用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 暑假應該就係咁樣過
樓主: chumiguan
go

暑假應該就係咁樣過   [複製鏈接]

HaYi 發表於 18-6-20 13:47
我地学校年年假期功課都是阅讀加手工,冇暑期作業,至於預習,高小我開始安排中數做高一級,英文做高三級以 ...

請教中文點樣預習高一級? 做街外練習? 預習類型?
英文我地一定冇得預習,學校以story book做教學,writing 每個學期都學寫2類不同題型,其中一樣一定係poetry/poem, 我實在無能為力,今學期寫tall tale,我一樣無能為力,只能根據老師對仔嘅comment 再加以指導+練習。

IloveJJ 發表於 18-6-20 13:52
梗係唔啦!我細仔我無理架,佢考試我叫佢溫,溫完同佢默咋。點會預習呀?
...

不過,去到高小,我學得可以開始慢慢讓佢地有預習嘅習慣。 因為我覺得中學需要

IloveJJ 發表於 18-6-20 18:56
睇下預習到咩程度。每次上課前預習,例如今個星期日預習下星期的,我覺得係。但如果暑假已做晒來年的課程 ...

這樣沒有預習的學生便吃虧了!!!

little_yolky 發表於 18-6-20 12:43
我唔知道, 因為我記性好, 同無記性既人係溝通唔到的。數學我記得係睇過例題, 然後就明白點做, 到上堂時老師 ...

其實你已經說出重點 了!

HaYi 發表於 18-6-20 13:47
我地学校年年假期功課都是阅讀加手工,冇暑期作業,至於預習,高小我開始安排中數做高一級,英文做高三級以 ...

那麼小四就要預習中一英文了,厲害!!!     

睇下預習到咩程度。每次上課前預習,例如今個星期日預習下星期的,我覺得係。但如果暑假已做晒來年的課程 ...

唔知大家會點樣預習呢?
學校中文科老師會叫同學喺屋企讀一次內容,起碼有個概念。
其他科就冇預習了。
今年暑假,我會跟以往一樣,一星期一篇中、一篇英文writing, 另外今年會要仔睇吓數學嚟緊會教咩。

chumiguan 發表於 18-6-18 11:11
我不是培道小學家長。我是逃離教局制度的家長。只是我有好幾個朋友的小朋友係培小讀。收到朋友這兩天分享出 ...

非常好!

S-Kwok 發表於 18-6-20 16:55
請教中文點樣預習高一級? 做街外練習? 預習類型?
英文我地一定冇得預習,學校以story book做教學,writing ...

我因冇外補所以只買高一级補充,英文我同你一樣,因theme base 同埋校本,只可買高多几年的comprehension去令佢慣些高年级長答要求,文法就mix tense ,proof read 之類.

asweetmom 發表於 18-6-20 19:38
那麼小四就要預習中一英文了,厲害!!!

学校本身英文程度算是高的,我個fce 合格(i suppose = 初中畢業左右)但校内試只是B左右,分數並不top,今次算9字,  做高几年好正常

HaYi 發表於 18-6-20 20:41
学校本身英文程度算是高的,我個fce 合格(i suppose = 初中畢業左右)但校内試只是B左右,分數並不top,今 ...

贊同揾返啱程度做,我仔今年小四,都係買中一英文listening 做,基本上全對,我同老公講想買高一級,老公串我,一陣仔做唔啱我會唔開心。

請問街外英文comprehension 係咪DSE咁嘅模式?

IloveJJ 發表於 18-6-20 22:00
有無考PET嗰類?啲Listening 難過學校嗰啲。

仔小一考咗KET, 當時listening 唔記得4定5,之後冇再考喇。 我諗住仔都係考DSE, 所以今年咪朝DSE 方向出發,喺書局買listening 比仔做。學校英文冇listening㗎, 我本來想試仔嘅level, 但比老公串,所以冇買中二試。

PS: 其實我覺得cambridge 嘅listening 唔錯。

IloveJJ 發表於 18-6-20 23:34
你唔駛咁快諗DSE呀?  我以為你想提升/測試英文聆聽能力喳!我就覺得劍橋嗰啲,更能反映真實聆 ...

我係想測試嘅listening,亦想keep 住仔做listening。
咁幼稚園時係想考啲cambridge 做backup考小一, 考完小一仔話想繼續考KET, 所以小一咪繼續做、繼續考囉,其實仔想繼續考,但無太多時間去準備,所以就停咗。
今年仔小四,我又想知停咗幾年無做listening 嘅仔嘅level 去到邊,咁我諗住仔反正將來要考DSE, 所以喺坊間買S1嘅listening 佢做、測試吓囉。

我哋學校無咁誇張, 大家都係上堂學既(可能預習咗都唔識)。無見過有人暑假做晒課程練習喎, 唔驚俾老師鬧嗎?

我同阿大都係今日預習聽日會教既嘢, 等自己有個概念, 上堂會易明D。
‹ 上一主題|下一主題