用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 褔中vs 播道vs 優才,那間升大學成績最好? ...
樓主: waymon
go

褔中vs 播道vs 優才,那間升大學成績最好?   [複製鏈接]

cherrieshum 發表於 17-10-23 20:45
你認為學校公布的數據是假的嗎?

我唔係話學校公佈既數字係假, 只係學校公佈數據既維度, 同家長理解未必一致.

加上近年, 不少學校都推崇"語言偽術"同"統計偽術", 但校網, 簡介會同校務報告都有唔少"偽術", 家長最好收集資料, 再按自己方式去計算/核實, 唔好人云亦云.

有D咩"語言偽術"同"統計偽術"? 有興趣去研究下:

【細說如何解讀中學發佈的DSE成績和畢業生去向等資料】

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-24 09:03
我唔係話學校公佈既數字係假, 只係學校公佈數據既維度, 同家長理解未必一致.

加上近年, 不少學校都推崇" ...
想問教下, 如按公佈的DSE成績, 除著SPCC & DGS外, 其實是否大部份直私的成績都不如傳統band 1 官津?

jjerry 發表於 17-10-24 15:35
想問教下, 如按公佈的DSE成績, 除著SPCC & DGS外, 其實是否大部份直私的成績都不如傳統band 1 官津? ...

女校會多D優秀既直資,男校最優秀,仍然係官津校

男女校,除SPCC一間外,其餘較優秀既,仍然係官津校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

男校直資還有-英華,男拔等神校

ATMW227 發表於 17-10-24 15:58
回覆 hkpapa852 的帖子

男校直資還有-英華,男拔等神校

呢幾間學校既成績同QC, LS, 甚至SJC, 都仲有一段距離

畢業年度

中學名稱

平均5+率

平均4+率

英文5+率

英文4+率

2013  - 2014

喇沙書院

~43%

~70%

~46%

~85%

皇仁書院

48.00%

80.10%

47.62%%

81.56%

聖若瑟書院

76.50%

62.70%

92.40%

九龍華仁書院

~77%

拔萃男書院 (DSE)

~66.6%

聖保羅書院

No info

英華書院

27.20%

2014  - 2015

喇沙書院

~55%

~82%

~64%

~92%

皇仁書院

53.77%

80.74%

50.29%

89.60%

聖若瑟書院

71.50%

52.40%

91.70%

九龍華仁書院

80.92%

拔萃男書院 (DSE)

~66.38%

聖保羅書院

No info

英華書院

28.80%

2015  - 2016

喇沙書院

~49%

~80%

~61%

~89%

皇仁書院

49.10%

78.43%

51.53%

87.12%

聖若瑟書院

69.60%

52.10%

86.00%

九龍華仁書院

69.40%

83.13%

拔萃男書院 (DSE)

31.30%

62.10%

聖保羅書院

88.50%

英華書院

27.30%

hkpapa852 發表於 17-10-24 15:50
女校會多D優秀既直資,男校最優秀,仍然係官津校

男女校,除SPCC一間外,其餘較優秀既,仍然係官津校
那咁多人去考直私, 其實係為乜?

jjerry 發表於 17-10-24 16:35
點解你唔問佢地呢?

Felix223    發表於 17-10-24 17:00

部份家長會認為直私學校可以令自己有得選擇,自己有得掌握讀邊間學校,大抽獎只可以等運到,而且亦有其他人堅信俾錢既學校一定好過唔使俾錢既學校,直私學校資源豐富、課程又有彈性,津校會比下去。但係..............

我係有報直私既家長, 或者我解釋一下自己點解要報直私, 我並不覺得俾錢一定要比免費好, 就以題目三間學校為例

1)        亳無疑問, 神津成績是比上述三間都要好, 但神津有幾多間? 10間?20間? 就算加埋地區一線, 對全數~450官津小學黎講, 可能都係1-2成既比例, 而且, 它們遍佈港九, 我抽得LS, 就抽唔到SJC, 而且放神津係乙一, 要明白摶唔到係要去2-3線, 甚至寶校的.

2)        神津/地區一線, 因為無得自選學生, 質數一定較參差, 如何令他們全部人提升, 內裏是很辛酸的。LS教幾深, 我想並不是秘密。

3)        而且, 並不是每個人都只著重成績, 好似播道咁主張活動教學, 愉快學習, 就算成績稍遜, 仍然是很多家長心儀既學校. 成績並不代表一切!

4)        優才及福建有BAND 1C 中學聯系,  只要你要求不是很高, 我相信這個BAND是可接受的了.

以小學計,你冇一個半個直私渣手,點敢搏地區神校?

archie1728 發表於 17-10-24 18:39
以小學計,你冇一個半個直私渣手,點敢搏地區神校?

