟足唔夠好做唔到既學生,而且自殺都係一條罪?
自殺當然係罪。因為生命係天父賜予既, 只有天父可以攞返, 所有人無權咁做, 包括自己。自殺必定會受到天父既審判。

little_yolky 發表於 17-10-3 15:15
唔好賴上帝, 叫佢睇漫畫書幾個鐘好專心睇的, 做圖工半日坐响度屁股唔離開張櫈, 飯都可以唔食, 叫佢計數已經 ...

don't you realize?most kids are like that.貪玩,自己有興趣才會做。

其實大人也一樣貪玩,自己有興趣才會做。只係程度之分。真係要問上帝為乜人係咁。

little_yolky    發表於 17-10-3 16:25

IloveJJ 發表於 17-10-3 16:05
我諗,你同現代社會對小朋友既標準唔同。你覺得小朋友咁細個作成咁已經好好,但現代社會,好多人對小朋友 ...

絕對唔係幼稚,我仔都好鍾意玩陀螺,點解要迫小朋友咁快長大?天真嘅時間其實係最開心。
我係幾唔認同現在對於小朋友的要求架

little_yolky 發表於 17-10-3 16:12
自殺當然係罪。因為生命係天父賜予既, 只有天父可以攞返, 所有人無權咁做, 包括自己。自殺必定會受到天父既 ...
係呀,我知自殺係罪呀。
果然係定睛係學生所錯既地方。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題