用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖公會九龍灣基樂小學
樓主: MichelleChen
go

聖公會九龍灣基樂小學 [複製鏈接]

Re: 聖公會九龍灣基樂小學

知唔知小一派成點ah??

MichelleChen 寫道:
知唔知小一派成點ah??

MichelleChen,
你問邊個呀???? 我上星期六有回校, 見到大部份家長都是臉上有笑容, 應該唔差掛!

大家讀曬書未呀?

我個懶到c, 掛住世界波多過考試 , 我暫時同佢默過o下中文同串字咋, 溫唔晒到時比佢自己打自由球
BO_BO 寫道:
大家讀曬書未呀?

呀囡今日訓醒話好緊張聽日個exam! 我答佢只要準備好就OK!

幾號開始放學放12:35pm ah??

星期一, 19號開始放下午, 不過要食埋飯先 :

尋日有個朋友特登call我問基樂好唔好etc., 原來佢有朋友個小朋友o係'x美'讀(你女之前讀過o個間), 唔知學校有乜事發生左, 好似最近有幾多家長想轉校....., 我只能答佢我仔返學返得好開心, 就算比老師罰都無怨言...; o甘你囡係過來人, 有無乜特別comment

Hello all of you:

好耐無入嚟啦, 同你哋打個招呼先, 好快可以同你哋傾吓學校生活啦.

Jimsalad 寫道:
星期一, 19號開始放下午, 不過要食埋飯先 :

尋日有個朋友特登call我問基樂好唔好etc., 原來佢有朋友個小朋友o係'x美'讀(你女之前讀過o個間), 唔知學校有乜事發生左, 好似最近有幾多家長想轉校....., 我只能答佢我仔返學返得好開心, 就算比老師罰都無怨言...; o甘你囡係過來人, 有無乜特別comment

[quote]
[/quote]好像轉校長,D好老師走晒同D政策, 教學方針成日變!所以好混亂! 不過仍舊有群支持者!
nganc9,
Wellcome!

上星期碰上呀囡幼稚園D同學既家長咪問下佢個小朋友讀成點la ? 佢話可憐law個仔成個學期比班主任罰坐埋一角,因為仔仔有專注力不足症&學習困難! 班主任費事佢餃餃震,所以咪罰law! 呀仔就由頭訓到尾!最初好望個仔派入去( XX強)!E+就內疚C! 我問佢點解唔轉校,佢話因為仔仔唔想去認識過哂D新同學所以咪留下law!其他小部分D同學都同樣有佢呀仔ED問題!當然經歷就一樣la!佢問我囡囡點,我答佢我囡囡返學返得好開心,D老師好好!不過成績就未必一流比起所為既名校!贏就贏在呀囡有個快樂的童年!

我仔仔已有真資小學收了,所以放棄了基樂的學位。

agree MichelleChen...有個快樂的童年!!!!    

呢個星期我我登下午請假同囝囝溫書, 但坐定定讀書o個個係我, 佢就坐唔夠一陣就行左去, 又呢樣又o個樣, 我已經幾次同佢講:'好似媽咪去考試多過係你考試'

聽到有d學校唔單止功課多, 要1星期中英默共兩次, 全年四測二考我已經驚,  

Jimsalad 寫道:
呢個星期我我登下午請假同囝囝溫書, 但坐定定讀書o個個係我, 佢就坐唔夠一陣就行左去, 又呢樣又o個樣, 我已經幾次同佢講:'好似媽咪去考試多過係你考試'

聽到有d學校唔單止功課多, 要1星期中英默共兩次, 全年四測二考我已經驚,  

基樂算好好la! 2測2考好輕鬆la! 想無exam唔洗指意架la! 天下烏鴉一樣黑!
同仔仔溫書試下唔好死版, 我就坐係沙發, 大床, 地下ah食住薯片, 枝枝冰, 糖, 雪糕, 水果ah一路溫一路讀, 準備好塊whiteboard同佢一路默!D小朋友會感覺有趣D! 就會合作D架la!

係喎, 買塊whiteboard都幾好, 我個仔好貪玩, 實有興趣, 尤其新o個陣
全程坐o係檯o個個係我   , 佢唔夠二十分鐘會自動行開, 耐不耐要call佢返離, 有時坐坐o下重會攝左埋離坐我大脾添, 好在聽日係數學, 佢好有信心, 我今日都唔請假lu.

買多D colour pen ah!

我個女都係度讀

好在聽日係最後一日考試,可以輕鬆吓啦。     

哇!  你地個個都24孝, 我沒有請假同阿囡溫書, 真有d 慚愧!

BO_BO你唔好o甘講喇, 其實如果我囝囝生性識自己溫書, 我邊駛o甘side d大假, 我就係對佢無信心, 又驚我老爺奶奶會好嚴, 無o甘好耐性同會好勞氣, 一唔識就要罰抄, 我係細路都唔鐘意, 識都變唔識
angelnch2001 你囡囡讀幾年班呀?
‹ 上一主題|下一主題