用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教同玫瑰崗,如何選擇?
樓主: 美卉
go

高主教同玫瑰崗,如何選擇? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-11-13+發表

原帖由 fruitfulsnoopy 於 15-11-13 發表
今年學校已經改變了。功課少左,測驗不深,大家也輕鬆左。我估佢吸收左舊年的反應

...
是指全部年級也不深。會唔會小一不深,但上小二都好深。

我小朋考高幼,當然係心儀高小。但睇到BK comment 有點擔心課程太谷。

引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-11-13+21:27+編

原帖由 mcl203 於 15-11-13 發表
就係覺得奇怪,為什麼師生比例少,英語環境也教得比一般津小一樣,或者更差?似乎不合常理

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-11-13+發表本帖

原帖由 lcyesther 於 15-11-13 發表
就係覺得奇怪,為什麼師生比例少,英語環境也教得比一般津小一樣,或者更差?似乎不合常理

...
我反為會留意吓某D小學考入D超級ㄧ號直資中學情況,佢地中唔中意收某D小學學生,某程度可以有DD啟示,畢竟佢地夠專業夠經驗夠現實去睇D小學程度,無著數佢地會做法好現實,ㄧ線官津用自行位收生就難估D

回覆:高主教同玫瑰崗,如何選擇?

但又真係好多用家讚玫小課程。反而高小被勁鬧,但今年升中成績極好,有六成多升band one.大班都做到呢個成績,佢又有什麼方法呢?

lcyesther 發表於 15-11-13 23:02
但又真係好多用家讚玫小課程。反而高小被勁鬧,但今年升中成績極好,有六成多升band one.大班都做到呢個成 ...
我識個玫小用家密謀跳船中 ~~~

高小....入EMI中學係82.6%...只計肯定既B1中學都71%啦 (計埋直屬中學) ~~~

引用:Quote:lcyesther+發表於+15-11-13+23:02+但

高小....入EMI中學係82.6%...只計肯定既B1中學都71%啦 (計埋直屬中 ...
如果唔計高小前排跳船的,高小正常幾多名以內才可升B1中學?

回覆:hkpapa852 的帖子

好似好恐怖

回覆 hkpapa852 的帖子

hello, a bit off topic...
out of curosity i have been looking for stats of dbs graduates outlook... for other schools the stats should be included in the annual school report which is normally downloadable from school web site.

but i could not find the report in dbs website.

do u know where i could find it?

Bear999 發表於 15-11-13 23:27
如果唔計高小前排跳船的,高小正常幾多名以內才可升B1中學?
好似係抄低早排某網友提供資料

高小有30個升去受熱捧官津+直資....80個原校升中....18個去不知名EMI中學
全級155人....斷估果30個去熱捧官津+直資....若不轉校...應該可以原校升中
又要自己去估下數字 ~~~

引用:Quote:lcyesther+發表於+15-11-13+23:02+但

高小....入EMI中學係82.6%...只計肯定既B1中學都71%啦 (計埋直屬中 ...
因何要跳玫小?可以吿知原因嗎?

lcyesther 發表於 15-11-13 23:47
因何要跳玫小?可以吿知原因嗎?
因係升小派位差先焗去玫小....父母早預左P5前要跳船.....因升中派位~~~

多謝解答。但有用家真係勁讚玫小,它升中不理想的問題究竟出在哪裡?十分耐人尋味。莫非勁谷才是升中致勝之道?

lcyesther 發表於 15-11-13 23:54
多謝解答。但有用家真係勁讚玫小,它升中不理想的問題究竟出在哪裡?十分耐人尋味。莫非勁谷才是升中致勝之 ...

咁又可以睇下區內坊間出名唔太谷既小學....升中成績係好好理想
可能....已可否定勁谷才是升中致勝之道

簡單D講....升中派位成績係睇之前D師兄/姊 Pre-S1成績
家長好評與否...對 Pre-S1結果係無影向既~~~

RC

回覆:lcyesther 的帖子

問過玫小老師, 升玫中大部分是國際班,本地班多升外校

玫小近幾屆畢業生個pool太細,好像每年得四五十人畢業,升中有人考到DBS, 亦有一部份升返玫中,好懷參差。後來換了玫幼校長做小學校長,班數即加至5班,希望成績有所改善,因為玫幼谷慣。玫中亦正申請轉直資,仲換埋校長,看得出學校有心求變,比d時間佢地啦

一定高小

mymelody0701 發表於 15-11-14 12:30
玫小近幾屆畢業生個pool太細,好像每年得四五十人畢業,升中有人考到DBS, 亦有一部份升返玫中,好懷參差。 ...
可惜香港既升中制度, banding%有幾多, 唔係靠學生自己, 係睇前人既成績為主. 要升中banding有明顯改善, 至少等3-5年.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

要等3-5年,咪即係要搏佢前景有明顯改善,咁似買股票

如果3,5年後無改善,都幾大鑊

hkpapa852  咁要自己衡量值唔值得去搏  發表於 15-11-16 12:38

回覆 mcl203 的帖子

我所認識的放學去補習班,再加星期六的學林,數研都已有幾多.當然計埋他們有些還有畫畫,運動,樂器班啦!
所以係根本冇時間玩。

‹ 上一主題|下一主題