用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 今年計劃兒子9月到英國讀Y10,怎樣找校風學習好學校? ...
樓主: sum1
go

今年計劃兒子9月到英國讀Y10,怎樣找校風學習好學校?   [複製鏈接]

noel2010 發表於 13-3-2 03:18
我倆個家庭,為的是Agent sell 家庭式看管,其實是冇人管。為的是ranking 前100,入top 20U。 ...

can you advise the name of the school?  we can be careful of it.

回復 sancheng138 的帖子

can you share your experience after?
tks

學校成績是好好的,這些壞香港學生成績亦很好,可惜冇人看管及太自由生活。現不太方便說名,我和另一家長一開始已諗是否轉校,因一次過交足一年學費,現在很迷網。明年Year 10, 又選了科。校長話最壞的明年走,現聽了家長意見,逐一修改。最重要是換house parents.
最好有讀緊的人分享到真正的學校生活,Agent 只是中介角色,不能盡信。現在英國讀過書的朋友告訴,真的如此,轉校亦未必一定最好,初嚟到冇人管必然壞一排。
這只是當日沒有想到發生在自已身上呢!

引用:學校成績是好好的,這些壞香港學生成績亦很

原帖由 noel2010 於 13-03-05 發表
學校成績是好好的,這些壞香港學生成績亦很好,可惜冇人看管及太自由生活。現不太方便說名,我和另一家長一 ...
好少一次過俾晒一學費喎!如果有人問衣間學校,你見意俾小朋友去讀嗎?

Ding

回復 noel2010 的帖子

真係好肉赤, 亦很心痛。
個個送小孩出國, 都最重視唔好學壤。
謝謝你的分享,大家多加留意及考慮。

梁媽媽

Noel2010,
不要 氣餒,細路哥,條路係要慢慢行,
你 無可能永遠在你監管下。
要不斷和他溝通。
讓他明白及知道邊d係犯法,分別
有害及帶來後果。
記得比佢認為自己已大個,負責任嘅人。
比佢地知道父母有朝一日都會離開
佢地,要懂得保護同自理一切。
回想以前父母都沒有理會自己一切。
但父母必須身教,不吸煙,飲酒。
每晚都回家等齊人先吃飯,
咁比佢有規矩。

回覆:Ding 的帖子

我阿大所讀的學校成績也是好好,申請嘅年更是全英排頭20內,阿大間學校也是非常自由,放學後可自由出校到巿中心甚至搭火車到倫敦, 只要晚上返到宿舍便可以,他覺得飲酒食煙粗口用電話上綱睇不雅網在英國學校很常見,又唔見得點壞,當然以家長角度都唔想阿仔飲酒食煙講粗口睇不雅綱。

回復 sancheng138 的帖子

sancheng138,
可否email你製作的school ranking list給我,萬分感激!
email: [email protected]

女孩子失身就好嚴重!

看完Noel2010分享後,心裏很不舒服!

希望孩子能盡快返回正軌!

RDC  我都好吾舒服, 希望大家都一同努力及加油!!!  發表於 13-3-5 23:49

就是父母及雙方家庭背景沒有食煙飲酒粗口,所以接受唔到自已個仔是這樣。之前他還肯講太多比我知D人怎壞,現知我同學校投訴,他不再說了。但另一女同學媽咪開學見到15歲同房港女有很多套。她又大膽同我說是她用的。2個仔女分別說些事,2個媽咪私下交換消息。故家長才得清楚。
英國朋友話英國興16歲失身,否則同輩會笑。我真不明是我仍守舊的思想?還是出國前只想好的一面。
呀仔下年Year 10, 大家真是分享下Year 10生活。

如朋友問會否讀此校,我只能說出現況,由他接受程度而定。因別學校亦有它的問題存在。今年參觀一間排4xx, boarding 100% HK students, 亦有人這樣,只是不能天天出街,管教嚴很多。若是轉這間,我又唔想ranking 後。

Agent 叫我們交一年學費,辦UK students visa,我們才照交, 2個學生visa 只是一年。另朋友個仔year9, 交1個term 學費,visa 比五年,日後慳番幾次$3700 及時間申請。硏究完一輪,是school letter 內容及agent 處理手法之分別,所以問清楚。

引用:如朋友問會否讀此校,我只能說出現況,由他

原帖由 noel2010 於 13-03-06 發表
如朋友問會否讀此校,我只能說出現況,由他接受程度而定。因別學校亦有它的問題存在。今年參觀一間排4xx, b ...
多謝分享

Ding

可否分享這是state or independent boarding school, 以及是傳統英國寄宿學校還是近年考試成績好而排名高比較「國際化」的寄宿學校?

Hi Noel2010 我們也替妳很擔心 丶 心痛 , 不要灰心 .

引用:回復+noel2010+的帖子 Hi+Noel2010+我們也

原帖由 sum1 於 13-03-06 發表

Hi Noel2010 我們也替妳很擔心 丶 心痛 , 不要灰心 .
唔好用ranking來代替間學校好定唔好,如述嘅情形,擔心小朋友將來的行為,真是要揀有規管嘅學校先至德。

‹ 上一主題|下一主題