用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 父母如何提升自己英語能力?
樓主: mandy_ng207
go

父母如何提升自己英語能力? [複製鏈接]

回覆樓主

其實有唔同意見完全冇問題, 最有問題係表達方式同埋態度.

樓主, 我都係local school出身英文不錯, 我工作上需要大量英語溝通. 想英文更上一層樓的話, 我覺得係一定要同人講, 睇YouTube 電視劇學的話成效較低. 語文係either use it or lose it, 你可以睇下身邊有冇d native speaker既朋友或是mama group.

pinkmania 發表於 18-1-29 13:59

冇錯呀,睇電視只係其中一步分!我個人經驗係睇電視你會首先練習到聽,聽唔同口音,聽人哋點對答,咁你會心裡記得點用啲字同對答,再同人講英文就更能鞏固學過嘅嘢!

mandy_ng207 發表於 18-1-26 10:01
大家可唔可以分享下,如何提升自己的英語能力?
我仔K1,讀英語幼稚園,宜家已經滿口英文,我開始覺得自己 ...
你提升自己英語能力係俾你自己好啦, 唔好用黎教仔.

佢唔識生字你咪同佢一齊搵答案, 或者俾個中文名出黎. 你只用廣東話佢佢講野就夠, 你英文唔掂就無謂咁教, 教錯佢仲煩, 影響親子, 又會拖累埋佢d 中文程度, 百害而無一利.  佢英文好的話, 響學朋輩中自然會學到.

首先祝各位新年快樂,仔女快高長大,聽教聽話!
我又乘機update下大家,最近呢半個月我每日睇幾篇SCMP, 每星期一次聽BBC podcast, 同埋返放工揸車聽Radio 4(因為不想揸車分心,所以沒有聽Radio 3), 英語聽講能力是明顯進步了。現在可以同仔一齊睇無字幕的Fireman Sam, 我覺得我地嘅關係仲緊密咗。
至於仔仔嘅廣東話都ok,最近有帶佢同讀local school嘅同齡小朋友一齊玩,佢同對方溝通完全無問題,如果佢自己拎住件玩具玩就鐘意講英文多d。

mandy_ng207 發表於 18-2-17 12:49
首先祝各位新年快樂,仔女快高長大,聽教聽話!
我又乘機update下大家,最近呢半個月我每日睇幾篇SCMP, 每 ...

加油!!

本人英文自問很差,一般商業英文問題不大,但你叫我睇<<傲慢與偏見>>等大著我應該睇唔明(你識中文唔通又睇得明紅樓夢?)

如果父母英文很差,小朋友已經是國際學校,我似終認為講番中文好D.

但我明白要考學校,父母緊張,如果係咁,我會先建議父母係社交開始,去認識一對外國父母。

睇電視等等可以,但我自己家陣好多英文其實都唔識寫,主要係公司同外國同事吹水時學。似終太多生字,我地香港人係好少用。例如最近我自己就學左好多回教英文名詞,因為多左個回教同事。

多D同外國同事講笑話,有味又好,無味都好,學得得別快。

回覆 mandy_ng207 的帖子

與兒子同行,支持你,樓主!
學成怎樣,不重要,講成點,不重要,重要的是仔仔知道媽媽肯用功,他自然也會用功,這就是承傳!

繼續努力!YEAH!!!
‹ 上一主題|下一主題