用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無家長的兒女今年讀YMCA農圃道幼兒園N1? ...
樓主: 憲憲媽咪
go

有無家長的兒女今年讀YMCA農圃道幼兒園N1? [複製鏈接]

Re: 有無家長的兒女今年讀YMCA農圃道幼兒園N1?

HappyYammie,

其實我不太記得當時面試的問題, 只記得當時主任曾問我為何有意幫仔仔報讀YMCA, 之後主任便介紹學校的教學特色!我非常記得當時憲憲非常坐不定, 經常四圍走, 玩旁邊的電腦, 又開房門出去玩,非常不專心!故此主任曾表示覺得憲憲的大肌肉協調十分好, 因連門都可自行打開!
我覺得他們叫你的仔仔interview, 多數都會接受, 除非有非常特別的問題!
另外, 我覺得學校都很鼓勵學生多主動學習及培養自律,好多時老師都會叫學生自行取聖經課本閱讀, 自行取玩具玩或與人分享, 亦要求學生每日返學後, 主動將所有手冊, 功課, 毛巾盒等等放於不同的位置上!這種自動自覺的表現, 老師教他一次, 勝過我教他十次!

HappyYammie 寫道:
憲憲媽咪,

請問你面試時會問些什麼呢?要準備什麼嗎?

另外,請問呢間學校的小朋友能否培養到主動學習的興趣?自信,自律?

原先找不到這個topic,幸好而家up番上黎,這些問題我在"土x灣幼兒園"的topic問過你,不過而家我又搵唔番個topic,若你已解答,麻煩你答多次.真抱歉.    
:  

cmlau,
憲憲最近出水痘, 所以沒有返學!
我取不到假期, 所以不能帶憲憲去春季旅行, 我都很想跟他去啊!
cmlau 寫道:
憲憲媽咪,

我個女今天帶了三個在學校自制的曲奇餅回家,
她望著曲奇餅,很自豪的對我說:我自已整o架.

你仔仔的又如何?
你會否參加春季旅行呢?

憲憲媽咪,

憲憲好D未呀??
你之前有沒有替他打水痘預防針??
憲憲忍唔忍到癢呢?
盡量唔好比佢抓,
我唸憲憲係屋企好悶, :cry:
希望憲憲早日康復,返回YMCA這個大家庭.

憲憲媽咪 寫道:
cmlau,
憲憲最近出水痘, 所以沒有返學!
我取不到假期, 所以不能帶憲憲去春季旅行, 我都很想跟他去啊!   [quote]
cmlau 寫道:
憲憲媽咪,

我個女今天帶了三個在學校自制的曲奇餅回家,
她望著曲奇餅,很自豪的對我說:我自已整o架.

你仔仔的又如何?
你會否參加春季旅行呢?
[/quote]

cmlau,

多謝關心!憲憲之前沒有打水痘針, 所以他出得很多水痘, 肚腩及背部生得較厲害!憲憲間中都會抓, 佢胃口很差, 整個人都消瘦了許多, 我看見都心痛! :cry: 希望佢快些康復, 早些返學校啦!佢整日留在屋企真係很悶!
聽老師講, 最近N1連埋憲憲已有5個同學出水痘, 但不同時間, 都算很多!

[quote]
cmlau 寫道:
憲憲媽咪,

憲憲好D未呀??
憲憲忍唔忍到癢呢?
盡量唔好比佢抓,

憲憲媽咪,

聽你今講,憲憲真是出了很多水痘,
希望他盡快康復,
我唸憲憲可能唔舒服,所以胃口差,
等他康復後,才給他吃多些食物.
這幾天天氣寒冷,要小心小朋友身體呀.

我今日問亞女,憲憲有無返學?
佢話:(憲憲無返學喎,返o左屋企lu).

[quote]
憲憲媽咪 寫道:
cmlau,

多謝關心!憲憲之前沒有打水痘針, 所以他出得很多水痘, 肚腩及背部生得較厲害!憲憲間中都會抓, 佢胃口很差, 整個人都消瘦了許多, 我看見都心痛! :cry: 希望佢快些康復, 早些返學校啦!佢整日留在屋企真係很悶!
聽老師講, 最近N1連埋憲憲已有5個同學出水痘, 但不同時間, 都算很多!

[quote]
cmlau 寫道:
憲憲媽咪,

憲憲好D未呀??
憲憲忍唔忍到癢呢?
盡量唔好比佢抓,

憲憲媽咪,

憲憲返學未呀??

cmlau,

憲憲於上星期一已經返學, 佢一入課室, 第一時間走去攬住老師, 老師都表示非常掛住憲憲! :

cmlau 寫道:
憲憲媽咪,

憲憲返學未呀??

