用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2008 p.1 同學仔請進
樓主: appleycma
go

2008 p.1 同學仔請進 [複製鏈接]

原文章由 palmchristy 於 08-7-21 22:25 發表
小女依言也是1B班。多多指教。

你好,很高興認識你。請問你自己接送/坐校車?

原文章由 3b 於 08-7-21 22:16 發表

ISAACBA,
Hi ! 我囝囝叫Jacob. 我由正門送他入去時, 老師叫囝囝自己上去, 家長不用進入, 望住囝囝的背影, 都有些擔心他能否handle, 好彩他帶著微笑跟我說再見.  另外, 他說坐他隔離的是Edmond. ...

多多指教,我會同Isaac講,睇吓佢認唔認到有同學仔叫JACOB, EDMOND 同依言先。多多聯絡。

各位, 你們好. 多多指教.
我囡囡讀1A, 有沒有讀1A的同學呀?
今天早上都我老公帶囡囡上學時, 都是被拒門外.

[ 本文章最後由 牡丹 於 08-7-22 00:30 編輯 ]
亨受和孩子的每一秒鐘!

回覆 #2 ISAACBA 的文章

我囡囡叫Victoria, 也是1B的. 請多多指教!

小兒Joannes是1丁班的,很高興在這裏認識到各位家長!

Alan媽

david 讀 1B, 佢話今天要帶 白FOLDER & 顏色筆.

原文章由 joannespapa 於 08-7-22 09:10 發表
小兒Joannes是1丁班的,很高興在這裏認識到各位家長!
Cheers, Elaine

醒目開學勳章

好高興認識大家, 日後請多多指教 ! 不如做個list, 睇下有幾多個同班同學.

1A
牡丹 - 囡囡

1B
3b – Jacob
ISSACBA - 李永浩
palmchristy - 依言
Valent – Victoria
David - David

1C
alanchoi – Alan

1D
joannespapa - Joannes

[ 本文章最後由 3b 於 08-7-22 11:47 編輯 ]

謝謝3b! 原來1B這樣人強馬壯!

回覆 #87 3b 的文章

各位, 你們好,

支持下個list先. 小兒 Keith 是在 "小一丙".

請多多指教!

本人女兒Jessica亦是在小一丙。請多多交流。
今天Jessica放學說明天要帶“中量詞工作紙”,請問有誰知道是甚麼東西來?

Hi all,
小兒叫黃柏森(Samuel)亦是在小一丙,
不如大家個Name List寫埋中文名好嗎?
你哋小朋友讀邊間幼稚園來?
柏森讀宣道幼稚園.

Jessica Ma:
要做功課:中文科量詞工作紙
重有數學科工作紙要做
File入面有張好似手冊紙,小朋友會寫低明天交甚麼...

原文章由 stephentcleung 於 08-7-22 16:43 發表
今天Jessica放學說明天要帶“中量詞工作紙”,請問有誰知道是甚麼東西來?

[ 本文章最後由 YCWPS 於 08-7-22 20:54 編輯 ]

Hi, keithdad, 希望Alan能同Keith做到朋友呀!

原文章由 keithdad 於 08-7-22 14:19 發表
各位, 你們好,

支持下個list先. 小兒 Keith 是在 "小一丙".

請多多指教!

stephentcleung,

Hello! 今日有2張工作紙呀! "中文~量詞工作紙" 和 "數學工作紙". 前後都有的.

量詞係用中文形容數量的詞語, 例如: "一塊"餅乾.

原文章由 stephentcleung 於 08-7-22 16:43 發表

David媽,

我知如果Alan可以同到David一班的話, 佢對宣道的歸屬感會更快更強烈的. 希望第時可以同到一班啦!

你地班係唔係都有2張工作紙做呀?

原文章由 David媽 於 08-7-22 09:22 發表
Alan媽

david 讀 1B, 佢話今天要帶 白FOLDER & 顏色筆.

大家好呀! 我囝囝Cyrus讀1C呀! 唔知係咪宜家讀邊班, 第日正式開學時都會讀邊班呢? 因為今日送返學時, 係門口(打比道入口)見貼咗啲分班人名紙出嚟! 我見1A - 1C班平均都係28/29人一班, 唯獨1D班有成33人. 如果未正式分班的話, 無理由宜家唔平均班人數架? 另外我見班號排序都好特別, 係用中文姓氏既筆劃嚟排, 唔係跟英文姓氏! 唔知我有無攪錯呢?

醒目開學勳章

好高興認識大家, 日後請多多指教 ! 不如做個list, 睇下有幾多個同班同學.

1A
牡丹 - 囡囡

1B
3b – Jacob
palmchristy -
依言
David
- David

1C

keithdad – Keith
stephentcleung – Jessica
YCWPS - 黃柏森(Samuel)
Cyrusmum - Cyrus

1D

[ 本文章最後由 3b 於 08-7-22 22:14 編輯 ]

1A
牡丹 - 囡囡

1B
3b – Jacob
palmchristy - 依言
David媽 - David

1C
Keithdad - Keith
stephentcleung - Jessica
YCWPS - 黃柏森Samuel
Cyrusmum - Cyrus

1D

醒目開學勳章

原文章由 alanchoi 於 08-7-22 21:10 發表
David媽,

我知如果Alan可以同到David一班的話, 佢對宣道的歸屬感會更快更強烈的. 希望第時可以同到一班啦!

你地班係唔係都有2張工作紙做呀?

alanchoi,

1B班都係做2張工作紙, 不過數學只需要做page 1.

醒目開學勳章

原文章由 Cyrusmum 於 08-7-22 22:09 發表
大家好呀! 我囝囝Cyrus讀1C呀! 唔知係咪宜家讀邊班, 第日正式開學時都會讀邊班呢? 因為今日送返學時, 係門口(打比道入口)見貼咗啲分班人名紙出嚟! 我見1A - 1C班平均都係28/29人一班, 唯獨1D班有成33人. 如果未正式 ...

Cyrusmum,

Hello ! 睇番上年其他bk媽咪既分享, 預備班同開學時是同一班的. 有關人數方面, 不知是否有些同學沒有參加預備班, 今年每班人數不知有多少呢 ?

只做P.1?
Alan話上堂時可以做住一頁先, 返到屋企就做晒.
係唔係班班唔同呢?

原文章由 3b 於 08-7-22 22:18 發表

alanchoi,

1B班都係做2張工作紙, 不過數學只需要做page 1.
‹ 上一主題|下一主題