用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無可能? 我仲可點做?
樓主: 車車Wong
go

有無可能? 我仲可點做?   [複製鏈接]

車車Wong 發表於 22-7-28 18:11
事實擺在眼前了 我小朋友是B2, 我只係唔理解程分名次點解會排前其他派B1既同學咁多, 原來有咁多因數,現在努 ...
大家都係B2仔,睇隨機號碼邊個好彩前些,派到B1中(假設還有位)

hcpp 發表於 22-7-28 18:07
你就好
我個細都係入了直資,但無得叩自一(無位),自二就成績比直資差,成績再上啲嘅就寫明要咩grade(不 ...

唔緊要喇,可能係直資會讀得更開心

車車Wong 發表於 22-7-28 08:58
KL1校網, 小朋友級十內, 需然被標簽寶校, 但過往都有約20位小朋友可入英中, 今年亦都係,我小朋派了十幾志願 ...

祝如願叩入心儀中學  

請問是否這間上年75人畢業的小學

假設上年21人派英中 英中可包括B2
加上油尖旺區B2生可能上移派B1校
B1率 可能係 (21×70%)/75 = 20%

上年畢業生75人 今年6X人?
假設60人 B1生 60×20% = 12人
級10內呈分排名有可能非B1範圍

B2生 乙8 信義 應無餘位

6.2 升中派位概況

本屆六年級畢業生共75人,獲派第一志願的有78.67%,與全港六年級學生獲派第一志願的水平相若。本校超過20人獲派區內外廣受歡迎的英文中學,當中有5位學生獲派伊利沙伯中學,家長均表示十分感謝學校的教導及升中支援指導。

本校學生獲派區內廣受歡迎的心儀中學包括:

伊利沙伯中學
嘉諾撒聖瑪利書院
循道中學
中華基督教會銘基書院
真光女書院
聖芳濟書院
沙田官立中學
香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學
香港青年協會李兆基書院
基督教香港信義會信義中學

油尖旺區2022年統乙學額 #29
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3867129&pid=49112139

B1/英中* 本區454+他區12 = 466

B2生之選 本區206+他區53 = 259
本區 信義 87 劉皇發 69 潮州公會 50
KL2 莫慶堯 2 路協 2 張明添 2+10=12 唐乃勤 20 滙基 2
KL3 九鄧(男) 2 | 培道(女) 2 | 何官 2+3=5 基道 2 聖三一堂 2
NT7 胡忠 2

其他 本區173+他區42 = 215

不選不派 本區36+他區53 = 89

預留學額 本區869+他區160 = 1,029

* 英中不計嘉道理

車車Wong 發表於 22-7-28 18:11
事實擺在眼前了 我小朋友是B2, 我只係唔理解程分名次點解會排前其他派B1既同學咁多, 原來有咁多因數,現在 ...

小朋友嘅視藝同音樂成績好嘛?
會唔會學校幫你計呈分成績嘅時候,計錯咗?

回覆樓主:

唔緊要啦!都派咗無法逆轉,我只係唔抵得後面咁多同學派得咁好 我會努力叩門

apple1990    發表於 22-7-29 14:59

車車Wong 發表於 22-7-28 19:27
唔緊要啦!都派咗無法逆轉,我只係唔抵得後面咁多同學派得咁好  我會努力叩門
...
記得衛中校長嘅鼓勵,派得唔好又叩門唔入,唔好灰心畀心機讀住先,中二再試插班

學校畀嘅名次是校內考試還是呈分排名?
另外一級多少人?如果少人,多人走會有影響

另外,再前兩、三年派Band1比率又如何?按道理呢幾年是根據同一比率計算

Lucky2010 發表於 22-7-28 11:53
有時真係幾無奈,我囡自行二荃官無收,我哋無參加大抽獎,揀咗直資,佢班有個無名次(班名次只排前十)派 ...

個同學咁吋?!
叫佢入到荃官比心機讀書,唔好到時排尾幾

回覆樓主:

有無學校仲可以叩門呢?

有時真係幾無奈,我囡自行二荃官無收,我哋無參加大抽獎,揀咗直資,佢班有個無名次(班名次只排前十)派 ...

咁串?啱啱朋友傾開,佢兩個fd仔女咁好彩入到荃官,跟唔上,墊晒底有乜咁叻   

又唔好妄自菲薄!勤力讀書,學到野係自己嘅!又咁諗,升中也許可以符碌,考Dse相對公平,一定係勤力嘅更有好表現!

車車Wong 發表於 22-7-28 19:50
有無學校仲可以叩門呢?

希望你叩到

有無學校仲可以叩門呢?
九龍城區︰
陳瑞祺喇沙︰
https://www.csklsc.edu.hk/CustomPage/9/s1_2023.pdf

鄧鏡波︰
https://www.tangkingpo.edu.hk/%e6%9c%aa%e5%88%86%e9%a1%9e/%e7%94%b3%e8%ab%8b%e4%b8%ad%e4%b8%80%e5%ad%b8%e4%bd%8d%e8%a1%a8%e6%a0%bc/

深水埗區︰

香島中學︰
https://www.heungto.edu.hk/admission/2022%E6%8B%9B%E7%94%9F%E7%94%B3%E8%AB%8B%E9%A0%88%E7%9F%A5.pdf

lopoto 發表於 22-7-28 21:43
九龍城區︰
陳瑞祺喇沙︰
https://www.csklsc.edu.hk/CustomPage/9/s1_2023.pdf

感謝!

Froggy_joe 發表於 22-7-28 19:36
學校畀嘅名次是校內考試還是呈分排名?
另外一級多少人?如果少人,多人走會有影響
係程分名次, 我大概明白, 結論係我小朋友其實係B2, 只不過後面有十幾位幸運既B2同學派入QES, 真光, 聖方濟............. 令我最初未能釋懷, 事以至此, 我會努力叩門。

有無學校仲可以叩門呢?

香島你扣左未啊, 有70個扣門位, 我見網站寫26到29號可申請, 你可以試試~

Tunghk 發表於 22-7-29 09:37
香島你扣左未啊, 有70個扣門位, 我見網站寫26到29號可申請, 你可以試試~
今日會去, 今日由爸爸接力謝謝提議!

你小朋友一定係B2
我都係B2搏乙一銘 乙二信義 乙三潮公
最後都係中寶 冧把太後 unlucky
何況你咁填……

車車Wong 發表於 22-7-29 09:43
今日會去, 今日由爸爸接力謝謝提議!

加油啊, 小朋友很正面, 祝成功~!
‹ 上一主題|下一主題