用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1 30志願是否都比B2第一志願先派?
樓主: orangee
go

B1 30志願是否都比B2第一志願先派?   [複製鏈接]

蔡翁失馬焉知非福,N年前有人揀伍華第一志願,聖言第二,結果入佐聖言,之後入佐HKU 。

orangee 發表於 17-4-22 18:18
請問大家,B1 30志願比B2第一志願先派,這觀點是否正確?
    因為最近開始見老師填form,老師意思是乙 ...

好睇你係弱校 弱區 定同區內b1夠唔夠位分
位少b1生多 就競爭大 有機會中b2 b3 校
我女表姐 當年讀弱校 b1生派乙6 b2校
我朋友仔 區內b1位少 老師要乙二填b2校 結果中
我朋友話唔理去駁 派得仲差
另一朋友 唔理老師提議 只填6間 b1校 收手 派b3 校

orangee 發表於 17-4-22 18:18
請問大家,B1 30志願比B2第一志願先派,這觀點是否正確?
    因為最近開始見老師填form,老師意思是乙 ...

係全部同 Band 嘅派晒全部志願先會到下一個Band 派的。而每人的志願,係靠個隨機號碼做先後次序派的

回覆 TwinWong 的帖子

如果band 1生唔好彩派唔到band1校,理論上放band2校係乙2或乙30都入,無理由放乙2。實際上放band2校係廿幾就好安全。

cow 發表於 17-4-23 15:17

如果band 1生唔好彩派唔到band1校,理論上放band2校係乙2或乙30都入,無理由放乙2。 ...

事實係要睇埋個區如果唔夠B1位 比B1生
又擺得唔好 派唔心儀中學

其實係有D BAND學校概念上的不同,教育局係講學校冇BAND,只有學生有BAND。
咁BANDING學校,坊間大概有兩種概念:
1:是升學率優秀的學校,如同教育王國置頂POST內。所以換算出來比如元朗區,B1學生入B1學校概率只有不夠50%,如果照此概念,即係元朗區超過一半B1學生要入B2學校。

2:全部或絕大部分收B1學生的學校為之B1。實際每年穩定收到相當一部分B2學生的學校,為之B2學校。而現在綜合大家意見,老師是會普遍建議家長以此概念來界定B2學校,並要求家長將此類B2學校放在乙三位置,這才是我們困惑的地方。

TwinWong 發表於 17-4-23 14:00
好睇你係弱校 弱區 定同區內b1夠唔夠位分
位少b1生多 就競爭大 有機會中b2 b3 校
我女表姐 當年讀弱校 b1 ...

只填六間,當然死得啦!如六間都吾中,即等如自己放棄選擇權,教局當然俾間無人要嘅學校你啦。
吾係點解叫你一定要填晒30間呢,起碼都係自己話事,都吾明個父母為何懶到出汁,怨得邊個呢?

lm251099 發表於 17-4-23 16:41
只填六間,當然死得啦!如六間都吾中,即等如自己放棄選擇權,教局當然俾間無人要嘅學校你啦。
吾係點解叫 ...

係太有自信 我fd 同我講時 我話最少填15間
佢話依d嘢係佢老公決定 佢唔識 唔明
當年電腦都唔多部 邊得泥咁多資訊
最後叩入第一屆收初中生嘅顔寶玲中學

orangee 發表於 17-4-23 00:49
多謝解答。我另有一個疑問:當我想睇返D叩門經驗POST的時候,發現一D CASE係即使填晒BAND2,BAND3學校都入 ...

唔清楚教育局是否接受投訴,但若然真的出現這些連升中光碟有講解過嘅派位基制不相乎的現象,我估教育局無可能不接受查詢呢!

cow 發表於 17-4-23 15:17

如果band 1生唔好彩派唔到band1校,理論上放band2校係乙2或乙30都入,無理由放乙2。 ...

認同你意思,其實,區內總有一兩間極受歡迎大熱嘅Band2中學供Band2組別學生選擇填寫於乙1位置,既然"必定有至少1人"之Band2學生於Band2組別時被抽入該大熱門Band2中學,那麼,Band1生要入該大熱Band2中學可以話係""100%必入率""呢!換言之,無論每名Band1生把該大熱門Band2中學填置於乙1或乙2或乙3... ...或乙30,皆是有著相同100%必入率呢!若然沒想錯方向,一個乙2便填上Band2中學的Band1生,或是一個乙22才填Band2中學的Band1生,同樣有著100%之入Band2中學的命中率,但是,後者可能有更多機會入讀Band1中學的命中率呢!

