用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中家長舒壓站 =齊來吐吓苦水=
樓主: shirley531
go

升中家長舒壓站 =齊來吐吓苦水= [複製鏈接]

Re: 升中家長舒壓站 =齊來吐

我個女都有

刷牙求求其其症
做事不經大腦症
討厭家長依依哦哦正
做事欠條理症
嚴重EQ 失調症   
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

唔駛寫喇, 大國手都醫唔掂呀 ........    

佢地刷牙真是求其到你吾信, 你叫佢刷耐D計時啦, 佢就將個牙刷放在同一位置刷下刷下, 就一路望住個電視, 真是激死
可憐天下父母心 :cry:

我囡用電牙刷啦, 都永遠刷唔夠二月鐘
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

佢都係, 但就要求早上用普通牙刷, 晚上先用電動牙刷, 因為佢覺得電動牙刷要成2分鐘先刷完好耐, 而早上因要趕住返學所以求其刷幾十秒, 但打機半個鐘都會嫌少的.

典解我細果時無咁多問題架?

各位媽媽
同他溫書真是溫到沒氣。昨天我老公同他溫gramma, 他又全部唔記得晒,叫他做習題,又只是求其填。錯左一大半!!!
想問你地是點樣同你d仔女溫tense架?可否教下我地?
多謝各位同路人

我會不斷比佢做, 做到我滿意為止, 有時佢會背答案, 我就改少少又比佢做, 錯左的就解釋比佢聽, 不斷的同佢講解, 做到張卷無錯為止, (幾百題的) 我就問番佢點解要填呢個答案, 睇下佢識吾識答. 會吾會係背答案, 呢個做法雖然好亞Q, 但不斷比佢做等佢知甚麼時候或見到甚麼字要用甚麼tense, 好似公文數一樣, 做到佢識為止,  

[quote]
mimikitty28 寫道:
我會不斷比佢做, 做到我滿意為止, 有時佢會背答案, 我就改少少又比佢做, 錯左的就解釋比佢聽, 不斷的同佢講解, 做到張卷無錯為止, (幾百題的) 我就問番佢點解要填呢個答案, 睇下佢識吾識答. 會吾會係背答案, 呢個做法雖然好亞Q, 但不斷比佢做等佢知甚麼時候或見到甚麼字要用甚麼tense, 好似公文數一樣, 做到佢識為止,  

咁你個仔都好慘o者!!   

mimikitty28 寫道:

佢仲肯同你做(幾百題的), 你真幸運!
我果個做幾條都已'衣衣呀呀', 求求其其,錯漏百出......

如果事先知道要做咁多"(幾百題的)", 我個仔會謝晒又唔肯做 , 出來的結果一定做得比平時的水準差.

平時我都係先要佢學識去識別用邊種tense先, 例如見到now, at present, look!, listen!,...就用continuous tense, 見到everyday, often,....等就用present...等等, 要佢先記左方法, 跟住叫佢做時要圈出key words(即上述的字, 同he, she, they,...等等, 之後先寫答案.  每次佢跟足方法做, 一個練習最多錯2-3題.  唔跟就慘囉, 可以錯一半或以上.  所以次次佢考試, 測驗前我都要威脅佢, 如果派番來的卷, 我見唔到佢有做呢d步驟而又錯左, 我就會罰佢 .  佢先會記得做.  係唔係衰啦, 點講道理都唔肯小心做, 係要咁樣逼先得嘅.    都唔明佢地點唸嘅.

Re: 升中家長舒壓站 =齊來吐吓苦水=

非常同意, 不過最慘既係 唔係係考到某個分數你就係band 1, 而係要考到某個名次之前, 否則任你全科A都無用, 唉.

照咁睇, 我個衰仔都幾聽話, 不過我都覺得你講得對, 但教小朋友都是各施各法, 佢吾反對成績又ok我都會繼續咁對佢.

echo123 寫道:
非常同意, 不過最慘既係 唔係係考到某個分數你就係band 1, 而係要考到某個名次之前, 否則任你全科A都無用, 唉.

YES, 一定要考到某個名次而唔係要某個分數   

總之叫小朋友盡力啦, 佢地既表現好失常架, 你估唔到可以咁好, 亦估唔到可以咁差, 係呈分試尤其分數好近, 所以話擔心, 但係唔可以比小朋友知, 唔係佢地都會好大壓力.

多謝各位提供的方法,我會比他做,做到他認為止。
有沒專門tense課外練習介紹呀?如果有介紹pm比我呀。
等我聴日去買。
  :-x

practice is the best method but could not be too tough or you might scared him.    If possible ask him to do 1 to 2 exercises every week.   You may try the exercise published by 'SUCCESS'.

Silents

請收pm.

其實不止攻tenses, 我覺得comprehension都要谷, 因為tenses只佔10零分, 我見上次我個仔測驗, 閱讀理解反而佔幾重, 都吾知點算, 越諗越驚

各位:
我都很同意你地既意見!讀好書固然重要, 但小朋友千萬不能學壞,家庭溫暖好緊要,很多D家長冇同小朋友溝通,成日吾理佢地,又吾陪伴佢地,小朋友有心事又吾知吾問,所以佢地就O願出街吾鐘意返家。
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P
‹ 上一主題|下一主題