用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 終於見完創價啦!
樓主: stephanielum
go

終於見完創價啦! [複製鏈接]

my impression is that soka put a lot of emphasis on chinese.  not sure if english is their priority.  would like to know about mandarin also.

I had an interview on last Sun.....when we walked in, it like a clinlic or hosipital....maybe because of the teacher uniform...

haha.....我老公都話間學校好似醫院甘呀....當我坐向度等時, 佢仲話好似排隊睇醫生呀

原帖由 bobomui 於 08-11-25 22:23 發表
I had an interview on last Sun.....when we walked in, it like a clinlic or hosipital....maybe because of the teacher uniform...

yes, agree!!!
原帖由 Bear2004 於 08-11-25 22:37 發表
haha.....我老公都話間學校好似醫院甘呀....當我坐向度等時, 佢仲話好似排隊睇醫生呀

I just heard from my friend's friend said,"If you KNOW the staff in this school beforehand, you can get the acceptance letter much more easier ......!" If your child cannot get the acceptance letter, it's NOT represent your child does not good enough to study in this school. Don't  worry! Be relaxed!

我都有聽到,  係有 2 隻 form 架 !

同埋識人交可以早 d 交, 唔水到個個日字交
架 wor  

原帖由 Cardiff 於 08-11-26 00:48 發表
I just heard from my friend's friend said,"If you KNOW the staff in this school beforehand, you can get the acceptance letter much more easier ......!" If your child cannot get the acceptance letter,  ...

其實我相信唔止創價係咁,
應該話每一間kinder都係咁,
幾時都係朝上有人好做官,
識校懂, 校長唔洗講, 識老師都9成收﹗

我都識人可以幫囝囝入kingston,
不過我交唔起學費, 識人都冇用﹗
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

醒目開學勳章

創價係一事同人
你只 2 隻 form 係咪學校派給園生的一份同你們自己 dl 唔同呢?? 其實係一樣架 !!
交 form 都是同你們一樣同一日開始收

我朋友上年考創價係用我仔仔學校派給園生的 form
但是都不取錄, 另有 2 位朋友只是寫了我介紹但都是不取錄

我仔仔考這年有創價學會的小朋友都不取錄...

希望各位小朋友可以入到創價大家庭!!

原帖由 chickenwing2006 於 08-11-26 01:01 發表
我都有聽到,  係有 2 隻 form 架 !

同埋識人交可以早 d 交, 唔水到個個日字交
架 wor  

哈哈...咁Q嘅...我老公都話好似醫院呀, 仲話一入到去就有陣醫院除添噃...

原帖由 Bear2004 於 08-11-25 22:37 發表

Need reply for 創價學術

我老公都係咁講...話o的老師制服好似護士制服咁~
不過,就冇覺得有醫院味喎~

原帖由 Horizon 於 08-11-26 17:22 發表
Need reply for 創價學術

各媽咪,

本人已面試創價,現在就讀的小朋友,可否給予意見,萬分感激:

(1)上英文堂,是否外籍老師任教;
(2) 上中文堂,用廣東話教定普通話教
(3) 除中文及英文堂外,其他堂,是否用廣東話教
(4) 小朋友教出來,英文程度好不好
(5) 過去一年小一派位如何,因上次面試,校務處無法令我知道

我女女讀緊K.1等我試答你地
1]每星期會有4天見到外藉老師,其中3日非正式上課,如一同做/教做體操,進行大肌肉活動等,另一天有英文堂,會教phonics,故事、唱遊等。
2及3]佢地係同廣東話上課,每星期一堂普通話
4]我女女返左3個月,所以未見到果效,但返黎有唱英文歌,識得講返d字母的發音同相關的字。
5]因為派位係跟住址校網同計分,所以派去邊好睇彩數,但直資我就唔清楚。

我女女無返過N.1,由等一日返學到第一次上校車都無喊過,表現得好鐘意老師同校車ee,我帶女女去面試時除左覺得老師好,連嬸嬸都好好,廚房好乾淨。第一次收到學習進度表覺得非常滿意,好詳細而且還特別開一次家長會介紹。另外有兒童發展定期評估,由家長和老師輪留每月填寫一次,呢份評估唔只係學習上的評估,而係全面的評估。我暫時最遺憾係未上過天台睇,但見到女女咁鐘意返學,我同老公都覺100%無揀錯學校。
我試過2次去學校湊女女放學,佢地運作和秩序都非常好,每次3部校車駛入車場,跟住每部車有最少有4個以上老師+校車ee+叔叔一齊帶車隊(視符人數而定)。

me toooooo!叫我仔仔讀kingston一個月都唔掂呀,夠我請兩個月工人廿四小時服待我喇.

