用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [慎入] --- 害人數據: 膚淺方式探討如何為學校分Banding ...
樓主: hkpapa852
go

[慎入] --- 害人數據: 膚淺方式探討如何為學校分Banding   [複製鏈接]

回覆:[慎入] --- 害人數據: 膚淺方式探討如何為學校分Banding

retriever 發表於 16-3-23 11:50
回覆 hkpapa852 的帖子

Banding膚淺嗎? I don't think so

其實分Banding原意係好既, 原意係因希望按學生能力, 分派去合適程度既學校, 為學生提供更有效教育.

可惜, 家長一般只往上看, 甚至不顧現實地係咪都要爭B1, 學校亦因收生/校譽等問題, 將資源頃斜, 結果係按能力分組後, 資源集中係最高組別既學生. 加上現實係大多數家長都不願意接受子女不能成為最高組別既人, 結果又係一個惡性循環.

其實我一早講咗, 點解要去查找學校既數據同分Banding: 希望以可量化既指標去反映學校既能力, 而唔係只靠人云亦云既流言話間學校好定唔好.

如果大多數家長都唔注重Banding, 到時Banding就真係膚淺, 甚至不值一提了!

不過如果大家真係認為唔需要理會中小學banding的話, 咁記得日後幫子女搵大學時, 唔好又問邊間大學國際排名高D, 或者邊間學校邊科係國際排名高D喎!

hppa    發表於 16-4-12 09:41
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

不是每一個人看banding 都是想找best if the best, 曾幾何時小弟只想找間ok的二綫頭小學。當然數據後也要再考慮其他因素

hkpapa852  選校時以Banding考作出合適配對, 比一味追趕Banding實際  發表於 16-3-23 14:58

回覆:[慎入] --- 害人數據: 膚淺方式探討如何為學校分Banding

有同感,其實branding 好有用,我就鍾意brand 1B/C(假如他有能力入到1A),全班都係武林高手,心理壓力好大。

ms.giggle 發表於 16-3-24 01:02
有同感,其實branding 好有用,我就鍾意brand 1B/C(假如他有能力入到1A),全班都係武林高手,心理壓力好大 ...
其实係个迷思……
Band1a津中入边其实唔係全級武林高手,自行果批入係,但勿忘有批靠好彩抽中入,所以可以打个折~

Yanamami 發表於 16-3-24 10:53
其实係个迷思……
Band1a津中入边其实唔係全級武林高手,自行果批入係,但勿忘有批靠好彩抽中入,所以可以 ...
但仍然係心理壓力好大...因係門派要求....當然係有人例外

ms.giggle 發表於 16-3-24 01:02
有同感,其實branding 好有用,我就鍾意brand 1B/C(假如他有能力入到1A),全班都係武林高手,心理壓力好大 ...

對我來講, BRANDING 只是一個指標, 班同學仔都係讀下書, 只係沙沙滾...

我希望孩子朋友圈好D...

入1A 學校, 不等於子女係1A, 除左個名, 唔係咁大意思.

多謝分享!

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-3-23+14:01+

原帖由 hkpapa852 於 15-07-21 發表

我一向都係鍾意睇D可量化既資料(統計數據)既人, 所以選校 ...
想請教你,某中學2015有177名dse考生,得到圖中成績,呢間學校大約band 幾?

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-3-23+14:01+

原帖由 hkpapa852 於 15-07-21 發表

我一向都係鍾意睇D可量化既資料(統計數據)既人, 所以選校 ...
我比埋上半會清楚d。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-4-1+14:20+編

原帖由 hkpapa852 於 16-03-23 發表
hkpapa如有些學校不公開過往升中數据,點計banding ?

hkpapa852  只能自行評估  發表於 16-4-12 09:16

ozoz 發表於 16-4-12 07:15
我比埋上半會清楚d。
呢間中學其實今年畢業生表現好奇怪, 成績和上年相近但入U率郤地比上年低咗一截.

以佢今年既DSE成績, 起碼達B1B水平, 不過入U率郤出奇地低(只達B1C水平), 到底係學生大學選科時太進取, 定係學校既升學輔導做得差呢?

畢業年度

3322率

3大比例

本地學士課程比例

本地專上課程比例

專上課程比例 (本地+海外)

學士課程比例 (本地+海外)

人均5+數/平均5+率

人均4+數/平均4+率

2012 - 2013

79.20%

29.44%

55.33%

83.25%

97.97%

>=55.33%

32.98%

67.30%

2013 - 2014

86.00%

35.20%

63.13%

86.03%

96.65%

>=63.13%

74.70%

2014 - 2015

80.80%

25.70%

49.72%

80.45%

92.74%

>=49.72%

72.80%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:ozoz+發表於+16-4-12+07:15+我比埋上

原帖由 hkpapa852 於 16-04-12 發表
呢間中學其實今年畢業生表現好奇怪, 成績和上年相近但入U率郤地比上年低咗一截.

以佢今年既DSE成績, 起碼 ...
請問,我見佢22-24分共71人/177人。朋友話22-24係Jupus 入U基本要求,咁71/177人咪好小囉?真係咁計?

ozoz 發表於 16-4-12 09:30
請問,我見佢22-24分共71人/177人。朋友話22-24係Jupus 入U基本要求,咁71/177人咪好小囉?真係咁計?

...
JUPAS 升讀學士學位要求一向都只係3322=10分, 另外係要按每年情況估計要有幾多分先可穩陣取得一個資助學士學位. (好似以前會考14分可升中六, 唔代表間間小學都會收14分既學生)

22分或以上係近年可取得一個資助學士學位, 有40%唔算低, 不過佢最後得49%, 就令人失望D

引用:Quote:ozoz+發表於+16-4-12+09:30+請問,我

JUPAS 升讀學士學位要求一向都只係3322=10分, 另外係要按每年情況估計要有幾多分先可穩陣取得一個資助學士 ...
明白了,謝謝。

回覆:hkpapa852 的帖子

22-24分入到都要考搏奕及計分方法!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-4-12 10:59
22-24分入到都要考搏奕及計分方法!
當然, 都要呢22-24分係來自咩科, 同睇入想入邊間大學邊科....

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-4-12+10:59+22-2

當然, 都要呢22-24分係來自咩科, 同睇入想入邊間大學邊科....
三年前,我試過幫朋友個仔以21分入城大會計,靠科英文及數計double。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-4-12 12:33
三年前,我試過幫朋友個仔以21分入城大會計,靠科英文及數計double。
唔明,願聞其詳

Yanamami  英文同数有加权~  發表於 16-4-12 15:49
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-4-12 15:43
唔明,願聞其詳
有d学系重視英文、数学,会乘大个分1.5~2倍~

MASAYA  明白!   發表於 16-4-12 15:55
‹ 上一主題|下一主題