用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中大抽獎
樓主: alhy.love
go

升中大抽獎 [複製鏈接]

醒目開學勳章

mcl203 發表於 18-11-18 00:10
中西區男仔本身就唔夠位...前列男生可能靠自行確保可較穩入B1
中後排既B1仔...再加往績直資或跨區升中人數 ...
我反而覺得中西區女校佔b1率低過預期,如果唔係點會有其他校嘅b2生入到scgs or ssgc?又導致b1男生多過b1學額?

bobbob 發表於 18-11-18 00:32
我反而覺得中西區女校佔b1率低過預期,如果唔係點會有其他校嘅b2生入到scgs or ssgc?又導致b1男生多過b1學 ...

你可以參考下SC佢地誇區率一向唔錯...對比本區他校係好好多
SS學生入數少...全部B1+2都用唔晒直屬位...存在偷雞機會
計埋2間聖心...仲有女生直資誇區能力係高於他校...可以推算坊間學術水平認受性係好既
本區女生位足...咪B2生入B1英中機會高左羅~~~

誇區...可以反映學生學術水平認受性係好既...除非係似某些睇法...寧入本區B2都唔願跨區升學~~~

持之以恆 發表於 18-11-17 19:15
我小朋友小學B2及B3的同學派到以上两間大部分都唔會去讀,會叩跨區津校及直資位。有D寧願去到將軍澳,小西 ...
老實講,其實嗰兩間唔差,比較唔少B3都好。

mcl203 發表於 18-11-18 00:10
中西區男仔本身就唔夠位...前列男生可能靠自行確保可較穩入B1
中後排既B1仔...再加往績直資或跨區升中人數 ...
我返而覺得其實係大家高估咗區內B1仔既數量,朋友既B2仔都去到KC。

王家爸爸 發表於 18-11-18 09:55
我返而覺得其實係大家高估咗區內B1仔既數量,朋友既B2仔都去到KC。
你朋友咁理性接受自己仔是B2,我接觸到嘅家長通常不是這樣的。

王家爸爸 發表於 18-11-18 09:55

中西區既男仔B1數字我都估係高估左。不過,若統一真B2仔派入KC,始終機會不大,因中西區得間KC無任何直聯關係,若全區得咁少B1位,都夠派晒俾B1仔,仲可以俾B2仔有位偷雞,係一件頗令人難以想像及接受既事~~~

持之以恆 發表於 18-11-18 10:07
你朋友咁理性接受自己仔是B2,我接觸到嘅家長通常不是這樣的。
其實係唔係B2,只要睇小學師兄裡面,同自己同名次正負五名,既過去幾年第二最差(因為第一最差既可能係特殊例子)去邊,都估計到。

王家爸爸 發表於 18-11-18 09:50
老實講,其實嗰兩間唔差,比較唔少B3都好。
佢地今年有D叩左去漢華,慈幼,培德.....

持之以恆 發表於 18-11-18 10:24
佢地今年有D叩左去漢華,慈幼,培德.....
奇怪,點解咁做?

王家爸爸 發表於 18-11-18 10:31
奇怪,點解咁做?
因不想去果2間學校

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-11-18 11:00
我唔明呀!
點解王家爸爸同mcl203一再話中西區既B1人數並唔係想像中咁多?
一區既B1人數唔係成區÷3嗎?150 ...
亦有可能第2x名嗰位同學好聽話,自2填sls,自1唔收跌落自2,未落到大抽獎就派咗位

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 18-11-18 10:18
其實係唔係B2,只要睇小學師兄裡面,同自己同名次正負五名,既過去幾年第二最差(因為第一最差既可能係特殊 ...
咁都有可能係邊緣人,佢仔實情係b1,如果唔係成個situation都幾茅盾,足夠b1位但咁多b1仔入唔到b1校,你話1個半個就話啫

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-11-18 12:07
咁都係証明有B1生入聖類斯,而唔係好似佢咁講「假B1入聖類斯」呀!有乜可能咁少B1呀?
...
你哋學校好似有成180人?我都唔信你哋學校2x名唔係b1,係有人鍾意矮化人哋學校啫

我大鄉里 sls差到無band 1生入? 唔會啩。  人望高處 最叻果d去左更好嘅學校唔出奇 總有d 打安全牌和愛學校的band 1生會選返佢啩。 我就唔多信 sls完全無band 1 學生囉。
‹ 上一主題|下一主題