用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我想唔做野,全家取綜援,好嗎?
樓主: samhongkong
go

我想唔做野,全家取綜援,好嗎?   [複製鏈接]

引用:Quote:Irismammy+發表於+13-12-18+01:30+儲

原帖由 samhongkong 於 13-12-18 發表
我會咁儍話比政府知我有錢嗎?D錢更係擺係親友度或者收埋唔比人知啦!
迫我返工就日日遟到早退,唔做野博 ...
佢會計算你資產唔見的日子㗎!條數一樣,你一年前唔知點解唔見咗一百萬,咪38 個月後再批$$比你囉!
你可以話跌晒,比人呃晒,佢哋會同情你,但唔會比$$你!

工作方面,佢哋係會安排你做政府批出的工作,例如洗垃圾筒,唔會有人炒你,但一個月番十五六日,亦只得到同一金價的綜緩,到時你就覺得唔抵㗎喇!

都係打跛對腳啦! good suggestion 嚟㗎!關愛基金仲會批架輪椅比你!再唔係,我幫你申請, ok?

回覆 samhongkong 的帖子

你估淨系你呀,我一家四口月入三萬二,又要比三千亞媽,樣樣系錢,學校有交流團,連綜援人仕都有得去四川交流,我就年年用眼睇人地去,又要補習又要交學費邊有多餘錢。四年都冇搭過飛機。但都冇諗過樓主諗嘅野,好似我呢d生活在貧窮線下嘅市民,咩褔利都冇,如你要攞綜援請自便

回覆:我想唔做野,全家取綜援,好嗎?

當然好!我身邊的朋友幾年前已攞,你太遲了!

香港地,準備做第二個希臘啦!

簽名被屏蔽

根本上e加hk係共產主意過大6。

呢樣係事實。

引用:Quote:SaBB+發表於+13-12-18+08:48+慫宅都

原帖由 samhongkong 於 13-12-18 發表
我明明睇報紙話選兇宅會快D喎?!
唔緊要啦,排住隊先,申請左都無洩底。
希望梁特首起多D公屋啦,最好近 ...
兇它係跟特快條龍,但特快等幾年都未入圍阽大把。咁你要申請公屋就快la ,要立即design, 因為審查係計你半年入息及資產,resign 左去走水貨la 吾係點讀英藝等英普幼稚園。

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

引用:如果政策無改,只要仔囡係18歲以下,又有私

原帖由 小之爸 於 13-12-18 發表
如果政策無改,只要仔囡係18歲以下,又有私校(甚至是國際學校)收讀的話,學費可以獲綜援全數資助。 ...
真的?未聽過私校及國際會比錢綜緩仔女讀wow

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

簽名被屏蔽

其實這個貼只係我一時發窮惡下的胡思亂想,胡言亂語,如有得惡,請多多包涵,不要再番看我的舊post,也請不要攻擊我,否則英兿唔收我個仔點算?

我知錯了,我為有認命吧!直資名校唉……

我再唔回應了。

回覆:samhongkong 的帖子

一家四、五囗家庭月收入三萬五,應該大部份優質直資都比到全數免學費了,免一半就肯定得。

唔好諗咁多,比心機教好佢地先,只要係優質學生,大把學校爭住搶。

回覆:Tommy 的帖子

戇居居入黎回帖,然後才發現前面有過百回應。

EK 變左好多,或者是香港人變了很多!好多人不满拿綜援的人,甚至仇視他們,其實大家要睇清楚問題的根源在那裡。

階級鬥爭彷彿已經殺到來EK ,大家不要中計。

制度有問題就去聲討制度,基本法有問題就去把它修改,如果是人的問題就要換人,如果........

引用:Quote:原帖由+samhongkong+於+13-12-17+發

原帖由 longlokma 於 13-12-17 發表
係罗,既然你觉得等政府养咁正,仔女洗乜讀書咁辛苦?等佢地大左又学父母領综缓就得啦!

...
你說出了隔代貧窮的主因。福利造成不思進取。政府以為再增加教育福利如遊學等給貧童,便可改善隔代貧窮,其實是一錯再錯。小朋友看見由政府提供的與中產父母提供的差不多,甚至更好。那麼他們為何要努力。

ANChan59    發表於 13-12-18 14:30

回覆 Tommy 的帖子

近日興階級矛盾,敵我矛盾!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Chocolatefree 發表於 13-12-17 23:30
終審法院判詞指,居港未滿7年的新移民申請綜援,對政府財政負擔影響「微不足道」。但身兼行政會議成員的新民黨立法會議員葉劉淑儀認為,先例一開,可能刺激更多新移民申領綜援。
葉劉重提01年莊豐源居港權案,指當時終審法院判詞指回歸43個月,只有1,900多名雙非兒童來港,但現時雙非兒童數目已達20多萬人,故難按現時情況,評估今次判決定對社會未來的影響。但她指回歸以來,政府社會福利開支已增加2倍,升幅已是各項開支之首。

還是以上這篇文字最合看,終審法院的公義為何會立於香港少數人的一方?公義不是從屬大眾的嗎?

為何以一個〔窮〕字來立公義?我這說法有否不對?
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

回覆:20120808 的帖子

“公義”的基礎是“道德”和“人的價值”,而唔係“人數”。

若果計人數,國内十三億人的價值觀就是公義。

MC1128  太對了  發表於 13-12-18 16:01

道德可能是絕對公義, 我懷疑終審法院能否做到絕對公義....
個案應以獨立看,還是看個案所引來的未來影響?

當這絕對道德公義,妨礙相對公義時,
就是現今的矛盾所在....港人也在承受中...
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener
‹ 上一主題|下一主題