用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 暑假應如何安排避免虛渡? working mon 冇家人帶去興趣班 ...
樓主: santakit
go

暑假應如何安排避免虛渡? working mon 冇家人帶去興趣班。。   [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆:santakit 的帖子

咁又或者跟他說這星期我不再跟你書包, 你冇帶就要被罰, 學校欠帶會罰企之類吧

取經中
正計劃k3仔如何善用暑假
家有k3k1仔,真係好難搞

Lu324 發表於 17-5-25 19:20
取經中
正計劃k3仔如何善用暑假
家有k3k1仔,真係好難搞
係K3升小一?

如是, 放榜後, 了解下小學部係咪普教中, 如果小朋友普通話唔得, 就鞏固下。暑假一齊同佢陪讀多D中英文書, K1仔可以一齊睇, 對佢都有幫助。K3哥哥到8月要調整一下睡眠時間, 要習慣早睡, 學習一下要按時飲水, 按時去廁所。同佢講下小學既開心嘢, 有一本書係君偉上小學系列既小一生鮮事多可以同佢一齊讀。

仲有, 同佢玩多D, 因為上到小學就無時間了。

little_yolky 發表於 17-5-26 11:11
係K3升小一?

如是, 放榜後, 了解下小學部係咪普教中, 如果小朋友普通話唔得, 就鞏固下。暑假一齊同佢陪讀 ...
我地都係K3上小一既暑假睇小一鮮事多,睇完好期待小學生活
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 17-5-26 11:22
我地都係K3上小一既暑假睇小一鮮事多,睇完好期待小學生活
最慘係買咗一套, 睇完小一小二, 家姐轉睇第二D題材, 依家攝响書架封塵。

little_yolky 發表於 17-5-26 11:11
係K3升小一?

如是, 放榜後, 了解下小學部係咪普教中, 如果小朋友普通話唔得, 就鞏固下。暑假一齊同佢陪讀 ...

我之前聽作者講座,諗住買本簽名,點知冇booth. 我借左睇完,暑假應該同仔一齊睇。
已經走唔甩普教中,認同需要下一番苦工適應,呀仔本身抗拒,佢成日話小學唔要普通話同學,但唔到佢揀。
謝以上意見。

Lu324 發表於 17-5-26 12:06
我之前聽作者講座,諗住買本簽名,點知冇booth. 我借左睇完,暑假應該同仔一齊睇。
已經走唔甩普教中,認 ...
最起碼識聽先, 你話唔係普通話同學, 係老師講普通話呀。你自己識唔識普通話? 暑假同佢轉channel平日講普通話得唔得?

little_yolky 發表於 17-5-26 12:08
最起碼識聽先, 你話唔係普通話同學, 係老師講普通話呀。你自己識唔識普通話? 暑假同佢轉channel平日講普通 ...

就係我唔識
我等大抽獎,間間都係普通中,未敢同仔直言。九月要可能要外補。
暑假谷下英文

Lu324 發表於 17-5-26 12:20
就係我唔識
我等大抽獎,間間都係普通中,未敢同仔直言。九月要可能要外補。
暑假谷下英文
中文啦。

little_yolky 發表於 17-5-26 13:00
中文啦。

中文佢ok, 普通話唔ok.
但英文我覺得未夠。

而加有D教育中心都有學前適應班, 都一日時間架!

有D教育中心都有升學前適應班, 都一日架啦~

MASAYA 發表於 17-5-25 09:43
usborne個d audiobook, 好多圖書館都有得借埋

謝謝,如果想買,請問知唔知那裏較齊,因為我女二年級同睇(emoji)ORT level 8.

benjuli 發表於 17-5-26 21:36
謝謝,如果想買,請問知唔知那裏較齊,因為我女二年級同睇(emoji)ORT level 8.
ORT我唔知有冇audiobook借,你可以去圖書館網頁或apps search,會知道有冇audiobook同邊間有得借,apps仲可以預約送去你附近圖書館,好似$2.5一次預約服務,逐件計
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題