用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學升中分Banding機制: 弱勢學校的困局
樓主: hkpapa852
go

小學升中分Banding機制: 弱勢學校的困局   [複製鏈接]

引用:對…支持自己成績自己負責。如果話男仔遲發

原帖由 夏日麼麼茶 於 16-06-14 發表
對…支持自己成績自己負責。如果話男仔遲發展咪女仔五年級考,男仔六年級先考。

...
跟住只有女的家長又話唔公平架喇!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:原帖由+夏日麼麼茶+於+16-06-14+發表

原帖由 gracelam 於 16-06-14 發表
跟住只有女的家長又話唔公平架喇!!
咩都有人話唔公平。

引用:對…支持自己成績自己負責。如果話男仔遲發

原帖由 夏日麼麼茶 於 16-06-14 發表
對…支持自己成績自己負責。如果話男仔遲發展咪女仔五年級考,男仔六年級先考。

...

我都贊成自己對自己負責任,如果驚一戰定生死嘅考試失手,有實力嘅學生其實仲可以喺自行收生階段攞住成績表去申請學校。男仔的確比女仔發展比較遲,但如果話男仔遲發展咪女仔五年級考,男仔六年級先考,平機會收投訴收到手軟。

個人認為要改變機制可能性極低, 但至少大家要瞭解制度上既限制, 唔好入咗間往績差但忽然爆紅既學校就諗住好好!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:小學升中分Banding機制: 弱勢學校的困局

其實要學校改弱勢,先取消自行收生計分制,只保留兄弟姊妹在一起上課便可

hkpapa852  有關係嗎? 有弟妹可保証質素嗎?  發表於 16-6-14 10:03

引用:個人認為要改變機制可能性極低,+但至少大家

原帖由 hkpapa852 於 16-06-14 發表
個人認為要改變機制可能性極低, 但至少大家要瞭解制度上既限制, 唔好入咗間往績差但忽然爆紅既學校就諗住好 ...

成績差但又可以忽然紅爆學校?

Soundervolt 發表於 16-6-14 09:50
成績差但又可以忽然紅爆嘅學校?
話說, 某區既"寶校", 有個新校舍+轉校網後, 係新校網竟然有不少人乙2入唔到話好傷心.....

仲有一D, 係都要寧願係原區寶校得到學位, 都不願選他區二線....

而且近年升小人數大增, 不少"前寶校"係自行都已收滿, 有D仲有200+人去叩門
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

夏日麼麼茶 發表於 16-6-14 09:24

...
有些男仔遲到中學先開竅,要等上左中學先考?

回覆 hkpapa852 的帖子

HKpapa, 可以列舉一些(成績差但又可以忽然紅爆學校) 嗎?

iedummy 發表於 16-6-14 10:02

HKpapa, 可以列舉一些(成績差但又可以忽然紅爆嘅學校) 嗎?
去11, 34, 62, 91睇吓吧!

引用:Quote:iedummy+發表於+16-6-14+10:02+回覆+

原帖由 hkpapa852 於 16-06-14 發表
去11, 34, 62, 91睇吓吧!
最厲害應該是千禧校舍,40區大量

LeeCC 發表於 16-6-14 10:01
有些男仔遲到中學先開竅,要等上左中學先考?

係呀,要絕對公平咪咁囉。

所以之前一半半派位其實係個平衡黎,係個法官鑽牛角尖啫。

我都好想司法覆核現有制度歧視男性...

利申: 1仔1女

SoLM 發表於 16-6-14 10:08
其實又唔好讀到二、三線就世界未日咁,就算弱校都會變好、成績差也可以變好。葵青屯門上水也可以出狀元(重 ...

讀到二、三線就世界未日咁

呢句係你講, 我無講過, 我一路都強調, 呢個帖主旨係講山制度上對弱勢學校不利既地方, 你要咁理解, 係你個人問題, 不要亂扣帽子.

而且, 制度上既問題, 唔係8萬5, 唔會話唔講就會自動消失咗. 唔知度制度上既問題, 先係最可悲.

照你呢種邏輯思維, 新校唔讀得, 因為無往績!

又或者學校轉左校長, 作風改變, 但成績唔會咁快有改善, 都需要時間去發展, 咁呢D 學校往績又唔好, 又唔讀得!

呢個世界係動態發展的, 唔係靜態發展的!

回覆 SoLM 的帖子

同意!

引用:Quote:原帖由+ericngkc01+於+16-06-14+發表

原帖由 SoLM 於 16-06-14 發表
有時數據只能反映過去的經驗結果,未必能反映事實的因果關係。新校、二線也可成狀元。例港同、鄧顯⋯

...
留名

SoLM 發表於 16-6-14 10:27
有時數據只能反映過去的經驗結果,未必能反映事實的因果關係。新校、二線也可成狀元。例港同、鄧顯⋯

...
你始乎唔明白, 小學升中制度, 同中學升大學制度上既分別.

小學升中: 現有學生Banding要睇前人Pre-S1成績, 自己成績再好未必一定有用
中學升大學: 自己DSE成績自己負責

不如再講遠D, 每個人都會生老病死, 人生只係一個過程, 點過其實都唔係咁重要!

仲想side track D乜?

200904  哎,樓主,不要動氣,相信有些人閲讀理解能力不是那麽好。  發表於 16-6-16 11:38
sissysze  留返啖氣暖下肚啦...  發表於 16-6-14 10:38

我覺得你用各小學升中數據, 用升中制度黎分析好有道理, 多謝你既用心
但到家長真係要落場實戰既時做就唔係單單要睇升中數據, 周邊仲有好多野要考慮, 上小學唔係淨係為左考好成績, 而係一個小朋友既成長, 一家人既成長, 要配合各家庭唔同既生活, 小學六年, 一家人既六年, 各有因由, 各有考慮

‹ 上一主題|下一主題