用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田靈糧堂幼兒園
樓主: cstchan
go

藍田靈糧堂幼兒園 [複製鏈接]

嗰日去衛理堂個女都算合作, 所以我有聽簡介會﹗

我頭先去完靈糧堂面試, 嘩...好鍾意個校舍呀﹗
我囝囝間幼稚園校舍好靚,
所以之後同囡囡搵PN覺得間間校舍都麻麻地,
終於搵到一間環境咁好嘅PN啦﹗
辦事處同課室設計都好特別, 環境好舒服, 教具好豐富,
又有戶外活動場, 而家靈糧堂變左我首選啦﹗

囡囡初時表現唔太合作, 唔肯say hello,
warm up一陣就開始同老師有交流,
之後有講唔該, 話比老師聽隻玩具係lion,
同lion say hello, 同老師bye bye, 飛吻同埋拍好張櫈。
見完老師準備入音樂室見校長,
老師走出黎問我如果冇am考唔考慮pm?
我話都係prefer am, 老師就幫我填pm次選。
arm arm收到電話問k1會揀藍田定鑽石山?
希望有機會啦...快d到18號就好﹗   

原帖由 砵砵豬 於 09-11-30 11:51 發表
靈糧我地兩個都會去呀....咁衛理堂個日你有冇聽到個簡介會,我就冇聽到,因為個女夠鐘食飯...哈哈!!

至於o個兩間....其實真係好睇個人意願,我地兩公婆就鍾意d輕鬆d既學校,加上我個女(大個個)唔係讀書個類,佢唔鍾意 ...

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

I have just been to the interview this afternoon.
I like the school venue very much and the teachers were kind and professional.  The venue looks very similar to Cannon in Laguna City.  I think they have the same size.

Since my boy is 0812 BB, he is the youngest among the group during the sing & play session.  He looked tired during the interview...don't if there is any chance ..

The teacher just phoned my about the choice for K1, I replied I have no preference......is it right to say that???

係呀, 老師好nice好專業。
至於k1揀邊間分校, 我答左藍田,
我唸佢地只係做個記錄,
應該唔會對取錄結果有影響。

我唸好多家長面試之後都會好鍾意間學校,
唔知靈糧堂pn收幾多人呢?

原帖由 dewberry 於 09-11-30 17:32 發表
I have just been to the interview this afternoon.
I like the school venue very much and the teachers were kind and professional.  The venue looks very similar to Cannon in Laguna City.  I think they h ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

醒目開學勳章

my son also finished the interview today. She also ask me do we accept pm if no am class and ask us choose diamond hill or lam tin for K1. Finally, she ask us will we take school bus...hope to be classmates with ur daughter ^_^

原帖由 BabyHilary 於 09-11-30 16:34 發表
嗰日去衛理堂個女都算合作, 所以我有聽簡介會﹗

我頭先去完靈糧堂面試, 嘩...好鍾意個校舍呀﹗
我囝囝間幼稚園校舍好靚,
所以之後同囡囡搵PN覺得間間校舍都麻麻地,
終於搵到一間環境咁好嘅PN啦﹗
辦事處同課室設計都好特 ...

大家好呀 ..
我女女 0711 bb 都係今日in . in 兩歲班下學期入學 , 希望佢收啦  ,

另外, 我有d 問題想請問大家呀  
校服裡面件白 襯衣, 是否家長自行處理 ka ??
( 因我有時係屋企附近商場見到d學生係咁著0既 )

仲有呀, 今日 interview 時 老師問 我女女幾時開始識行, 幾時開始識爬 ??? >> 呢兩個問題係我帶女女in學校時從未問過.....

昨天面試完收到學校的電話問揀邊間k1, 我仲以為問得收既成數咪好高囉!
睇到大家既回應, 睇黎呢條係面試必答題! 真失落, 希望快d知道啦!

haha, 我初初都以為專登打電話黎問,
取錄機會應該大左, 原來係必答題,
似乎只係做個記錄。

仲有2個幾星期...真係希望18號快d到﹗

原帖由 ngjojo1213 於 09-12-1 10:42 發表
昨天面試完收到學校的電話問揀邊間k1, 我仲以為問得收既成數咪好高囉!
睇到大家既回應, 睇黎呢條係面試必答題! 真失落, 希望快d知道啦!

妳囡囡下學期足2歲可以返學,
相信取錄機會大大增加﹗

靈糧堂校服男女都只係一件背心外衣,
裡面件白色衫係家長自己買, 冬夏季都係咁,
運動服就會衫褲整齊一套。
唔知點解咁嘅安排, 其實有指定白色衫唔係更好嗎?

原帖由 kiteli 於 09-11-30 21:54 發表
大家好呀 ..
我女女 0711 bb 都係今日in . in 兩歲班下學期入學 , 希望佢收啦  ,

另外, 我有d 問題想請問大家呀  
校服裡面件白 襯衣, 是否家長自行處理 ka ??
( 因我有時係屋企附近商場見到d學生係咁著0既 )

...

妳係咪都好鍾意靈糧堂校舍?
希望我地2個小朋友可以做同學仔﹗

原帖由 venus_mama08 於 09-11-30 20:26 發表
my son also finished the interview today. She also ask me do we accept pm if no am class and ask us choose diamond hill or lam tin for K1. Finally, she ask us will we take school bus...hope to be clas ...

