用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝中學好嗎?
樓主: Nevergiveup888
go

體藝中學好嗎? [複製鏈接]

回覆 miriam 的帖子

hi

請問本人孩子已在直資小學(直上中學)就讀小六,如申請體藝而有幸入到性向測試,咁自己間直資學校通常在1月要交上中學留位費。
如交了留位費會否取消了入讀津校資格
因體藝是7月才公佈

miriam 發表於 15-11-27 13:54
學生可以 PE 或 VA 為專項報考體藝.

體藝主收 B1 學生, 除專項外亦要成績合乎要求先會收到面試同性向測試 ...
咁, 如果PE唔得, 係咪要畫畫靚到曉飛果D B1同學仔至會收?

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+miriam+的帖子 hi請問本人孩子已在直

原帖由 twtwtw 於 16-01-15 發表
回覆 miriam 的帖子

hi
你簽左直資 offer 唔好諗體藝喇,除非諗住派位後叩門,否則有幸面試都唔使去,仲有叩門位極少。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+15-11-27+13:54+學生

原帖由 little_yolky 於 16-01-15 發表
咁, 如果PE唔得, 係咪要畫畫靚到曉飛果D B1同學仔至會收?
VA 方面要求唔清楚,唔想亂答。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:體藝的體育及藝術成績如何? 是否B1校? +

原帖由 Nevergiveup888 於 15-09-18 發表
體藝的體育及藝術成績如何?
是否B1校?
體藝是非一般的文化中學,如果小朋友非打算走視藝/體育方面,或者本身非 極之愛好視藝/體育,不建議。
它提供平台俾視藝/體育有天份及熱情的學生,在平常文化學習之餘可發揮/發展所愛;相對地,它不會像其他Band 1中學咁major focus 去成績。

咁學術成績方面係咪一定要至少Band2A才入讀到?
快快樂樂過每一天

引用:咁學術成績方面係咪一定要至少Band2A才入讀

原帖由 卓媽 於 16-01-16 發表
呢間係band 1c英文中學,band 2A成績就要睇下運動或VA有幾强!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

卓媽 發表於 16-1-16 13:34
幾位朋友仔是b2a生,運動亦很出色,上年都冇得interview

醒目開學勳章 王國長老

卓媽 發表於 16-1-16 13:34
體藝係 B1C 中學, 主收 B1A-B1C 對 PE 或 VA 有濃厚興趣既學生.

基本上 B2A 係無機會有 interview, 除非有關學生係 PE 或 VA 非常出色, 或係港隊隊員, 可能會有機會.

醒目開學勳章 王國長老

peggy 發表於 16-1-16 15:52
幾位朋友仔是b2a生,運動亦很出色,上年都冇得interview
B2A 除非小學時已係港隊隊員, 真係機會不大.

醒目開學勳章 王國長老

sunshine0613 發表於 16-1-16 12:06
體藝是非一般的文化中學,如果小朋友非打算走視藝/體育方面,或者本身非 極之愛好視藝/體育,不建議。
它提 ...
唔係唔睇成績, 考試前畀數學 past paper 我囡補數老師睇, 佢都話使唔使咁深, 部份題目其他 B1A/B 中學係一題起兩題止, 體藝可以係 MC 同 LQ 各出三題.

體藝功課好少, 但 quiz 幾多, 全靠學生自發性去溫書, 連作文都會計入平時分.

所以要靠日日補習去追成績既...............相信入到體藝兼修 PE 既話, 我可以講想抽到時間日日去補習社絕對高難度.

明白了,謝謝各位
快快樂樂過每一天
‹ 上一主題|下一主題