果日行過kingston岩岩係佢地open day,去8下....嘩!!!!7200一個月學費,唔知教出黎既學生係咪識日文法文包佢直上大學出 人頭地呢!
原帖由 BabyHilary 於 08-11-26 07:50 發表
其實我相信唔止創價係咁,
應該話每一間kinder都係咁,
幾時都係朝上有人好做官,
識校懂, 校長唔洗講, 識老師都9成收﹗

我都識人可以幫囝囝入kingston,
不過我交唔起學費, 識人都冇用﹗
...

我覺得係睇下邊個老師,我覺得in我地個老師無咩耐性!!
可能我個囝囝當日表現麻麻...又坐唔定!!

原帖由 jlac 於 08-11-24 12:43 發表
parco ma

點解你問禁多野, 我只係問左三個問題, 1. 平時邊個湊 2.放假去邊度, 3. 對小朋友有什麼期望

唔知係唔係一見到我地就唔收, 所以費是問呢

原帖由 fibeebb 於 08-11-23 00:01 發表
我個女答得好 ok架,但問我就失敗啦.問我對個女有咩期望....我答左 ( 無麥期望..等她自由發揮 ) 死得啦,禁答,我都唔知解會禁答架,我太失敗,,,,,由細到大老師一問野我都唔識答架...到現在都係禁...希望個女得啦, ...

你都唔算離譜... 我仲離譜... 個仔不知幾咁醒.... 喺出面已經同個老師有問有答... 跟住入到去又有禮貌, 打乞次又識cover the mouth.... 但係當老師問點解apply創價... 我竟然話因為想入間基督教幼稚園... 係人都知創價係無宗教架啦.... 你話我係咪笑死人呀???!!! 兩個老師都即刻變臉...
所以... 你算好了~

原帖由 jk923 於 08-11-26 21:33 發表

我女女讀緊K.1等我試答你地
1]每星期會有4天見到外藉老師,其中3日非正式上課,如一同做/教做體操,進行大肌肉活動等,另一天有英文堂,會教phonics,故事、唱遊等。
2及3]佢地係同廣東話上課,每星期一堂普通話
4]我女女返左3個 ...

jk923,

多謝你的分享,請問校巴係學校定私營的呢?路線是否有限制呢?唔該晒!

原帖由 joannechancw 於 08-11-29 16:16 發表

jk923,

多謝你的分享,請問校巴係學校定私營的呢?路線是否有限制呢?唔該晒!

校車唔係學校的,但有家教會同學校一齊做監管,而且每部校車都有安全帶的。唔係好明你講的有限制係咩?請講清楚少少。

醒目開學勳章

創幼校車好多區都會有, 校車亦係學校同家長一齊監管
而路線係因每年既學生而改變的...

好似沙田同馬鞍山係分 2 部車
以我所以上水,屯門都會有校車到

原帖由 joannechancw 於 08-11-29 16:16 發表

jk923,

謝謝Oscar 媽及jk923提供校車資料。
想再請問:有D人話創價係活動教學,擔心上小學要“追”功課,你們的仔/女讀緊創價又點睇呢﹖麻煩晒﹗

醒目開學勳章

我仔仔今年 k3, 我聽好多已畢業的家長講創幼小朋友上小學沒有追不上小學的問題

仔仔今年 k3 學校對小朋友好明顯係比 k1 & k2 嚴謹,
學既野亦好明顯深左, 所以我覺得上小學並不會太大問題

原帖由 joannechancw 於 08-11-30 17:19 發表
謝謝Oscar 媽及jk923提供校車資料。
想再請問:有D人話創價係活動教學,擔心上小學要“追”功課,你們的仔/女讀緊創價又點睇呢﹖麻煩晒﹗
‹ 上一主題|下一主題