用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 ~培正小學~ 06年Chat Room
樓主: acushlal
go

~培正小學~ 06年Chat Room [複製鏈接]

Re: 今年入讀~培正小學~一年級家長交流室

彥彥媽咪,
唔好意思, 攪錯左, 仲以為甘好彩搵到D同班媽咪添

[size=medium]各位媽咪&同學仔

[size=large]明天是新學年開始。
祝每位小朋友,學業進步,聰明伶俐,
健康快樂,有問必答。

acushlal
SPREAD LOVE Spread love everywhere you go....first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbor... let no one ever come to you without leaving better and happier. ~MOTHER TERESA~

annie1128 寫道:
twobabymami + helloruby:

我想請問你地個小朋友係米今年讀三望班呀?如果係就好喇,因我囝囝今年讀三望 !!

helloruby你明天是否去接放學呀?  我未知請唔請到假呀?

annie1128,

唔係呀,係一望先O岩,不過我大仔就讀三愛班.

annie1128,

sorry, 我d小朋友吾係讀三年級, 不過 twobabymami 個仔仔就係你隔離, 你地都可以多d交換情報喎. 今年暑假你地要返學校補課操政府果個評估試喎.

彥彥媽咪, twobabymami,

好好好, 我一於去做卧底, 一有動靜就向你地打小報告下. hahaha

acushlal,

大家咁話, 你小朋友申請左圖書証末呀?
:wave: :wave:

Helloruby:

唉呀....Library card...我都未呀...因為我成日想去個陣就醒起冇大彥個住址証明嘛 (都冇信寄比佢...) so 要自己寄比自己...好煩...   

一有動靜就向你地打小報告下 ==> thank you thank you~~    

我想八吓....乜全港學校年年都要派學生去參加評估試架...我仲以為係考一年 D data 就用幾年架喇....

Dear all

聽日開學喇...正式作戰開始.....!!  :evil: 有d緊張添...怕大彥唔知跟唔跟得上~~~    

twobabymami,
雖然唔同班有小小失望,但唔緊要喇, 起碼第時都有得照應下!!

彥彥媽咪 , helloruby, acushlal, and 其他媽咪們 :
今日開學喇...正式作戰開始 ! 大家努力呀 !!

helloruby ,

我大半年前已經申請左啦,今日已交比老師,我怕我大頭蝦唔記得帶,比阿仔鬧c。

acushlal

helloruby 寫道:

acushlal,

大家咁話, 你小朋友申請左圖書証末呀?
SPREAD LOVE Spread love everywhere you go....first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbor... let no one ever come to you without leaving better and happier. ~MOTHER TERESA~

aiya...   

乜個 Library card 要交比老師架...    死喇...我以為係自己用同 keep, so 一直好懶懶閒未同佢申請添呀...死喇死喇.....咁冇咁點架...會唔會罰架...     

彥彥媽咪,

唔駛咸,唔會罰架,放學過對面申請咪得囉,好似即刻有得攞。(9月8日前交就可以)

因為圖書證可以在學校圖書館借閱圖書用,圖書證交比老師登記資料後,老師會交回給小朋友拿回家。

acushlal

係wor!要申請圖書証wor,彥彥媽-你唔駛喊,有我陪妳

annie1128,

唯有寄望出年啦

上星期五接放學,一望班果然好多fans 。我明天中午都會去探班,舒緩阿仔緊張的心情 ,因為阿仔心情唔靚,佢話個書包好重。

在3樓&4樓有水機可以比小朋友飲水用,明天八下係點嘅先。

acushlal

各位媽咪好!
我小的兒子今年一年級,跟annie1128一樣,不過在這topic內未有同班同學。

在此跟大家打過招呼,大家交流新消息。

各位媽咪,

早晨呀 ,你地都咁早呀。

KK1234,

唔同一班唔緊要,我地可以交流唔同班嘅學習程況。

acushlal

今朝早同阿仔磅下個書包,有4.4kg重 。報導完畢

今天小兒還要帶回英文及幾本自購的書回校,書包十分重。故只帶了些少水,叫他喝完了在學校水机加水。

KK1234,

我都同你一樣,大仔三年,細女一年,我地又可以互相交流喇,今年好開心,有甘多同級家長o向度,希望大家每日都可以入來chat下啦,不過我要好夜先入來,因為要班馬騮 先可以free

Re: 06年9月入讀~培正小學~一年級家長入黎傾下

helloruby,彥彥媽,

lunch有無去探小朋友呀,情況點呀,係咪好多家長去呀,有無帶埋相機去影相呀,我仔仔一年級第一日食飯,我都有影相呀,輪到個女而家就要返工 ,連開學都無影呀 ,第日個女實話我偏心喇 ,唔得,聽日叫工人用部傻瓜機影返補數,好過無

Re: 06年9月入讀~培正小學~一年級家長入黎傾下

twobabymami:

No ar...要 work ar ma...我叫工人姐姐拎去咋~~ 我都冇諗過要 bring DC to take photo ar    ...你咁講吓講吓...係喎....等我又揾機會去見吓個仔同佢影相先~~~   

KK1234,
你話你大仔是三年級,是邊班呀?

如果唔同班都可以大家交流下.不過我想是否應開一個新topic 叫”培正三年級媽咪交談會"!!好唔好呢?

twobabymami, 你同意嗎?

‹ 上一主題|下一主題