用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何令孩子聽教聽話
樓主: eviepa
go

如何令孩子聽教聽話   [複製鏈接]

我覺得了解自己的小朋友係身為家長在施行教育時必須要做到的事, 的確有小朋友受唔起一句"死蠢", 但有d又真係唔鬧唔醒神, 只要係一個肯付責任的家長應該唔會把責罵的說話放係第一句or最等後一句

VETY 發表於 15-1-7 11:59
我覺得了解自己的小朋友係身為家長在施行教育時必須要做到的事, 的確有小朋友受唔起一句"死蠢", 但有d又真 ...

鬧都有技巧,有規限,無論怎樣,像"死蠢"這些判罪式人身攻擊是絕不能出口的,否則後患無窮!

VETY  係, 我認同攻擊性的說話唔好講,    發表於 15-1-7 12:24
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:+本帖最後由+happy_lavender+於+15-1-7+11:

原帖由 happy_lavender 於 15-01-07 發表
同意你嘅講法!
唔係個個小朋友對鬧嘅反應一樣!有D小朋友可能語氣重D就已經好驚,有D唔大聲根本唔知你講緊嘢!
我仔接收力有D故障,當我喝佢一聲,企佢隔離個小朋友驚到面青時,我仔收到嘅係,吓!叫我呀?所以唔係個個小朋友對鬧都同樣咁驚嚇,每人感受唔同!
正如每人溝通方法唔同,我仔接受嚴厲,甚至有D喜歡嚴厲(當然要有道理) 嘅大人,因為佢知道,有呢D大人,成班小朋友都會乖D!
但要講明,我仔係ADHD border case, 所以唔同大多數小朋友,但男仔一般都需要嚴厲少少!我亦教過唔少小朋友,在教會兒童主日學出出入入有二十年了,教男仔同女仔,係有分別!對女仔,都係要耐心D!

小時了了    發表於 15-1-8 13:48

引用:Quote:原帖由+happy_lavender+於+15-01-07+

對住d以喊遮醜, 寧願喊都唔想用吓個腦的女仔(教計數), 我試過自己鬧鬧吓笑咗出黎, 真合係無符.

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-01-08+發表

原帖由 IloveJJ 於 15-01-08 發表
咁你覺得對男仔,有咩方法令佢留心聽到大人要求呢?我發覺阿仔係繼承咗老公既「左耳入,右耳出」神功,同聽 ...
其實育兒方法來來去去不出幾樣,但要諗清楚想個仔女如何,如果想搵方法,解決「左耳入,右耳出」想佢以後聽到就入耳,短期內唔會見到,教小朋友好漫長,大部份時間都只係係個過程當中!
但我哋可以係小朋友「左耳入,右耳出」嘅弱點上,幫佢生活得順利D,唔好因為呢個弱點而產生大問題!但唔等於佢很快改到,因為呢個弱點,個當時人唔會覺得煩,其實係大人覺得多D!

大人放低到自己同小朋友有好大落差,先有耐性搵方法教佢。指令唔可以多,一至兩個,例如1換衫,2攞書包,我講完一次,叫佢講返一次我聽,唔記得會提佢,1換乜呀?2攞乜呀?再唔記得,要佢自己重覆,咁我就唔會變長氣!做到就讚佢/肯定佢,我多數肯定佢,同佢講,你做得好好吖,你自己做到換衫攞書包,肯定佢之餘,其實背後再提緊佢!
亦可以用相,圖畫,文字,大大地貼當眼處,例如影張收拾好玩具嘅相,貼出來,要佢執玩具時,睇睇張相,咁又再唔洗太長氣啦!

做得好嘅事除了用言語,也可以用視覺,印張獎狀,清楚寫明做得好嘅地方,貼出來,有其他家人來,記得要展示!縱使未做到嘅仲有九百幾樣!

生活有規律亦好重要,規律會變成習慣,小朋友要去到成為習慣先會做到,成日變嘅生活養唔成習慣        ! 所以有人話類似軍訓教小朋友好,組織規律嚴緊!

