用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好彩早左接放學,差啲冇左個仔
樓主: joewin1212
go

好彩早左接放學,差啲冇左個仔 [複製鏈接]

ahmatt 發表於 14-9-11 15:25
樓主,你想點追究學校我管唔到你
但你要明白,學校係教育同照顧學生的地方,而不是滿足家長要求的地方
學校 ...

好明顯你已經不冷靜, 對人不對事.

希望你解釋吓, 如你小朋友有相同情況, 你會點處理?

kaman710 發表於 14-9-11 15:56
好明顯你已經不冷靜, 對人不對事.

希望你解釋吓, 如你小朋友有相同情況, 你會點處理? ...
我只是講出一般學校係會咁樣應付D麻煩家長,睇你信唔信

你想我將心比己,我會話:
樓主,將心比己,如果有一日你同小朋友去海洋公園,點知你一不留神小朋友唔見左,好彩之後找返。你老公即時丙到你上天花板,重話要同你離婚。咁你覺得合唔合理?

ahmatt 發表於 14-9-11 16:13
我只是講出一般學校係會咁樣應付D麻煩家長,睇你信唔信

你想我將心比己,我會話:

我相信唔會間間學校好似你呢d "教育工作者"咁冇良心.
更希望我仔...唔會係讀你教緊嗰間lor.

如果有一日你同小朋友去海洋公園,點知你一不留神小朋友唔見左,好彩之後找返。
你同你老公不聞不問繼續行。咁你會否覺得你老公的處理手法先至係正確?

引用:好明顯ah字頭嘅家長,就你嘅留言我好相信你

原帖由 joewin1212 於 14-09-11 發表
好明顯ah字頭嘅家長,就你嘅留言我好相信你同學校有關係,你咁多嘅留言全部都係問你想佢點即,佢都道左歉咯 ...
我都覺ah家長同學校有關。。。。

回覆:ahmatt 的帖子

呀學校職員:照你所講假若你個仔做錯事打人,打到人地個仔重傷佢話唔關我事架!係佢衰你同別人講對唔住,人地要你賠償,你就同人講,我都講左對唔住你仲想點?可能你教仔能強詞奪理,能言善辯你覺得是一件好事!照同樣事情我教仔的原則是個仔打人是他唔啱,我要他知錯能改才是我的本意,大家意見不合你也不必再肯到留言討論,簡直浪費時間……

kaman710 發表於 14-9-11 16:45
我相信唔會間間學校好似你呢d "教育工作者"咁冇良心.
更希望我仔...唔會係讀你教緊嗰間lor.
我重申我同呢間幼稚園無任何關係,亦不是教育工作者。

重點唔係我係咩人同賣同呢間幼稚園有咩關係。

我提出一般學校係會咁樣應付D麻煩家長,你唔信我都勸你唔好試。

ahmatt 發表於 14-9-11 17:00
我重申我同呢間幼稚園無任何關係,亦不是教育工作者。

重點唔係我係咩人同賣同呢間幼稚園有咩關係。

我都有幾個朋友做幼稚園老師.
抱歉. 冇聽到會用你的方法去"對付"小朋友/家長.

kaman710 發表於 14-9-11 17:12
我都有幾個朋友做幼稚園老師.
抱歉. 冇聽到會用你的方法去"對付"小朋友/家長.
老師都是人,邊個唔想開開心心返工,邊個唔想每天看著學生茁壯成長,第日係街都有家長同學生會同自己打招呼記得自己的默默耕耘。只是呢個世界每種工作總有麻煩的人同事要處理,自然會產生對應的方法。

回覆:好彩早左接放學,差啲冇左個仔

即係老師唔見學生,家長同學校理論,以你所見係家長麻煩冇野揾野黎做!家長應該扮咩都唔知,繼續係到提心跳膽,個仔個日冇出學校門口就哦呢吉帝!

呢位學校職員真心希望你啲子女大個時,唔會學你一樣當自己做錯事時,唔適得自我檢討,只會覺得人地麻煩,歪埋當真理!如果連父母都覺得咁樣係正確,你怎樣教道你的下一代將來做一個有責任心的人!

joewin1212 發表於 14-9-11 18:37
呢位學校職員真心希望你啲子女大個時,唔會學你一樣當自己做錯事時,唔適得自我檢討,只會覺得人地麻煩,歪 ...
無錯, 最緊要識自我檢討.

引用:呢位學校職員真心希望你啲子女大個時,唔會

原帖由 joewin1212 於 14-09-11 發表
呢位學校職員真心希望你啲子女大個時,唔會學你一樣當自己做錯事時,唔適得自我檢討,只會覺得人地麻煩,歪 ...
講得好!!支持你!!

我明明利申左幾次同幼稚園無任何關係,你係都要話我係學校職員,點討論啫

正常有腦嘅家長見到都覺得有問題啦!點會講啲咁嘅野就你嘅言論如果唔係學校識員我就點都信,若果唔係你講個啲所謂偉論,我見到啲留言啲家長冇一個認同你所講嘅野,如果作為家長的你勸你自己也該改變下自己,教育下一代咩叫是非黑白,做一個有承擔的人而唔係是非不分,不肯正視問題的人!

novelle  講得好!  發表於 14-9-12 10:47

回覆:zoezebra 的帖子

無謂同呢個人再爭論落去,浪費我地時間!我想問下其他家長知唔知將軍澳仲有邊間幼稚園好同有n班?因為我啱啱搬去!同埋插班得唔得?

其實本人認為每人都會出錯,但錯了後的態度、處理手法最重要,如知錯但無反應,便不對的,因為本人認為幼稚園是比我小朋友安全是首要條件,家長才會放心。另外,朋友話將軍澳英皇、比華利可能有位

回覆:好彩早左接放學,差啲冇左個仔

joewin1212 發表於 14-9-11 22:00
無謂同呢個人再爭論落去,浪費我地時間!我想問下其他家長知唔知將軍澳仲有邊間幼稚園好同有n班?因為我啱 ...
你可以問下比華利, 不過N 班佢地現在只係有半日.

回覆 joewin1212 的帖子

果個可能係你個仔的班主任或班主任friend.所以先咁講

ahmatt 發表於 14-9-11 19:28
我明明利申左幾次同幼稚園無任何關係,你係都要話我係學校職員,點討論啫
...

就算你唔係現任教職員, 都係前任教職員.
知道D教職員點樣"對付"D家長, 學生。

又或者, 你曾經"怪獸"家長過,被咁樣"對付"過。

就算你經歷過,相信都係小部份的教職員,而並非全港的教職員都係咁做。
你遇過的只係你唔好彩,唔好彩亦因為你個人態度有問題。
可能人地唔係真係咁對待你小朋友,而你偏偏覺得他人係立壞心腸的,所以你唔開心!

‹ 上一主題|下一主題