憲憲媽咪 寫道:
cmlau,

憲憲於上星期一已經返學, 佢一入課室, 第一時間走去攬住老師, 老師都表示非常掛住憲憲! :

[quote]
cmlau 寫道:
憲憲媽咪,

憲憲返學未呀??
[/quote]

憲媽:為什麼你對小朋友在校內的情況如此的了解,莫非你有千里眼。還是你的小孩告知你 ??

憲憲媽咪,

星期五會唔會有人帶憲憲去旅行呀??
你這星期有無去學校擇相呀??
今次學校同小朋友影左好多相喎,
我擇了二十多張.     

憲憲媽咪或就讀N1的家長,

請問你地讀緊N1,有幾多班同幾多個學生呢?因為我之前報左名,但等好耐都未有面試,打去問原來呢間學校係8月頭開學,而我個囡係8月尾出世,所以算係插班生,要等到9月,待讀開的唔讀才有位,到時先要面試,咁這樣係咪無希望呢?

因為我之前有段時間好喜歡呢間學校,但佢要等到接近8月中下旬先知有無得面試,咁我若等佢咪機會好渺茫?到時接近開學都未落實到學位咪好徬徨?請給意見.   

smilingface,

因為憲憲很少會有此行為, 憲憲返回學校的那個星期, 主任第一時間便告訴我知! :

smilingface 寫道:
憲媽:為什麼你對小朋友在校內的情況如此的了解,莫非你有千里眼。還是你的小孩告知你 ??

cmlau,

這個星期五已沒有其他人可以帶憲憲去旅行, 所以憲憲會留在家由爺爺

其實憲憲當時都是插班入學, 佢都是由9月才開始讀, 我還記得我上年很遲才交表, 已成了後備生, 大約5至6月的時候才能interview!我想是因為有很多家長都會幫自己的子女報讀不同的學校, 直至到某些時段, 有些家長會唔選YMCA時, 便會有位騰出!
我覺得YMCA都會叫你的女女去面試, 但可能較後時間!所以不要太擔心了!

憲憲媽咪或就讀N1的家長,

請問你地讀緊N1,有幾多班同幾多個學生呢?因為我之前報左名,但等好耐都未有面試,打去問原來呢間學校係8月頭開學,而我個囡係8月尾出世,所以算係插班生,要等到9月,待讀開的唔讀才有位,到時先要面試,咁這樣係咪無希望呢?

因為我之前有段時間好喜歡呢間學校,但佢要等到接近8月中下旬先知有無得面試,咁我若等佢咪機會好渺茫?到時接近開學都未落實到學位咪好徬徨?請給意見.   

憲憲媽咪,

我諗都有機會面試既,不過會如ymca個主任講要到8月中下旬看看有無位多出. :cry:

不過為保險計,我都要係其他學校留位咯,因ymca太接近開學才知有無得面試,若最後無位多出,我到時只等佢一間就麻煩了,但係咁變左要多交留位費,白白浪費$$.   

咁你當時有無報其他呢?

憲憲媽咪,

憲憲參加唔到真係可惜啦!
不過唔緊要,如果可以的話,我向你報導情況.

[quote]
憲憲媽咪 寫道:
cmlau,

這個星期五已沒有其他人可以帶憲憲去旅行, 所以憲憲會留在家由爺爺

當年我同囡囡報名時,主任都同我講因好多家長都在輪候,所以有機會無位,不過最後我都有機會面試,可能好多家長都報了幾間,所以亞囡最後都有機會入學.

我當時只是報了這一間.     

憲憲媽咪,

我諗都有機會面試既,不過會如ymca個主任講要到8月中下旬看看有無位多出. :cry:

不過為保險計,我都要係其他學校留位咯,因ymca太接近開學才知有無得面試,若最後無位多出,我到時只等佢一間就麻煩了,但係咁變左要多交留位費,白白浪費$$.   

咁你當時有無報其他呢?

N1今年有兩班.

cmlau ,

Thanks.  

唯有順其自然啦!

我睇ymca個網址話佢地課室有鮮風設備,請問知唔知是什麼呢?

咁今年N1有兩班,幾多學生1班呢?好似有外籍老師教,次數如何?

Thanks again.   

其實憲憲當時正就讀另一所私立的幼兒園, 好彩YMCA通知我能取錄憲憲時是剛剛是7月底, 趕得上通知該私立幼兒園通知退學(必須是一個月前通知), 所以憲憲9月份便能讀YMCA!
其實我一心想報YMCA, 但該私立幼兒園已經決定取錄憲憲先, 故我都繳交了留位費及一個月學費, 但幸好該私校能讓憲憲於8月份上學(憲憲都是12/8才能上學, 而它們8/8開學, 只是少上數日學!)故我都只蝕了留位費及書簿雜費!我還記得YMCA取錄憲憲後, 於8月份又有另一所幼兒園致電給我取錄憲憲, 但既然YMCA已取錄他, 故我不再選擇其他學校了!
憲憲媽咪,

咁你當時有無報其他呢?
‹ 上一主題|下一主題