用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 88網循道美林好唔好?
樓主: ram201705
go

88網循道美林好唔好?   [複製鏈接]

請問來年(2017-18)小一生有幾多班?每班多少人?
因為星期六因小兒生病,未能出席分班試!已通知校方,但未回覆!

cyy125 發表於 17-6-20 11:18
請問來年(2017-18)小一生有幾多班?每班多少人?
因為星期六因小兒生病,未能出席分班試!已通知校方,但 ...

星期六校長講有六班, 但我記得之前係話只有五班, 突然多左一班, 我都想問下老師, 資源會唔會唔足夠呢?

royych 發表於 17-6-20 11:32
星期六校長講有六班, 但我記得之前係話只有五班, 突然多左一班, 我都想問下老師, 資源會唔會唔足夠呢?
...
其實係咁的,之前教育局係批5班小一,但派學生就派多過5班的學生來,所以我哋深信以現時情況會加至六班小一。由於88網依然係行小班,所以我們多於125名小一生就會有6班小一。而現時其他級別除精英班外,都係最多27人(因為多過27人會收警告)。
至於資源,理論上唔太大分別,因為加班給我們,教育局會增加相應的老師和津貼(當然學校都係咁大,人多咗,自然人均面積細咗)。

blackholekit 發表於 17-6-20 13:16
其實係咁的,之前教育局係批5班小一,但派學生就派多過5班的學生來,所以我哋深信以現時情況會加至六班小一 ...

老師, 我想請教一下教育局多批學生係基於咩準則要某一間學校多收呢? 點解唔見一線學校, 例如沙官, 聖心等有多開小一班o既情況呢?

royych 發表於 17-6-20 14:18
老師, 我想請教一下教育局多批學生係基於咩準則要某一間學校多收呢? 點解唔見一線學校, 例如沙官, 聖心等 ...

聖心今年都多開一班

blackholekit 發表於 17-6-20 13:16
其實係咁的,之前教育局係批5班小一,但派學生就派多過5班的學生來,所以我哋深信以現時情況會加至六班小一 ...

那位外藉老師 係米真係可以 教到咁多班? 因為得一位。 有點擔心會縮堂。

先回覆一下,如果沒有來分班試也不用太擔心,除非本身想小朋友入讀普教中的班別,否則便會隨機分班。當然家長想學生參加測試,可以再聯絡校方。
至於教育局怎樣決定派多少班小一,當然最清楚係局方。但基本會考慮學校會否有空置課室。如果已經用盡就不能再派班。但由於局方預測到這機年學位較緊張,所以會為學校改建課室以應付學位需求。例如本校過去一年就改建多一個課室,所以現時學校課室已經有25個。
至於外籍老師方面,由於我們額外投放資源於英文科。所以即使今學年,我們都已經額外聘請多一位外籍老師,所以現時我們已經有兩位。

blackholekit 發表於 17-6-20 22:59
先回覆一下,如果沒有來分班試也不用太擔心,除非本身想小朋友入讀普教中的班別,否則便會隨機分班。當然家 ...

註冊當日,據老師說 其中一位將會退休的 那會再聘請嗎? keep 住2位?

mandyyeung28 發表於 17-6-21 07:58
註冊當日,據老師說 其中一位將會退休的 那會再聘請嗎? keep 住2位?
係呀,因為退休果位係編制內,所以佢退休後,會有另一位補上,所以會繼續有兩位。

blackholekit 發表於 17-6-21 13:00
係呀,因為退休果位係編制內,所以佢退休後,會有另一位補上,所以會繼續有兩位。 ...

老師 早上收到電話說有英文班。
但有啲家長在說 話英文班是全外籍老師教 對嗎?

可能誤會了。
由於今年學生較多,我們極大機會有6班小一,所以今年嘗試有英文(拔尖)班。如有六班會有1班英文,1班普教中,4班普通班。即使只有5班,都仍然保留1班英文和1班普教中。
英文(拔尖)班主要分別是比其他班多一節外籍老師,並較多高階的英文活動,如寫作活動。當然現時只是試行,仍然有增加不同元素的空間。

blackholekit 發表於 17-6-23 16:06
可能誤會了。
由於今年學生較多,我們極大機會有6班小一,所以今年嘗試有英文(拔尖)班。如有六班會有1班 ...

咁請問老師, 係咪跟據分班試去決定小朋友去英文/普教中/普通班呢?
有冇得開學時申請轉班之類?

分班方法係按分班試成績。用英文成績先分了英文(拔尖)班,餘下同學再用普通話成績分普教中班,餘下再平均分散數班。
由於試行,我們還會檢討成效。初步構思會有進出機制,但會在升小二進行,而不會在學期初。因為我們每班會有人數上限,故不太可能隨意轉班。

rubytsang 發表於 17-6-18 16:12
請問,循理會美林小學跟冼次雲,又如何評價?

我都想知

ram201705 發表於 17-6-4 14:53
88網循道美林好唔好?

樓主。 最後你讀邊間? 有冇叩門?

我揀美林,學校肯關心學生,圖書主任好識引學生看書,老師教學有心機,有笑容,好親切。

EKPAMA 發表於 17-7-11 22:23
我揀美林,學校肯關心學生,圖書主任好識引學生看書,老師教學有心機,有笑容,好親切。 ...

你係美林小學用家?? 可否分享多一點?  學術方面你覺得如何?

mandyyeung28 發表於 17-7-12 13:38
你係美林小學用家?? 可否分享多一點?  學術方面你覺得如何?

請問你小朋友係咪都派左美林呢?

royych 發表於 17-7-12 14:09
請問你小朋友係咪都派左美林呢?

mandyyeung28 發表於 17-7-12 16:33

咁你有冇報到佢暑假星期六上o既phonics班?
‹ 上一主題|下一主題