大家知唔知靈糧堂一星期有幾多英文, 普通話堂上?

我都好鍾意靈糧堂, 但好想bb可以學多d英文&普通話. 暫時覺得THINK幾好. 但靈糧堂個interview另我覺得bb會讀得開心. so如果佢有多d英文&普通話堂就perfect! (唱下歌都ok, 起碼bb會對這些語言唔陌生/害怕).

我都係昨日in完,17:45,
d問題一樣,其實係我老公想呀女讀,
因為想k1讀diamond hill,響屋企下面,貪方便,
我就無所謂.

我只報了一間Nursey,呀女平時開籠雀,
in時唔理Miss,走時又變開籠雀,

我當拿個經驗,下年inK1會好d

今天帶了仔仔去面試.  我也是很喜歡靈糧.  大家Good Luck.:D

醒目開學勳章

my husband love it very much, and my son is very happy during the interview. also, miss is very nice. hope 18th will come soon la

原帖由 BabyHilary 於 09-12-1 10:56 發表
妳係咪都好鍾意靈糧堂校舍?
希望我地2個小朋友可以做同學仔﹗

我都好鍾意靈糧呀,一D面試既感覺都無,好似去玩咁,唔會令到家長有壓力。幾十元的報名費,令我比得物有所值,好似上左堂playgroup咁,我亦都好欣賞校長咁親力親為,我都玩到有D喘氣。

原帖由 carmen1102008 於 09-12-1 23:14 發表
我都好鍾意靈糧呀,一D面試既感覺都無,好似去玩咁,唔會令到家長有壓力。幾十元的報名費,令我比得物有所值,好似上左堂playgroup咁,我亦都好欣賞校長咁親力親為,我都玩到有D喘氣。 ...

嘜要比報名費既咩?我好似冇比過,不過我好欣賞係校長有份參與,老師又有份評分,不過唔知佢問小朋友幾多歲開始爬同行又有咩影響呢??

因為我兩個女都係冇爬,一學就學行啦!!

My son also have interviewed yesterday.  I like the campus but I think my son would be rejected as he cried during the i/v.   

請問讚石山/藍田的K1好?
之前啲人個個都話DIAMOND HILL 好, 係咪好難入, 升小一的校網係咪好啲?
我住TKO, 其實樓下都有間TKO 口啤好的N1, 但諗到K1就唔想喺TKO區!
如果藍田LIANG LANG 收N1, 唔知好唔好讀, 因為車程都要45MINS, 又好似好辛苦BB, 點好呢?

如果一心想小朋友K1讀靈糧堂,
咁都值得每日搭45mins車程返藍田pn,
因為pn可以直升K1, 即係話K1收新生學位少左好多。

Diamondhill出名好似係因為教育局視學報告寫得好,
其實causeway bay都好出名, 好多人跨區報讀。
藍田名氣相對細我唸好大原因係之前campus享屋村,
而家轉左去麗港城, 獨立校舍大左靚左,
設備校完善, 教具同教學資源更加豐富,
名氣同受歡迎程度應該會大增。

原帖由 dewberry 於 09-12-2 11:22 發表
請問讚石山/藍田的K1好?
之前啲人個個都話DIAMOND HILL 好, 係咪好難入, 升小一的校網係咪好啲?
我住TKO, 其實樓下都有間TKO 口啤好的N1, 但諗到K1就唔想喺TKO區!
如果藍田LIANG LANG 收N1, 唔知好唔好讀, 因為車程 ...

你係網上定郵寄報名?
如果網上報名要先轉帳$30去學校帳戶,
然後享報名表上填銀行轉帳參考編號;
如果郵寄就好似係收cheque...唔sure.

我囡囡面試嗰日老師冇問佢幾時行同爬,
只係問佢可以自己行未? 行得穩唔穩?
然後老師張個公仔放地下, 叫囡囡行去執返。

原帖由 砵砵豬 於 09-12-2 11:00 發表
嘜要比報名費既咩?我好似冇比過,不過我好欣賞係校長有份參與,老師又有份評分,不過唔知佢問小朋友幾多歲開始爬同行又有咩影響呢??

因為我兩個女都係冇爬,一學就學行啦!! ...

靈糧堂面試方式好好,  
家長同小朋友冇壓力但其實佢地好認真。

老師派scarf比小朋友, 叫家長幫小朋友帶享身上,
個個唔同顏色, 老師話係一陣唱遊時間用,
其實應該係比校長同副校長認人。
老師同家長小朋友唱遊期間,
校長同副校長就一邊睇一邊做記錄,
相信係將小朋友表現評分。

呢個做法都幾好, 唔係一個老師評定小朋友表現,
而係分2部份評估, 老師, 校長同副校長都參與。

原帖由 carmen1102008 於 09-12-1 23:14 發表
我都好鍾意靈糧呀,一D面試既感覺都無,好似去玩咁,唔會令到家長有壓力。幾十元的報名費,令我比得物有所值,好似上左堂playgroup咁,我亦都好欣賞校長咁親力親為,我都玩到有D喘氣。 ...
‹ 上一主題|下一主題