用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會面試
樓主: bcbcmama
go

聖公會面試   [複製鏈接]

雖然我仔已經IN 左, 我都好好奇另外兩日既問題係咩?

唔係一樣咩?
香 港 地 產 城 [url=forum.hkpropertycity.net]forum.hkpropertycity.net[/url]

回覆:lambeanmama 的帖子

我好同意你嘅講法我個都系細b, 11月,但我地好enjoy, 覺得好challenging, 透過面試,可以睇到自己小朋友有哪些不足,又好驚喜見到小朋友竟然可以做到一d我地大人都未必做到嘅tasks,真心佩服呢間學校。基本知識,邏輯,記憶,大小肌肉發展,研究力,解難力,耐性,專注力,多方位思考,選擇能力,語言對答,全部都考齊,真系非常全面。我覺得有好大得著,啟發我原來可以咁樣同小朋友「玩」。大家覺得有trap? 我反而覺得系我地嘅固有思維束縛左自己。比如人地問A同B有咩唔同?一般就會覺得一定有唔同,沿住呢個方向去想,找不到就會開始懷疑自己的眼力。但其實答案可以系:A同B系一樣的。祝今明兩天的家長和小朋友可以真心享受學校的面試,考到理想的幼稚園

點解最後果條係trap?

回覆 cleverGG 的帖子

講得好好, 間中問吓亞B呢類問題真係唔錯!

ochow 發表於 15-12-11 16:29
唔係一樣咩?
過往有家長話3 日唔一樣. 不過係同一個Logic.

不要討論太多面試內容,
對已面試的小朋友不公平啊 !!

回覆 cleverGG 的帖子

基本知識,邏輯,記憶,大小肌肉發展,研究力,解難力,耐性,專注力,多方位思考,選擇能力,語言對答,全部都考齊,真系非常全面。<--- Agreed.  The interview may not be the most enjoyable, but the questions were definitely well thought out.  Not the St Cat type of mechanical questions.  

回覆 honeybunny7 的帖子

AGREED

Result on Jan 11?

JLO630 發表於 15-12-11 17:30
Result on Jan 11?
Will be posted on 11 Jan

回覆:聖公會面試

其實大家放心,skh應該3日都唔會相同的問題。

請問in哂未?我今日in, 好感恩女女表現幾好&#128522;幾時可以分享內容?我唔知邊個題目係trap?

無報,但好似考埋聽日,真係好想知考乜

點解搵唔到往年嘅題目?好似以前都無jm講返in咗咩,定係我miss 咗?
香 港 地 產 城 [url=forum.hkpropertycity.net]forum.hkpropertycity.net[/url]

引用:我好同意你嘅講法我個都系細b,+11月,但我

原帖由 cleverGG 於 15-12-11 發表
我好同意你嘅講法我個都系細b, 11月,但我地好enjoy, 覺得好challenging, 透過面試,可以睇到自己 ...
Trap 唔係唔好!我亦覺得他們是故意trap, 睇下個小朋友點突破框框諗嘢,亦睇緊個小朋友有冇求知探索精神!
可惜呢種做法比較另類、非一般小朋友可做到!

我今日in, 我朋友噚日in, 題目完全唔同。我又唔覺係trap.反而覺得係想睇下小朋友有冇創造力同解難能力。仲有係睇下家長點guide小朋友。

雖然唔太淺,但合理。
考記憶、Logic, 解難能力,耐性。
做得到當然很好,但我覺得老師看的是過程多於結果,也看家長反應。
比起那些純粹考學術或認字的題目好得多。

引用:我今日in,+我朋友噚日in,+題目完全唔同。我

原帖由 AnEmama 於 15-12-11 發表
我今日in, 我朋友噚日in, 題目完全唔同。我又唔覺係trap.反而覺得係想睇下小朋友有冇創造力同解難能力。仲 ...
有D學校吾鐘意家長"guide"小朋友,認為係提水,所以有時家長太多反應未必好。

‹ 上一主題|下一主題