揸住直私再叩門就安心好多了

Soundervolt 發表於 17-10-24 17:05
部份家長會認為直私學校可以令自己有得選擇,自己有得掌握讀邊間學校,大抽獎只可以等運到,而且亦有其他 ...

入到神校就乜都唔駛報唔洗抽。最好鐘意邊間讀邊間。

HAPPYT 發表於 17-10-24 18:35
我係有報直私既家長, 或者我解釋一下自己點解要報直私, 我並不覺得俾錢一定要比免費好, 就以題目三間學校為 ...

"2)        神津/地區一線, 因為無得自選學生, 質數一定較參差, 如何令他們全部人提升, 內裏是很辛酸的。LS教幾深, 我想並不是秘密。"

Really? LS點樣深法又幾辛酸呢?其他神級直資點樣輕鬆又有好成績?可唔可以分享一下?

HAPPYT 發表於 17-10-24 18:35
我係有報直私既家長, 或者我解釋一下自己點解要報直私, 我並不覺得俾錢一定要比免費好, 就以題目三間學校為 ...

非常同意。成日攞住D好野黎講,對被動的冇自主權的家長來說簡直就在潑冷水,毫無益處。要看就要全面,整個選校制度,選最適合的不只是看成績,成績好就一切都好? 神校又兼唔洗錢係人都知好,入唔入到? 根本分析咩入u數據咪作參考。唔通入到好津或直私神校不停數其他有幾差再尋求他人認同就叫勁

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

總有家長願意用中等付出換取中等收穫,唔係個個細路都係頂尖人才,亦唔係個個家長想人生只得讀書(assume小朋友資質一般)

ek經常聽到人話沒有最好只有最適合、要睇返小朋友資質勉強無幸福。咁點解家長唔可以在能力內自選一間岩自己心水?揀間唔係頂尖學校有何可笑?

我揀直私只因為1. 我鍾意果間咁岩係直私 2.仲到我話事(起碼唔駛靠部電腦),就此而已

回覆 Soundervolt 的帖子

首先, 我並不是討論緊神級直資, 福中/播道/優才點講都只算係2線直資, RIGHT? 所以我只回答說只要你對成績不一定要去到BAND 1A, 它們提供了另類選擇給家長, 它就是令到各家長去報讀原因。
另外, LS我點解話深, 我不解釋了, 都是因為朋友圈有父親是LS舊生, 他們囝囝入讀了LS, 都是從他們口中分享所知, 或者其他人覺得很淺, 很容易讀, 我不知道, 確然深OR淺因人而已。

HAPPYT 發表於 17-10-24 19:18
回覆 Soundervolt 的帖子

首先, 我並不是討論緊神級直資, 福中/播道/優才點講都只算係2線直資, RIGHT? 所 ...

首先我冇同你討論過有關什麼神校同福中、播道、優才呢幾間學校,Right?

我只係想請教您所提及讀LS有幾辛酸同教得點樣深法,而其他直私又可以點祥讀得冇咁辛酸又有效果啫,其實喇小係一間普通天主教學校,同其他學校一樣(包括直私),有人讀到氣咳亦有人讀得輕鬆(唔好以為揀過嘅就百份百跟得上),您只係識著個讀到氣咳而已,並唔可以代表大多數。

不要再斟酌著LS一間學校, 小孩入到神津, 是運氣是福氣, 小孩有天份讀神津讀得來又輕鬆又愉快又能BAND 1A的水準, 請感恩上天賜給了他智慧。

我只想講考直私的家長並不如你所說 "堅信俾錢既學校一定好過唔使俾錢既學校" 這樣無知, 我們都是經諣研究, 衡量過小朋友能力, 計過機會率等等考慮因素.

HAPPYT 發表於 17-10-24 21:31
不要再斟酌著LS一間學校, 小孩入到神津, 是運氣是福氣, 小孩有天份讀神津讀得來又輕鬆又愉快又能BAND 1A的 ...

請不要對號入座,我講既係"部份家長"及"亦有其他人",上文寫得好清楚。我亦冇話"所有"考直私既人都一樣,當然其中亦有人好似您咁會研究過某直私學校而報考,當年包括我在內(我唔認同直資制度,但某尐直私學校確實係好學校)。不過單論成績(係講學術成績),香港四百多間官津學校,辦得好既官津唔會比直私學校少。有好多官津學校花過好多努力同心思去設計課程為學生提升學習能力,唔係官津學校就一定死谷爛谷去追趕成績。

hkpapa852 發表於 17-10-24 09:03

加上近年, 不少學校都推崇" ...

我知道很多學校的DSE數據有語言藝術成份,但你現有的SMC DSE數據也不太準確。
‹ 上一主題|下一主題