小朋友要比時間佢哋,我都挨咗幾年先而家穩定D,我都有時比人話軍訓架

小時了了    發表於 15-1-8 13:46

回覆:IloveJJ 的帖子

呢個問題只有男人答到,女的就算上過夫婦相處課程,有點認知也只是知識層面。

大人的話,左耳入右耳出是招數,代表我的腦部有其他更重要的資料在處理中(男女所看重的事幾近相反),其他較次的未能處理!抱歉,沒有等待模式,亦不能multitasking。簡單講,timing錯咗。

至於小朋友,男仔可能思緒仍在混沌中,又或正在思考某些他有興趣的事,就有機會拒絕外界干擾,任你叫至破喉,抱歉!收唔到。要待他運作完成才可應酬你。

我們男人接到訊息後,思考處理需時,無得迫無得改,因為男女有別。女人的思考及訊息處理程序完全不同,簡單講是女快男慢,所以我們永遠被女人催迫似的。請諒解,我們處理資料需時,永遠不夠你們的反射反應快,請在適當時間下達指令。

這是男女的分別,無法改變,亦不要以為任何一個個體有能力改變另一個個體,這是自招煩惱。我們只能互相諒解,選擇忍耐及慢慢向對方解釋自己的需要。

yovin  saved  發表於 15-1-24 01:32
小時了了  好好, 好大提醒  發表於 15-1-8 13:13
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

happy_lavender 發表於 15-1-8 12:36
呢個問題只有男人答到,女的就算上過夫婦相處課程,有點認知也只是知識層面。

大人的話,左耳入右耳出是招 ...
吓, 原來我老公個腦轉數慢幾拍, 係佢好man既表現, 我仲以為係佢鈍添, 差D想捉佢check IQ

happy_lavender  依家知都未遲。  發表於 15-1-20 20:32

little_yolky 發表於 15-1-8 12:48
吓, 原來我老公個腦轉數慢幾拍, 係佢好man既表現, 我仲以為係佢鈍添, 差D想捉佢check IQ  ...
你可以視作深思熟慮的表現
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:happy_lavender+發表於+15-1-8+12:36

原帖由 little_yolky 於 15-01-08 發表
吓, 原來我老公個腦轉數慢幾拍, 係佢好man既表現, 我仲以為係佢鈍添, 差D想捉佢check IQ  ...
所以神做完男人,要再做女人,女人係男人嘅helper!
當年阿當幫眾生物改名,講到第10樣時,可能已經唔記得第一樣叫乜,夏娃可能就提佢,第一隻叫貓呀,唔記得!

happy_lavender  當時好似未造夏娃…  發表於 15-1-20 20:33
little_yolky    發表於 15-1-8 13:41

回覆:wan_sosin 的帖子

運作慢唔代表無記性喎。

回覆:如何令孩子聽教聽話

孩子點樣先叫聽教聽話?

引用:運作慢唔代表無記性喎。 +

原帖由 happy_lavender 於 15-01-08 發表
運作慢唔代表無記性喎。
你講得啱!唔等於無記性,係選擇性無記性,我老公重要嘢唔記得,無謂嘢記得一清二楚,同你所講嘅,只處理自己認為重要嘅嘢嘅講法差唔多!
我都成日笑我老公,緊要嗰D唔去記,佢自己都認!

引用:呢個問題只有男人答到,女的就算上過夫婦相

容我這個途人講句,其實女人重視情感,妳們看重的,大部分男人都覺得係無謂嘢,所以我們需要互相諒解。這可能也是阿媽教仔難的原因,因為細路一定未識男女相處之道。

回覆:IloveJJ 的帖子

好彩我和老婆早上夫婦相處課程,知道只能改變自己及包容對方,不然早已搞出血案!

引用:容我這個途人講句,其實女人重視情感,妳們

原帖由 happy_lavender 於 15-01-08 發表
容我這個途人講句,其實女人重視情感,妳們看重的,大部分男人都覺得係無謂嘢,所以我們需要互相諒解。這可 ...
多謝你從男人角度比意見!其實婚姻關係都大大影響教導子女,男女事實不同,不過我同老公好奇怪地有點相反!佢文科叻,我數反而好,佢留意同人有關嘅情節,睇電視記得戲情對白,我則處理晒家中事務,財務,我同佢講要處理嘅事務,佢唔記得,反而同我講邊個邊個點,以前邊套戲講D乜!但人夾人,我同老公就係咁走埋一齊!
講返教仔,心軟嗰個係我老公,成日比我叫佢唔好下下話,見佢今次點樣點樣,就由佢啦!
男孩子要剛強,我從不容許我仔反口復舌,拖拖拉拉唔做決定,要佢做嘅嘢對得住把口,承擔自己嘅責任!

你似乎中計了…………

happy_lavender 發表於 15-1-8 18:07
你似乎中計了…………
如果真係要計,都可以講係中計!我都知我老公少爺架啦.......鬼叫我甘心做佢helper咩!

happy_lavender    發表於 15-1-16 17:10

little_yolky 發表於 15-1-8 12:48
男人樽鹽(尊嚴)好重,一般都諗清諗楚至回覆/行動,好聽講就是深思熟慮,唔好聽講就是怕瘀!你移動佢樽鹽,佢同你死過!
‹ 上一主題|下一主題