用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 輸在起跑線?
樓主: brother4
go

輸在起跑線? [複製鏈接]

八佰伴破產是朝代興衰定律。不是命運生出是敗相,就放棄自己,繼續衰敗下去,而不去努力抓好每分機會。臨終一刻,回顧一生,沒做過甚麼譲自己驕傲的事,是遭塌自己的人生,已不關乎命運了。

引用:Quote:原帖由+stockmike+於+15-10-10+發表

原帖由 IloveJJ 於 15-10-10 發表
十分贊同! 教小朋友,真係應該按佢地既發展來教。我好記得我仔兩歲之前,有段時間我教佢認顏色,發覺佢教來 ...
啱! 時機到,就順勢教,事半功倍,分分鐘有意外收獲;
但若放唔開,係都要教,事倍功半,分分鐘要倍上仔仔女女對學習嘅興趣。

但現實總要乎合學校要求,總不能令小朋友捧蛋留級掛。

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+15-10-09+發表唉

原帖由 DevilPig 於 15-10-09 發表
朋友 happy school, 抽中出名女龍津貼小學,可惜80幾分已算中下,班中好多高手,想轉校。。。如果一心一線 ...
太多人喜歡一線,但「一線」又係唔係最好!?配合自己及小學朋友需要才是王道吧!妳識咗城城都未必可一齊,妳同明明一齊都未必可永遠⋯就算同華華永遠,都可能日日⋯

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-10-10+發表十

回覆:IloveJJ 的帖子

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-10-10+發表十

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-10-11+發表啱!+

原帖由 IloveJJ 於 15-10-11 發表
我想講:我個仔都試過默書溫錯捧0蛋,又試過考試因為攰而唔及格(但考試前小測100分,証明佢唔係唔識),但學 ...

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+15-10-09+發表朋

回覆 MNIF 的帖子

謝謝,這個「善」字,是真實力量。

回覆:annie40 的帖子

唔得點解, 越高歷的人, 更要赢在起跑!

引用:回覆+annie40+的帖子 很好的一首勵志金曲

原帖由 MNIF 於 15-10-11 發表
回覆 annie40 的帖子

很好的一首勵志金曲,不過有時都好傷感。所謂命運弄人,有時禁不住問,天何太忍。近 ...

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-10-11+發表啱!+

原帖由 IloveJJ 於 15-10-11 發表
我想講:我個仔都試過默書溫錯捧0蛋,又試過考試因為攰而唔及格(但考試前小測100分,証明佢唔係唔識),但

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-10-11+發表我

原帖由 S-Kwok 於 15-10-11 發表
我相信老師都好清楚孩子係偶有失手

其實我係諗如果有啲孩子真係時機未到,甚至乎每科都唔合格/僅合 ...
游水、踩單車呢啲可以等時機啱先學,如果學術上有一、兩個topic因時機未到以至分數低,可以看得開,亦真的無需要問題放得太大,但如果真係每科嘅成績都只係僅合格呢?
*我只係想睇吓大家嘅想法

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-10-11+發表我相

原帖由 S-Kwok 於 15-10-11 發表
游水、踩單車呢啲可以等時機啱先學,如果學術上有一、兩個topic因時機未到以至分數低,可以看得開,亦真的 ...
更加要睇開d。慢慢就睇得開。目標要放底d,可能是合格,也不等於放棄。

S-Kwok 發表於 15-10-11 16:44
游水、踩單車呢啲可以等時機啱先學,如果學術上有一、兩個topic因時機未到以至分數低,可以看得開,亦真的 ...

HK是個倒模的地方,可是十隻手指有長短,真不是每个人都擅於考試攞高分。我認識不少男孩女孩,各因生理心理甚至家庭环境关係,成績真是强差人意,幸運是,他们父母都接受現实~孩子是聰明是呆笨都是自己生吧~誰不想甚麽都出色?所以他们只对孩子要求良好態度,認真和盡力便可以。再講,—个人总不会—無是处的,讀書不成?説不定是个大畫家?很有愛心的保護动者工作者?很有大志的有机農夫?如楼上所言,唯有降低要求,年年升班算,上中学找间校风良好但求不学坏便好了~發掘他们讀書以外的亮点吧~相信每人头上一片天~

S-Kwok 發表於 15-10-11 16:44
唔合格係分數唔達標, 要知道失分既原因, 簡單話唔合格, 其實唔知發生咩事, 如果全部唔合格, 問題比較大, 未必係學術上既問題, 學生能力問題, 家長施教問題, 學校錯配問題都有可能係, 例如從小只對小朋友講英文, 小學讀中文小學, 讀唔到好正常, 只係一個假設

annie40  對,要查出成因,再思考。  發表於 15-10-11 17:56
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-10-11+17:22+

回覆 skkeung 的帖子

認識的超高學歷人士,完全唔理孩子的起跑線,他們有自己的路線途。

引用:唔得點解,+越高歷的人,+更要赢在起跑! +

原帖由 skkeung 於 15-10-11 發表
唔得點解, 越高歷的人, 更要赢在起跑!
在全世界發逹經濟體內,出現「中產下流」的現象已越來越普遍。尤其是在金融海兆後的五、六年,靠努力工作上流的機會越來越少, 包括香港在內也不能幸勉。那些沒有家底,靠自己努力上位的邊緣中產,自然會感到壓力,冇安全感,擔心自己的下一代缺乏競爭力。君不見「虎爸媽」多出自中產階層?

‹ 上一主題|下一主題