小時了了  "北區B1 "嗰帖, 樓主學校一模一樣咁要求樓主咁填  發表於 1 小時前

小時了了,你說得中,就是很不甘心,乙三要填羅桂祥,我今天改了少少諗住交差,但點都乙五才填band 2,預左再彈要改。

YmOra 發表於 17-4-23 18:29
認同你意思,其實,區內總有一兩間極受歡迎大熱嘅Band2中學供Band2組別學生選擇填寫於乙1位置,既然"必定有至 ...
如果咁,是否可以理解為,如果肯定B1學生,無論本區B1學位足唔足夠,其實都應該填嗮所有B1,包括它區位,再填B2?結果都應該入B2。除非該B2學校,其實唔係B2,全部都為B1學生,並無B2學生抽中。

b3410 發表於 17-4-23 22:25
如果咁,是否可以理解為,如果肯定B1學生,無論本區B1學位足唔足夠,其實都應該填嗮所有B1,包括它區位,再 ...

正路應該係咁,當年亦是咁填。

mcl203 發表於 17-4-23 00:09
如此類推,直至所有同 Band 嘅同學都派到位再去派下一 Band 嘅同學
這位抵死的B1生應該是全部B1, B2, B3生派晒位至派俾佢吧。因為佢只有乙1-3, 沒有其他了, 所以, 就先派晒所有有填number既學生, 這位抵死B1生就只可以派B3校了。

b3410 發表於 17-4-23 22:25
如果咁,是否可以理解為,如果肯定B1學生,無論本區B1學位足唔足夠,其實都應該填嗮所有B1,包括它區位,再 ...
1. 要注意, 沒有人可以肯定告訴你你一定係B1, 除非該學生中英數常音樂視藝三次呈分都相當穩定, 並名列好前既前茅, 再加上學校一向pre-s1成績檼定
2. 部份B1學校唔填乙一係入唔到, 所以就算填都係自我安慰。因為某D區B1學校頭尾成績都相當參差, 唔應該前面全填B1A校。務求入到較好既B1B學校止蝕

3. 某D區份如北區及南區(真係一南一北), B1學額嚴重不足, B2學校收好多B1生並不出奇, 尤其今年學童開始稍回升, 要更注意。

little_yolky 發表於 17-4-24 09:06
1. 要注意, 沒有人可以肯定告訴你你一定係B1, 除非該學生中英數常音樂視藝三次呈分都相當穩定, 並名列好前 ...

會有學校唔告知學生banding?因為我間學校係明確告知banding的,會派紙仔會有唔同顏色

orangee 發表於 17-4-24 11:30
會有學校唔告知學生banding?因為我間學校係明確告知banding的,會派紙仔會有唔同顏色
...
不是不告知你(但真係有學校無講), 而係要知道, 小學對學生既banding亦只係靠估。估得準唔準就要睇老師功力了。

little_yolky 發表於 17-4-24 08:59
這位抵死的B1生應該是全部B1, B2, B3生派晒位至派俾佢吧。因為佢只有乙1-3, 沒有其他了, 所以, 就先派晒所 ...

我原先都以為係...但事實唔係...係組組清 ~~~

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3441839&pid=44433863&fromuid=1443469

mcl203 發表於 17-4-24 13:59
我原先都以為係...但事實唔係...係組組清 ~~~

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&go ...
即係該抵死B1學生會根據當時剩餘學位, 由電腦隨便抽一間俾佢, 可能係B2, 可能係B3。當B1學額不足既區份, 好既B2額都所餘無幾, 所以可能派得唔好, 但就算係有足夠學額既地區, 因為電腦無性, 都有可能抽入B3學校。That's why N年前九龍城有一位大支嘢家長, 覺得自己阿女係B1, 所以只填6個志願, 無填B2, 所以轆咗入聖母院。

peipeiwong  正確來說:「抵死B1家長」  發表於 17-4-24 15:50

peipeiwong  正確來說:「抵死B1家長」  發表於 半小時前

係, 完全正確。
‹ 上一主題|下一主題